Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   O nouă judecătoare în completul…

O nouă judecătoare în completul care examinează dosarul „Frauda bancară”, episodul în care sunt vizați, printre alții, Dorin Drăguțanu și Vladimir Plahotniuc 

Judecătorii Liliana Cușcă, Angela Catană și Alexandru Negru

Liliana Cușcă este magistrata care va examina, în continuare, alături de judecătorii Angela Catană și Alexandru Negru, dosarul „Frauda bancară”, episoadele în care sunt inculpați foștii șefi ai Băncii Naționale a Moldovei, alți bancheri, iar, mai nou, și oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Cu o experiență de doi ani în calitate de judecătoare, Cușcă a fost aleasă, prin repartizare aleatorie, să examineze cazul, după ce judecătoarea Ludmila Beșliu a fost recuzată, la cererea avocatului lui Viorel Bîrcă, fost președinte interimar al Băncii de Economii a Moldovei (BEM).

În cadrul ședinței de vineri, 23 februarie, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a fost anunțată noua componență a completului care va examina, în continuare, cauza penală în care sunt inculpați Dorin Drăguțanu, ex-guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei; Ion Sturzu și Emma Tăbîrță, foști viceguvernatori ai instituției; Ion Ropot și Viorel Bîrcă, fostul administrator special al Băncii de Economii și fostul președinte interimar al acesteia; Dumitru Țugulschi, fostul președinte al Unibank; Natalia Rahuba, fosta președintă interimară a Băncii Sociale, iar mai nou, și Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat.

Magistrata Liliana Cușcă, căreia i-a fost distribuită această cauză penală prin repartizare aleatorie, va instrumenta, în continuare, dosarul, alături de judecătorii Angela Catană și Alexandru Negru.

Experiența profesională

Cușcă a fost numită în funcția de judecătoare în februarie 2022, după ce a fost selectată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în urma unui concurs la care s-au înscris aproape 100 de pretendenți. Anterior, aceasta a activat în calitate de lector universitar la Catedra Istoria Românilor, din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, și în calitate de asistent judiciar al grefei Curții Supreme de Justiție.

Liliana Cușcă este una dintre cei nouă judecători desemnați, prin dispoziția din 20 februarie a președinta interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan, să examineze cauzele penale trimise în instanța de judecată de Procuratura Anticorupție.

Liliana Cușcă instrumentează și unul dintre dosarele penale intentate pe numele lui Dragomir Popovici, șoferul care a provocat, pe 24 iulie 2023, un accident rutier pe bulevardul Decebal, soldat cu decesul unei tinere de 29 de ani.

Averea declarată de magistrata Liliana Cușcă

În ultima sa declarație de avere și interese personale pe care a completat-o în 2022, Liliana Cușcă indică un salariu anual de puțin peste 200 de mii de lei. De asemenea, Cușcă mai declară două terenuri, unul agricol, cu o suprafață de puțin peste un ha, pe care îl deține din 2010, și unul intravilan, cu o suprafață totală de 0,57 ha, pe care îl deține din anul 2012. Magistrata a moștenit, în 2012, patru averi imobile. În 2014, Cușcă a intrat în proprietatea unui apartament de aproape 50 de m.p., în valoare de puțin peste 260 de mii de lei, iar din 2019, judecătoarea deține un garaj de 32 de m.p., pe care l-a cumpărat cu 80 de mii de lei.

Declarație de avere_Liliana Cușcă by Ziarul de Gardă on Scribd

Soțul magistratei, Andrei Cușcă, este angajat în cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării din 2017. În prezent, acesta deține funcția de șef al Direcției societate informațională și economie digitală.

Completul care examinează cauza penală în care sunt vizați foștii șefi ai BNM, alți bancheri și Vladimir Plahotniuc a suferit modificări ca urmare a solicitării de recuzare a judecătoarei Ludmilei Beșliu, înaintată, la 14 februarie, de Vasile Nicoară, avocatul lui Bîrcă, învinuit de escrocherie în dosarul numit generic „Frauda bancară”, care, potrivit lui, se afla în incompatibilitate.