Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Partidul de guvernământ german: Georgia…

Partidul de guvernământ german: Georgia își poate pierde statutul de țară sigură dacă va adopta legea agenților străini

Sursa foto: Reuters

Potrivit Partidului Social Democrat (SDP) din Germania, de guvernământ, dacă Parlamentul georgian adoptă legea „agenților străini”, care se numește „rusă” în societatea georgiană, Georgia își poate pierde statutul de „țară sigură”, scrie Jamnews.

Deputatul Bundestagului Helge Lind, într-o conversație cu o publicație germană, a spus că guvernul federal german „monitorizează îndeaproape” evoluția situației politice din Georgia. Potrivit acestuia, dacă se va dovedi că populația Georgiei va fi „sub amenințarea persecuției politice” datorită adoptării legii „agenților străini”, va urma o reacție adecvată.

Georgia și Moldova și-au recâștigat statutul de „țară sigură” în ianuarie 2023, deoarece guvernul federal a stabilit că cetățenii acestor două țări „nu sunt în mod substanțial expuși riscului” de persecuție politică.

Germania acordă acest statut țărilor pentru a simplifica procedura de migrare – dacă solicitantul de azil provine dintr-o „țară sigură”, procesarea cererii sale este mai rapidă și refuzul azilului devine mai ușor.

În acest moment, lista Germaniei de „țări sigure” include Ghana, Senegal, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Macedonia de Nord, Albania, Kosovo și Muntenegru. Cetăţenii acestor ţări au şanse foarte mici de a obţine azil în Germania.