• Orfană în dializă: 10 zile în iad, respinsă de 3 instituții medicale

  Orfană în dializă: 10 zile în iad, respinsă de 3 instituții medicale
  vizualizări
  01 noiembrie 2017 | 14:18

  Mesajul de mai jos ne-a fost relatat de Niculina Bulat, din satul Drochia, raionul Drochia. Ea este  în dializă de peste 10 de ani. După ce mama sa a murit, fiind tot în dializă, a rămas singură, fără venituri, fără casă, fără sprijin, fără bani. Procedurile de dializă care i se oferă nu conțin și medicația necesară. Din acest motiv situația sa a degradat constant. În ultimul timp, starea i se complică și din cauza lichidului acumulat în cavitatea abdominală. În una din nopțile trecute, burta ei a plesnit și Niculina s-a adresat medicilor. Iată ce a urmat.

  ”La 21 octombrie, m-am trezit noaptea, pe la ora 3, plesnise burta, curgea apă din buric. Mă simțeam rău. Am rugat-o pe verișoara mea să cheme salvarea. A venit salvarea și ne-a dus la spitalul din Drochia.

  La Drochia au spus că nu pot să-mi facă nimic. Au zis că trebuie să merg la Bălți, că poate acolo să îmi scoată apa din burtă. Mi-au pus un pansament la buric și ne-au zis să plecăm.  Nu ne-au dus cu ambulanța, zicând că nu au nici mașină, nici benzină.

  Era ora 5 dimineața. Îmi era tare rău. Verișoara a telefonat de pe mobil și a găsit pe cineva cu mașina să ne ducă la Bălți. Au cerut 500 de lei. Am zis că împrumutăm și plătim, căci totuna eu nu puteam merge și din spitalul de la Drochia ne alungau.

  La Bălți mi-au scos câțiva litri de apă din burtă. Apoi mi-au cusut burta și au spus să plec acasă. Nu m-au oprit la spital, au spus că nu pot să facă nimic altceva pentru mine. Nu puteam merge, mă simțeam rău. Omul cela cu mașina ne-a așteptat și ne-a dus acasă.

  A doua zi a fost duminică și a fost ziua mea de naștere. Am împlinit 20 de ani. Nu am putut să merg, nu am putut să mănânc măcar ceva, nu am putut să beau nici apă, îmi era foarte rău. Dar nu știam unde să ne adresăm, dacă la Drochia și la Bălți au spus că nu au nimic pentru mine. Așteptam să ajung marți la Chișinău, la dializă, poate să mă simt mai bine.

  Marți dimineață mă simțeam atât de rău, că nu am putut urca în autobuz să vin la Chișinău la dializă. Verișoara mea a căutat o mașină. Au cerut 1200 de lei. Am împrumutat de la mătușa mea și am plătit. Am ajuns la dializă la Centrul Mamei și Copilului, unde fac dializă de la 9 ani. Au spus că nu prea am apă acum și să nu vin săptămâna aceasta la dializă, că nu au ce îmi face. Poate săptămâna viitoare. Ne-am întors acasă.

  Mă simt rău în fiecare zi. Așa și nu pot mânca nimic. Orice mânânc sau beau, vomit. Am cheltuit mulți bani, pe care i-am împrumutat și nu știu de unde să-i întorc. Mi-au dat medicii și o rețetă, să îmi cumpăr medicamente ca să mă simt mai bine. Am plătit 300 de lei, am luat pastilele, dar nu mi-i mai bine, mi-i rău.”

  ZdG a scris mai multe articole despre acest caz, încă din momentul în care Niculina avea 9 ani și a ajuns în dializă, dar nu i se oferea și medicația necesară. Menționăm că și mama Niculinei, Ludmila Negură, era în dializă, și i-a fost, la fel, refuzată spitalizarea când se simțea foarte rău, murind în brațele propriei fiice de doar 14 ani, la 18 iulie 2013.

  După moartea mamei sale, deoarece era minoră și orfană, ZdG a făcut, periodic, demersuri la toți miniștrii Sănătății din toate Guvernele, dar nu au existat îmbunătățiri. Niculina, ca și orice copil în dializă, nu a mai crescut, rămânând la statura vârstei de aproximativ 10 ani, și a fost nevoită să meargă singură în dializă după moartea mamei, fără să aibă vre-un sprijin. Am comunicat și cu actualul minister. La 14 octombrie 2017 am comunicat cu Cristina Stratulat de la serviciul de presă al ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar situația Nicoletei nu s-a ameliorat, dimpotrivă.

  Niculina are dreptul să obțină urgent spitalizare, medicație deplină gratuită, asistență socială pentru a-și acoperi cheltuielile de transport și alimentație. Solicităm Ministerul Sănătății să reacționeze prompt, adecvat și să comunice public despre măsurile întreprinse, inclusiv pentru elucidarea modului în care nu i-a fost acordată spitalizarea unei tinere orfane, aflată în stare extrem de gravă.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • publicitate

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Erdogan cere încetarea „ocupației” armene în Nagorno-Karabah

  Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni încetarea „ocupaţiei” armene în regiunea disputată Nagorno-Karabah pentru a pune capăt luptelor dintre separatiştii susţinuţi de Armenia şi forţele azer…
  Erdogan cere încetarea „ocupației” armene în Nagorno-Karabah

  Proteste în Belarus. Aproximativ 500 de protestatari au fost reţinuţi sâmbătă şi duminică

  Autorităţile din Belarus au reţinut aproximativ 500 de simpatizanţi ai opoziţiei în cursul protestelor desfăşurate sâmbătă şi duminică faţă de fraudarea scrutinului prezidenţial, câştigat de preşedintele Aleksa…
  Proteste în Belarus. Aproximativ 500 de protestatari au fost reţinuţi sâmbătă şi duminică

  Ziua Mondială a Inimii. Bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor în R. Moldova. Recomandările ANSP

  În fiecare an, la 29 septembrie este marcată Ziua Mondială a Inimii scopul căreia este prevenirea bolilor cardiovasculare (BCV). În 2020, genericul acestei zile este „Folosește-ți inima pentru a învinge bo…
  Ziua Mondială a Inimii. Bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor în R. Moldova. Recomandările ANSP

  ULTIMA ORĂ! CNESP instituie stare de urgență în sănătate publică în Chișinău dar și în mai multe raioane din țară

  Din cauza pandemiei de COVID-19, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică(CNESP) instituie, începând cu data de 1 octombrie, stare de urgență în sănătate publică în mun. Chișinău dar și în mai multe…
  ULTIMA ORĂ! CNESP instituie stare de urgență în sănătate publică în Chișinău dar și în mai multe raioane din țară

  AMDM: Medicamentul anti COVID-19 Remdesivir a ajuns în R. Moldova

  Medicamentul anti COVID-19 Remdesivir a ajuns în R. Moldova. Anunțul a fost făcut de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale(AMDM). Preparatul Remdesivir, cu denumirea comercială Covifor este produs d…
  AMDM: Medicamentul anti COVID-19 Remdesivir a ajuns în R. Moldova

  Igor Dodon a fost înregistrat în calitate de candidat la funcția de președinte al R. Moldova

  Igor Dodon a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală (CEC) în calitate de candidat independent la funcția de președinte al R. Moldova. Ședința CEC a avut loc astăzi, 28 septembrie. Proiectul a fost vota…
  Igor Dodon a fost înregistrat în calitate de candidat la funcția de președinte al R. Moldova