Principală  —  IMPORTANTE   —   PCCOCS: 200 de mii de…

PCCOCS: 200 de mii de euro din migrația ilegală a turcilor în 9 state. Rețineri și ștampile ridicate ale autorităților din România și SUA

Imagine simbol

Ofițerii Poliției de Frontieră de comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță deconspirarea unei scheme de migrație ilegală pentru zeci de cetățeni ai Turciei  în alte state, cu un venit de aproape 200 de mii de euro, se arată în comunicatul PCCOCS.

Aceștia ar fi contribuit la organizarea călătoriilor ilegale în Moldova, Turcia, Ucraina, România, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Ungaria și Georgia. Deși, inițial membrii grupului criminal organizat au creat impresia că ar fi falsificat acte în acest scop, investigațiile oamenilor legii au indicat spre organizarea migrației ilegale – infracțiune mai gravă.

Astfel, ulterior reținerii a patru bărbați, cu vârste cuprinse între 21-47 ani, în privința a două femei cu vârste de peste 30 și peste 60 de ani au fost acumulate probe care să permită atribuirea statutului de bănuit. Menționăm faptul că trei dintre bărbați au studii medii incomplete, iar al patrulea – studii superioare, cu toții fiind anterior în conflict cu legea, inclusiv pentru fapte similare. Doi dintre aceștia au fost trimiși în judecată în luna mai 2022, de PCCOCS, în dosarul de bază.

Aceștia-și convingeau inclusiv rude apropiate ca să le vândă acte de identitate, ori să le confecționeze, ca mai apoi să le ofere contra cost, pentru ca să le folosească la organizarea migrației ilegale. În cadrul investigațiilor, a devenit cunoscut faptul că membrii grupului infracțional au organizat migrația ilegală în cel puțin 27 de cazuri, cu a câte trei migranți în fiecare caz. 

Au urmat 27 de percheziții, cu sprijinul subdiviziunilor specializate ale Poliției de Frontieră (DUP, DICT, DED, DSI, Intervenții speciale) și BPDS Fulger în regiunea de Sud, la domiciliile mai multor persoane, de unde au fost ridicate: ștampile și clișee ale autorităților de frontieră din România; ștampile ale ofițerilor de stare civilă din România, precum și una a Direcției publice de evidență a persoanelor și stare civilă din București; clișee ale autorităților de frontieră din Statele Unite ale Americă; acte de identitate false; telefoane care conțin informații despre comiterea infracțiunii. 

Urmează ca dosarul să fie investigat în continuare și cu implicarea Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale a CNA, în vederea efectuării investigațiilor financiare paralele, punerii sub sechestru a bunurilor și eventualei confiscări a acestora în folosul statului, urmare a sentinței judecătorești. Derularea investigațiilor are loc cu asigurarea prezumției nevinovăției persoanelor și asigurarea garanțiilor procedurale, iar Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) urmează să determine necesitatea aplicării arestului preventiv, în vederea continuării obiective a investigațiilor.