Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Opinie separată în CSP privind…

Opinie separată în CSP privind amânarea Adunării Generale a Procurorilor: „Legalitatea deciziilor CSJ din 1 august nu poate fi pusă în discuție”

Colaj ZdG

Trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au formulat o opinie separată în privința cererilor a trei candidați la funcția de membru al CSP, care nu au promovat evaluarea Comisie Pre-Vetting, dar care urmează să fie reevaluați după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat deciziile de nepromovare. Aceștia au solicitat, în cadrul ședinței CSP de vineri, 4 august, amânarea Adunării Generale a Procurorilor, stabilită pentru data de 23 august, dar cererile au fost respinse.

Astfel, într-un comunicat de presă privind opinia separată formulată de președinta CSP Angela Motuzoc și membrii Inga Furtună și Eduard Varzar se menționează că „legalitatea deciziilor CSJ din 1 august nu poate fi pusă în discuție (deși au existat intense dezbateri în spațiul public), or anume așa acționează principiile statului de drept, coroborate cu valorile democrației, iar conduita instituțională a autorităților publice trebuie să demonstreze aliniere la litera și spiritul acestora”.

„Nu am susținut hotărârea majorității din CSP considerând că cererile procurorilor vizați urmau a fi admise, pentru a le oferi real și efectiv garanția valorificării dreptului lor de a fi ales și a dreptului corpului profesional de a alege”, se arată în comunicatul publicat de instituție.

Potrivit celor trei membri ai CSP, opinia separată a fost anunțată „în considerarea faptului că aplicarea legii trebuie să se facă corect și echitabil, cu respectarea celor mai înalte standarde pe care le impune rolul constituțional atribuit Consiliului Superior al Procurorilor de a fi garant al independenței și imparțialității procurorilor”.

„Procedurile premergătoare Adunării Generale a Procurorilor trebuie să respecte strict condițiile impuse de lege, având în vedere că acest for urmează să aleagă membrii CSP, iar corectitudinea deplină a alegerilor este filonul central ce va susține legalitatea și legitimitatea viitoarei componențe a organului de autoadministrare. Interesul legitim superior rezidă în asigurarea alegerilor libere și corecte și anume acest obiectiv ne-a determinat spre formularea opiniei separate. (…) Legea nr.26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor nu reglementează modul de acțiune pentru situațiile deduse examinării (soluția pentru cazurile când CSJ anulează hotărârea Comisiei Pre-Vetting, iar Adunarea Generală încă nu s-a desfășurat), dar principiile generale stabilesc că din tăcerea legii nu pot fi deduse reguli, mai ales reguli care sunt defavorabile persoanei”, susțin membrii CSP care au avut o opinie separată.

Vineri, 4 august, în ședința CSP au fost respinse cererile procurorilor Cristina Gladcov, Vitalie Codreanu și Anatolie Gîrbu, care au solicitat amânarea Adunării Generale a Procurorilor.

Cererile au venit după ce, pe 1 august, CSJ a decis reevaluarea celor trei candidați, alături de alți 18, care inițial nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting pentru funcția de membru Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Solicitările au fost argumentate prin faptul că, dacă că până pe 23 august, data când va avea loc Adunarea Generală a Procurorilor, ei nu vor fi reevaluați, ei nu vor putea să-și înainteze candidatura pentru funcția de membru al CSP.

Pe 1 august 2023, CSJ a anulat 21 de decizii de nepromovare a candidaților la funcții în CSM și CSP: Angela Popil, Vladislav Holban, Alexei Panis, Anatolie Gîrbu, Veronica Cupcea, Alexandru Rotari, Stanislav Sorbalo, Valentin Caisin, Ion Chirtoacă, Vitalie Codreanu, Vitalie Stratan, Angela Bostan, Aureliu Postică, Victor Sandu, Nicolae Șova, Aliona Miron, Cristina Gladcov, Tatiana Chiriac, Ecaterina Buzu, Mihail Bușuleac și Sergiu Osoianu, și a dispus reevaluarea acestora de către Comisia Pre-Vetting.

Anterior, Comisia Pre-Vetting a emis opt decizii de promovare (Dumitru Obadă, Iuri Lealin, Elena Roșior, Olesea Vîrlan, Mariana Cherpec, Aliona Nesterov, Eduard Panea și Ciobanu Rodica) și zece decizii de nepromovare a evaluării integrității pentru funcția de membru al CSP.

Dintre cele zece decizii de nepromovare, patru s-au referit la situații de retragere din concurs sau de nedepunere în termen a Declarației pentru 5 ani, iar șase candidați nu au promovat, urmare a parcurgerii procesului complet de evaluare.