Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Pentru a obține avizul „bun…

Pentru a obține avizul „bun de tipar”, manualele școlare vor trece prin etapa consultărilor publice

Pentru a îmbunătăți calitatea manualelor școlare, Ministerul Educației și Cercetării a lansat astăzi un apel public pentru consultarea proiectelor de manuale care urmează să obțină avizul ,,Bun de tipar”.

Secretara de stat din cadrul MEC, Galina Rusu, susține că ,,prin această intervenție ne dorim excluderea în totalitate a oricăror potențiale elemente care aduc atingere identității și valorilor naționale; a elementelor rasiste, xenofobe sau de promovare a ideologiei național-extremiste, erorilor științifice sau gramaticale, răspunsurilor greșite, dar și altor carențe, astfel încât manualele care au obținut avizul ,,Bun de tipar” să fie de o calitate cât mai înaltă”.

În cadrul achiziției 2024, MEC și-a propus achiziționarea a 67 de titluri de manuale. Pentru 46 dintre acestea au fost depuse 64 de oferte. Toate ofertele de manuale au fost evaluate de grupuri de 3-5 evaluatori – cadre didactice, selectate prin concurs deschis, care dețin grade didactice și științifico-didactice cu experiență și performanță profesională.

Unele proiecte de manuale ofertate au fost respinse pe criteriul de necorespundere curricula sau pentru ca nu au acumulat cel puțin 80% din punctajul total pentru factorul „Calitatea ofertei”. Totodată, în procesul de evaluare au fost făcute diverse recomandări de corectare sau îmbunătățire a proiectelor de manuale propuse. A fost solicitat editurilor sa ajusteze proiectele care au acumulat cel mai marepunctaj total în cadrul achizitiei publice. Pentru unele titluri de manuale, editurile împreună cu autorii au operat redactările solicitate și au prezentat manualele pentru obținerea avizului ,,Bun de tipar”. 

Doar după ce vor obține acest aviz, manualele vor fi tipărite și transmise către instituțiile de învățământ. 

Proiectele de manuale școlare pot fi consultate aici. Lista manualelor spre consultare va fi actualizată periodic.