Parlamentul a revizuit legislația cu privire la cetățenia R. Moldova. Condiții obligatorii – cunoașterea limbii române și a prevederilor Constituției

Parlamentul a revizuit legislația care vizează cetățenia R. Moldova, în vederea remedierii neconcordanțelor și asigurării unui cadru legal pentru procesul de dobândire a cetățeniei R. Moldova. Proiectul noii legi cu privire la cetățenia R. Moldova a fost susținut în lectura a doua de 62 de deputați, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului.
Potrivit inițiativei legislative, cetățenia R. Moldova va putea fi dobândită prin naștere, recunoaștere, adopție, redobândire, naturalizare.
Printre noutățile proiectului se numără introducerea condiției de a cunoaște limba română și prevederile Constituției pentru persoanele care intenționează să dobândească cetățenia țării noastre. De asemenea, proiectul prevede aplicarea unor măsuri împotriva fraudelor și corupției, prin adoptarea unor norme stricte de acceptare a documentelor și verificare riguroasă a acestora, pentru a preveni fraudarea procesului de acordare a cetățeniei și pentru a proteja securitatea națională.
„În ultimii ani, au fost identificate și contracarate circa 100 de tentative de dobândire a cetățeniei R. Moldova prin fraudă, în baza documentelor de proveniență necunoscută sau falsificate. Prin urmare, instituțiile guvernamentale vor avea responsabilitatea de a verifica mai riguros documentele prezentate de solicitant, precum și alte informații necesare pentru a determina eligibilitatea acestuia pentru cetățenie. Va fi verificat istoricul de călătorii internaționale, pentru a se asigura că nu a avut interdicția de a intra sau rămâne în alte țări, antecedentele financiare, starea de sănătate, istoricul familial, integritatea solicitantului”, comunică Legislativul.
Documentul delimitează cazurile de respingere a cererilor de dobândire și ale celor de refuz în acordare. Respingerea este orientată către aspectele tehnice, iar refuzul se face în cazul în care persoana nu întrunește criteriile legale pentru obținerea cetățeniei. Vor fi introduse noi prevederi ce se referă la refuzul acordării cetățeniei persoanelor împotriva cărora au fost aplicate măsuri restrictive internaționale. Depunerea cererii pentru obținerea cetățeniei se va face personal de către solicitant, iar posibilitatea depunerii cererilor de cetățenie prin intermediari, prin procură, va fi exclusă.
Proiectul conține și prevederi privind excluderea incertitudinii cu referire la categoriile de străini care sunt în drept să depună cerere pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin naturalizare, precum și la calcularea perioadei de ședere legală și/sau domiciliere pe teritoriul țării de către solicitanții de cetățenie.