Orfană în dializă: 10 zile în iad, respinsă de 3 instituții medicale

Mesajul de mai jos ne-a fost relatat de Niculina Bulat, din satul Drochia, raionul Drochia. Ea este  în dializă de peste 10 de ani. După ce mama sa a murit, fiind tot în dializă, a rămas singură, fără venituri, fără casă, fără sprijin, fără bani. Procedurile de dializă care i se oferă nu conțin și medicația necesară. Din acest motiv situația sa a degradat constant. În ultimul timp, starea i se complică și din cauza lichidului acumulat în cavitatea abdominală. În una din nopțile trecute, burta ei a plesnit și Niculina s-a adresat medicilor. Iată ce a urmat.

”La 21 octombrie, m-am trezit noaptea, pe la ora 3, plesnise burta, curgea apă din buric. Mă simțeam rău. Am rugat-o pe verișoara mea să cheme salvarea. A venit salvarea și ne-a dus la spitalul din Drochia.

La Drochia au spus că nu pot să-mi facă nimic. Au zis că trebuie să merg la Bălți, că poate acolo să îmi scoată apa din burtă. Mi-au pus un pansament la buric și ne-au zis să plecăm.  Nu ne-au dus cu ambulanța, zicând că nu au nici mașină, nici benzină.

Era ora 5 dimineața. Îmi era tare rău. Verișoara a telefonat de pe mobil și a găsit pe cineva cu mașina să ne ducă la Bălți. Au cerut 500 de lei. Am zis că împrumutăm și plătim, căci totuna eu nu puteam merge și din spitalul de la Drochia ne alungau.

La Bălți mi-au scos câțiva litri de apă din burtă. Apoi mi-au cusut burta și au spus să plec acasă. Nu m-au oprit la spital, au spus că nu pot să facă nimic altceva pentru mine. Nu puteam merge, mă simțeam rău. Omul cela cu mașina ne-a așteptat și ne-a dus acasă.

A doua zi a fost duminică și a fost ziua mea de naștere. Am împlinit 20 de ani. Nu am putut să merg, nu am putut să mănânc măcar ceva, nu am putut să beau nici apă, îmi era foarte rău. Dar nu știam unde să ne adresăm, dacă la Drochia și la Bălți au spus că nu au nimic pentru mine. Așteptam să ajung marți la Chișinău, la dializă, poate să mă simt mai bine.

Marți dimineață mă simțeam atât de rău, că nu am putut urca în autobuz să vin la Chișinău la dializă. Verișoara mea a căutat o mașină. Au cerut 1200 de lei. Am împrumutat de la mătușa mea și am plătit. Am ajuns la dializă la Centrul Mamei și Copilului, unde fac dializă de la 9 ani. Au spus că nu prea am apă acum și să nu vin săptămâna aceasta la dializă, că nu au ce îmi face. Poate săptămâna viitoare. Ne-am întors acasă.

Mă simt rău în fiecare zi. Așa și nu pot mânca nimic. Orice mânânc sau beau, vomit. Am cheltuit mulți bani, pe care i-am împrumutat și nu știu de unde să-i întorc. Mi-au dat medicii și o rețetă, să îmi cumpăr medicamente ca să mă simt mai bine. Am plătit 300 de lei, am luat pastilele, dar nu mi-i mai bine, mi-i rău.”

ZdG a scris mai multe articole despre acest caz, încă din momentul în care Niculina avea 9 ani și a ajuns în dializă, dar nu i se oferea și medicația necesară. Menționăm că și mama Niculinei, Ludmila Negură, era în dializă, și i-a fost, la fel, refuzată spitalizarea când se simțea foarte rău, murind în brațele propriei fiice de doar 14 ani, la 18 iulie 2013.

După moartea mamei sale, deoarece era minoră și orfană, ZdG a făcut, periodic, demersuri la toți miniștrii Sănătății din toate Guvernele, dar nu au existat îmbunătățiri. Niculina, ca și orice copil în dializă, nu a mai crescut, rămânând la statura vârstei de aproximativ 10 ani, și a fost nevoită să meargă singură în dializă după moartea mamei, fără să aibă vre-un sprijin. Am comunicat și cu actualul minister. La 14 octombrie 2017 am comunicat cu Cristina Stratulat de la serviciul de presă al ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar situația Nicoletei nu s-a ameliorat, dimpotrivă.

Niculina are dreptul să obțină urgent spitalizare, medicație deplină gratuită, asistență socială pentru a-și acoperi cheltuielile de transport și alimentație. Solicităm Ministerul Sănătății să reacționeze prompt, adecvat și să comunice public despre măsurile întreprinse, inclusiv pentru elucidarea modului în care nu i-a fost acordată spitalizarea unei tinere orfane, aflată în stare extrem de gravă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

  • Gch

   Nu este fara plata. Este platita cu banii contribuabililor. Iar tara a mai dovedit inca o data dea fi o tara de rahat..

 1. Sârbu Mihai

  Doamna Ministru Stela Grigoraș, implicați-vă în soluționarea acestui caz! Este strigător la cer!

 2. Ana

  De unde cunoasteti ca nu se acorda medicatia necesara la dializa? Cheltuielile de transport sunt acoperite de catre stat dus- intors dupa tarifele de la autogara, dar nu masinele particulare care cer 1200 lei.Printre altele, unde este sora ei mai mare care are masina? Niculiuna daca ar fi respectat si dieta prescrisa de catre medici nu ajungea in halul acesta adaugind de la o dializa la alta cate 4-5 kg. surplus de lichid, putina resposabilite ar trebui sa poarte sa pacientii insusi.

  • Vasile

   Doamna Ana, sunteti o ignoranta, si din cauza acestei trasaturi de caracter, tara noastra e in starea in care se afla. Mi se ridica parul pe miini citind comentariile dvs. Faceti parte din cercul oamenilor esuati in educatie. Nici o solidaritate sociala, nici macar bun simt. Un om cu constiinta, nu isi asuma responsabilitatea de sanatatea oamenilor, daca stie ca banii sunt prioritatea pentru sine. Iar cei din sistemul sanatatii care au ales acest domeniu pentru bani, au un suflet meschin. Bravo celor care au plecat, mai bine pleaca decit sa participi la porcaria numita sistem de sanatate din Rep. Mold. Regret soarta acestei fete, si a mamei ei, au avut nenorocul de a se naste in jungla. Apreciez foarte mult profesionalismul ziarului de garda, sunt si scintei in societatea noastra, dar in general e o noapte tot mai intunerica pe dealurile dintre Nistru si Prut.

 3. Valentina

  Draga, Ana. Este strigator la cer ceea ce spuneti. Nu sunteti o femeie de 20 de ani care la o varsta frageda, cand un copil are nevoie de mama, a ramas singura pe drumuri, nu sunteti o femeie care de ani de zile este obligata sa faca niste proceduri medicale dificile pana si pentru un adult. Aveti un pic de compasiune si sa va ocroteasca Dumnezeu de asa chinuri. cat despre spitalul Drochia si Balti sa fie inchise daca nu stiu sa si faca treaba! pentru ce primesc rasurile celea salariu?! sa plece peste hotare ca sa vada cum se respecta lucrul pe care il faci.

 4. Ana

  Draga Valentina, nu este necesar sa-i trimiteti peste hotare ca pleaca singuri unde au salarii decente peste 5-10 ani vor fi inchise mai multe spitale din Moldova din lipsa de cadre medicale cum le spuneti voi ,,rasuri,, , dar ai fi bine sa faci studii sa fii in pielea la acelea rasuri. Da, nu este usor sa faci dializa, dar spune-mi te rog, care este vina medicului ca nu a crescut, ca nu a respectat dieta, ca mama ei a strins bani pentru transplant dar a facut nunta la fiica cea mai mare e.t.c nu tot ce-i scris in acest articol este adevarat. Nu faceti comentarii pripite fara a cunoaste mai multe detalii.

 5. Doamna Ana nu aveti dreptate , eu pe fata asta o cunosc , e de la mine din sat , si am petrecut copilaria inpreuna .Mama ei a avut mare grija de ea , dar din pacate a decedat si ea , si ea a ramas cu sora eii , e corect ca poate sora ei , nu prea sa uitat in partea eii , dar totusi sifera si ea .Si in Moldova fara bani , nu se uita nimeni la tine .. Damna Valentina spune si ea un pic de adevar.

 6. Prof. Alexandru Nacu

  Valentinei

  O să te decepționez tare dragă dră sau dnă Valentina, când o să-ți aduc la cunoștință că Ana, care te-a revoltat atât de tare în realitate este un moșneag schizofrenic septuagenar, care are prostul obicei să îmbrace chiloți de damă și să posteze aiureli în contradictoriu cu nume de femeie. Nenorocitul mai postează cu nume năstrușnice de bărbat, ca Popa Duhu , ivancelgroaznic, dar și Alonso, etc. Dintre numelele lui femenine mai sunt Galina Chirinciuc, dar și o serie de nume trăsnite ca Ciuleandra, Rosomaha, etc.

  Pentru că nitam nisam poți avea asemenea surprize neplăcute la comentariile ZDG trebuie să-i mulțumim MODELATORULUI ZDG. Apropo, acel comentariu al moșneagului schizofrenic cu numele “ANA” a fost postat de trei ori identic și de fiecare dată a trecut de modelator. Cred că și Dnei directoare i-a fost neplăcut să citească comentariul de-a binelea idiot al schizicului la articolul Dumneaiei, de altfel, după modesta mea părere articol FOARTE REUȘIT.

 7. Ana

  Pentru asa numitul Prof. Alexandru Nacu, sa inteleg ca aceasta descriere a mosneagului schizofrenic cu chiloti de dama esti dumneata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *