Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   DOC/ Profilul penal al șoferului…

DOC Profilul penal al șoferului care a comis accidentul de pe bd. Decebal, reținut de Poliție după 10 zile. În 2016 a fost amnistiat. În 2021, fusese condamnat la închisoare și anunțat în căutare, iar permisul – anulat. Are pe rol dosare penale

sursă foto: autoblog.md / Colaj ZdG

Șoferul arestat pentru 30 de zile după ce a provocat pe 24 iulie un accident rutier pe bulevardul Decebal, soldat cu victime, figurează în mai multe dosare penale după ce a fost prins în stare de ebrietate la volan. În 2016 a fost amnistiat, iar ulterior, judecat penal pentru samavolnicie, dar din nou a scăpat de pedeapsă pentru că a intervenit termenul de prescripție. 

În ultimii ani, numele lui a figurat în alte dosare penale cu învinuiri similare. În 2021 instanța decidea să-i fie anulat permisul de conducere și tot în același an, pentru că nu achitase o amendă penală după ce fusese prins în stare de ebrietate la volan, a fost condamnat la șase luni de închisoare și anunțat în căutare. La începutul anului 2022, după ce a plătit integral amenda, șoferul a fost absolvit de pedeapsă, iar anunțarea în căutarea a fost anulată. 

Șoferul care a comis accidentul, reținut după 10 zile de căutări. O victimă în stare gravă

Joi, 3 august, Poliția R. Moldova a anunțat că șoferul care a fugit de la fața locului după ce ar fi provocat un accident rutier pe bulevardul Decebal din capitală la data de 24 iulie, a fost reținut, după 10 zile, de polițiștii capitalei în urma unei informații operative și a măsurilor speciale întreprinse, potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP). 

Imagine de la accidentul rutier din 24 iulie 2023

În urma accidentului din 24 iulie în care au fost implicate patru automobile de marca Volkswagen, Skoda, Mercedes și Peugeot, cinci persoane au ajuns la spital cu diferite traumatisme, iar șoferul Mercedesului, care a provocat accidentul, a fugit de la fața locului. Vineri, 4 august, bărbatul a fost adus în fața judecătorului de instrucție, care i-a aplicat un mandat de arestare pentru 30 de zile. 

Una dintre victimele accidentului rutier se află în stare gravă. Femeia trebuie să fie operată și să treacă un curs de reabilitare în Germania, însă familia sa nu dispune de mijloacele financiare necesare pentru aceste lucruri. Astfel, internauții de pe rețelele de socializare fac apel la cetățeni să doneze bani pentru intervenția chirurgicală și tratament. 

UPDATE: Duminică, 6 august 2023: Doinița Prodan, tânăra de 29 de ani, victimă a gravului accident de la Botanica, din 24 iulie, a murit la spital la aproape două săptămâni de la accident. Anunțul a fost făcut de soțul ei, pe rețelele de socializare. Tânăra a lăsat în urmă două fetițe de 2 și 5 ani. „Scumpa mea, tu să știi că noi o să te purtăm în suflet mereu ca o minune din viața noastră! Să știi că fetițele tale o să te iubească mereu! Pentru ele tu ai fost oceanul de iubire în viața lor! Dumnezeu să te ierte. Inima mea s-a oprit și refuză să bată fără tine! Te iubesc!”.

Imagine de la accidentul rutier din 24 iulie/ Foto: Poliția R. Moldova

ZdG a constatat că Dragomir Popovici, șoferul arestat pentru 30 de zile, cel care a provocat accidentul din 24 iulie 2023 are la activ o serie de dosare penale, majoritatea pentru că a condus în stare de ebrietate la volan. Inclusiv în perioada comiterii accidentului rutier din 24 iulie, pe rolul Judecătoriei Chișinău se examinează dosare în care acesta este vizat. 

Dosare pe rol la Judecătoria Chișinău: În iunie, instanța dispunea „aducerea silită a inculpatului”

Din mai 2022, conform informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, pe rolul Judecătoriei Chișinău există un alt dosar penal pe numele lui Dragomir Popovici, la fel, pentru „conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanţe”. Următoarea ședință pe dosar este programată pentru 17 august 2023. 

La ultima ședință, care a fost programată în luna iunie, s-a dispus „aducerea silită a inculpatului”, semn că acesta nu se prezenta la examinarea dosarului penal. Anterior, conform acelorași informații, instanța a examinat comasarea dosarelor în privința inculpatului, semn că acesta avea pe rol cel puțin două dosare penale. 

În 2021, prins din nou în stare de ebrietate: „A declarat în instanță că a fost nevoit să urce la volan în stare de ebrietate pe motiv că nu găsea un taxi pentru a merge acasă”

În noiembrie 2021, numele lui Dragomir Popovici a figurat într-un alt dosar penal pentru „conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanţe”. 

„La 12 septembrie 2020, aproximativ la ora 05.40, conștientizând că a consumat alcool și, respectiv, se afla în stare de ebrietate alcoolică, acționând cu intenție directă, dându-și seama de caracterul prejudiciabil al acțiunilor sale și prevăzând urmările lor, a urcat la volanul automobilului de model „Skoda Octavia”, pe care l-a condus. În timp ce se deplasa prin mun.Chișinău, a fost stopat de către ofițerii Inspectoratului Național de Securitate Publică… Fiind suspectat în conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică, a fost condus de membrii echipajului Inspectoratului Național de Securitate Publică la Dispensarul Republican de Narcologie, unde a fost supus examenului medical cu prelevarea probelor biologice. În rezultatul a fost stabilit că concentrația de alcool în aerul expirat constituia 0,67 mg/l, iar concentrația de alcool în sângele prelevat constituia 1,15 g/l, care conform prevederilor art.134/12 alin.(3) Cod penal, constituie stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat, fapt ce a fost consemnat în Procesul-verbal nr.9014 din 12 septembrie 2020 al examinării medicale de constatare a faptului de consumare a alcoolului, stării de ebrietate şi naturii ei”, se menționează în sentința emisă pe numele lui Dragomir Popovici în noiembrie 2021. 

Conform sentinței, procurora Maria Mîndrescu a solicitat ca inculpatul Dragomir Popovici să fie recunoscut vinovat în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.264/1 alin.(1) Cod penal, și să-i fie stabilită pedeapsă sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 160 (una sută șaizeci) ore, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Totodată, a solicitat de a-l obliga pe Dragomir Popovici să remită permisul de conducere Direcției documentare conducători auto a Departamentului înmatriculare a mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto a Agenției Servicii Publice, pentru anularea acestuia. 

Apărătoarea inculpatului, avocatul Stela Sandu, a solicitat instanței de judecată să aplice în privința inculpatului pedeapsă sub formă de amendă, fără anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Inculpatul Dragomir Popovici a recunoscut vina în comiterea infracțiunii imputate. „Regretă cele comise. A declarat că a fost nevoit să urce la volan în stare de ebrietate pe motiv că nu găsea un taxi pentru a merge acasă”, se spune în sentință. 

În ședința de judecată, Dragomir Popovici a declarat că „îi sunt cunoscute probele administrate în cadrul urmăririi penale, nu are obiecții asupra acestora, recunoaște vinovăția în comiterea infracțiunii imputate şi nu dorește administrarea altor probe. În acest sens, în conformitate cu art.364/1 / Cod de procedură penală, a depus o cerere prin care a solicitat examinarea cauzei în baza probelor administrate în cadrul urmăririi penale”. 

„La întrebarea apărătorului a declarat că solicită instanței că să nu-i aplice pedeapsă sub formă de privarea a dreptului de a conduce mijloace de transport, deoarece activitate sa constă în a se deplasa la volanul automobilului. La întrebările acuzatorului de stat a declarat că în momentul în care a fost stopat, polițiștii probabil nu au înțeles corect numele său și au indicat LIUBOMIR. Era în stare de ebrietate și poate nu a pronunța corect numele. A acceptat benevol să fie suspus testării alcoolscopice”, se precizează în sentință. 

Accidentul din 24 iulie/ colaj ZdG

În noiembrie 2021, instanța decidea condamnarea lui și-i anula permisul de conducere

În noiembrie 2021, instanța concluziona că „sentinţa de condamnare în prezenta cauză penală va avea un efect preventiv serios atât pentru inculpat, cât şi pentru alte persoane predispuse la comiterea unor astfel de infracţiuni şi va constitui o garanţie şi o asigurare că drepturile şi libertăţile consfinţite în Constituţia R. Moldova şi alte legi ale statului sunt apărate, iar violarea lor este contracarată şi pedepsită”.

„Această categorie de infracțiuni se caracterizează printr-un grad sporit de pericol în societate, deoarece conducerea în stare de ebrietate a autovehiculelor este una din principalele cauze care pot genera accidente rutiere soldate cu urmări grave, iar în ciuda eforturilor întreprinse de autoritățile statului, acest flagel continuă să fie unul frecvent întâlnit”, atenționa atunci judecătorul Vitalie Budeci, care emitea sentința. 

Acesta făcea atunci referire și la „personalitatea inculpatului”, despre care menționa că în 2016 fusese amnistiat printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău, iar în 2018, prin Decizia Colegiului penal al Curții de Apel Bălți, el fusese recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art.352 alin.(1) Cod penal, (samavolnicia, n.r.) cu eliberarea acestuia de răspundere penală, în legătură cu expirarea termenului de prescripție de tragere la răspundere penală. 

„Din considerentele expuse supra, instanța de judecată apreciază că inculpatul POPOVICI Dragomir urmează a fi apreciat ca o persoană iresponsabilă și compromițătoare, or, acesta fiind anterior absolvit de răspundere penală privind învinuirea în comiterea unei fapte similare cu cea pentru care a fost dedus judecății în prezenta speță, a mai comis din nou o asemenea faptă, ceea ce denotă că acesta nu a conștientizat gradul prejudiciabil al faptelor sale legate de încălcarea regulilor de securitate a traficului rutier”, remarca judecătorul Vitalie Budeci. 

Astfel, Dragomir Popovici era recunoscut vinovat, fiindu-i aplicată pedeapsă principală sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 150 (una sută cincizeci) ore, și pedeapsă complementară sub formă de anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. 

Instanța decidea că „în caz de eschivare cu rea-voinţă de la munca neremunerată în folosul comunităţii, această pedeapsă se înlocuieşte cu închisoare, calculându-se o zi de închisoare pentru 4 ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii. Se obligă POPOVICI Dragomir să remită permisul de conducere în termen de până la 10 zile din momentul rămânerii definitive a prezentei sentințe, către Agenția Servicii Publice, pentru anularea acestuia”, se preciza în sentință. 

În 2016 a fost prins în stare de ebrietate la volan. A refuzat să fie testat, iar ulterior judecătorul l-a amnistiat

Și în 2016, Dragomir Popovici a fost judecat penal pentru că a condus automobilul în stare de ebrietate. Mai exact, la 7 ianuarie 2016, aproximativ la ora 02:20, acesta, conducând automobilul de model „Mitsubishi Lancer” pe bd. Mircea cel Bătrân din mun.Chişinău, a fost stopat pentru verificarea actelor de către un inspector de patrulare. 

Conform sentinței emise în decembrie 2016 de Judecătoria Chișinău, „în procesul verificării actelor, inspectorul de poliție a observat că Dragomir Popovici prezenta semne evidente de stare de ebrietate și pentru confirmarea şi aprecierea gradului stării de ebrietate, precum şi a naturii ei, conducătorului auto i s­a cerut să fie supus testă alcooscopice cu alcotesterul de model „Drager”…

„Contrar cerinţelor Regulamentului Circulaţiei Rutiere…, categoric a refuzat testarea după care a refuzat și testarea de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei, precum şi de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical. Astfel, „pentru acţiunile sale intenţionate”, procurorii au calificat acțiunile acestuia în baza articolului 264¹ alin (3) din Codul penal 

Ce prevede art. 264¹ alin (3) din Codul penal 

„Conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanţe. Refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical se pedepseşte cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport”. 

Conform sentinței, în instanța de judecată, fiind audiat, inculpatul și-a recunoscut vina. El a declarat că la data de 7 ianuarie 2016, pe timp de noapte, a ieșit dintr-un club de noapte și dorea să se deplaseze acasă. Acesta a comunicat că a consumat „vreo 2 sticle de bere în acel local”. 

El a menționat că a refuzat să treacă testul alcooscopic „din motivul că nu știa dacă a depășit limita de consum a alcoolului”. 

„Pe acest caz a fost întocmit proces verbal. Ulterior, inculpatul a apelat prietenul său, care a venit să i­a mașina și ei au plecat împreună acasă. Totodată inculpatul a solicitat, prin cerere scrisă personal, aplicarea Legii privind amnistia în legătură cu aniversarea a 25­-a de la proclamarea independenţei R. Moldova din 29 iulie 2016 și anume încetarea procesului penal”, se menționează în sentință. 

Procurorul a cerut ca Dragomir Popovici să fie recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 264¹ alin.(3) Cod penal al R. Moldova, refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical și a cerut o pedeapsă sub formă amendă în mărime de 600 u.c. cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de 3 ani. Tot aici acuzarea a indicat despre imposibilitatea aplicării în privința inculpatului a Legii privind amnistia, dat fiind că în cazul acestuia lipsește căința activă.

Judecătorul Igor Mânăscurtă, cel care a examinat dosarul, a constatat vinovăția lui Dragomir Popovici, dar a dispus aplicarea în privința sa a legii amnistiei. 

„Soluționând chestiunea aplicării pedepsei în privința inculpatului, instanța de judecată ține cont de faptul că, la data de 09 septembrie 2016 a fost publicată Legea nr. 210 privind amnistia în legătură cu aniversarea a 25­-a de la proclamarea independenţei R. Moldova din 29 iulie 2016, prevederile căreia au aplicare în privința inculpatului care a recunoscut vina și prin cerere, a solicitat încetarea procesului penal în baza Legii privind amnistia în legătură cu aniversarea a 25-­a de la proclamarea independenţei R. Moldova. În aceste circumstanțe, instanța va aplica inculpatului actul de amnistie…”, se precizează în sentință. 

Prin aceeași sentință, judecătorul decidea că Dragomir Popovici nu trebuie privat de dreptul de a conduce mijlocul de transport. 

„Astfel, instanța reiterează că în privința inculpatului sunt prezente condițiile de aplicare a prevederilor legii de amnistiere stabilite în dispoziția art. 1 și consideră necesar de a o aplica. Totodată, prevederile legii privind amnistia prin prisma art. 14 urmează a fi aplicate și asupra pedepsei complimentare și anume privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport, odată ce la norma dată se reglementează posibilitatea absolvirii pedepsei complimentare, fiind indicate și excepțiile care nu se înregistrează la caz. Tot aici, e de menționat că infracțiunea incriminată inculpatului nu este excepție a aplicării actului amnistiei conform art. 10 al Legii indicate mai sus”, a argumentat judecătorul. 

În 2018, găsit vinovat pentru samavolnicie, dar scăpa de pedeapsă

În 2018, Dragomir Popovici a fost judecat pentru samavolnicie. În iulie 2014, acesta, cu scopul de a-și întoarce o datorie pe care o avea către un alt bărbat, a intrat în gospodăria unui alt bărbat de unde a însușit din garaj un automobil de model Mercedes Vito. El a fost recunoscut vinovat de Curtea de Apel Bălți, dar procesul penal a fost încetat în legătură cu expirarea termenului de prescripție. 

În 2020, judecat la Bălți pentru că fusese prins în stare de ebrietate la volan. În 2021, pentru că nu plătise amenda, era condamnat la închisoare

În 2020, tot la Curtea de Apel Bălți, Dragomir Popovici a fost judecat după ce fusese prins în stare de ebrietate la volan. 

„La 17.11.2018, aproximativ la orele 01:50, în s. Halahora de Sus r. Briceni, a condus mijlocul de transport de model „BMW 530 D”. Fiind stopat de către colaboratorii de poliție, la cererea de a fi testat alcoolscopic și de a trece examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate și a naturii ei și recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical, Popovici Dragomir a refuzat. Prin urmare, au fost încălcate prevederile Regulamentului Circulației Rutiere”, se spune în decizia din februarie 2020. 

Prima instanță, în 2019, i-a stabilit pedeapsa sub formă de amendă în mărime de 675 unități convenționale, echivalentul a 33750 lei, cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de 3 ani. Curtea de Apel Bălți i-a respins recursul și a menținut pedeapsa deducând din acțiunile acestuia „cu certitudine pericolul social pe care îl prezintă inculpatul pentru societate”.

Dragomir Popovici nu a achitat însă amenda stabilită, astfel că executorul judecătoresc Ruslan Pavlovschi la 25 mai 2021 a sesizat judecătoria Edineț, sediul Briceni cu demers privind înlocuirea ei cu închisoare „pe motivul eschivării cu rea-voință de la executare, măsurile întreprinse ne soldându-se cu rezultat, din lipsa bunurilor asupra căror ar putea fi îndreptată executarea”. 

Prima instanță, Judecătoria Edineț a dat curs cererii executorului judecătoresc. Examinând cauza în absența acestuia, care nu a fost de găsit, instanța i-a înlocuit partea neexecutată a amenzii de 635 u.c., cu șase luni șapte zile închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, anunțându-l în căutare, cu calcularea termenului din momentul reținerii. 

Februarie 2022: pedeapsa cu închisoarea era anulată, după ce a achitat amenda

La scurt timp, prin intermediul avocaților săi, Dragomir Popovici a declarat recurs și a cerut anularea pedepsei. Avocații au demonstrat că la 1 octombrie 2021, Popovici achitase integral amenda.  

La 2 februarie 2022, recursurile avocaților Stela Sandu și Andrei Lavric în numele condamnatului Popovici Dragomir, declarate împotriva încheierii judecătoriei Edineț, sediul Briceni privind înlocuirea pedepsei amenzii cu închisoare, au fost admise, „cu casarea pedepsei și încetarea procedurii de executare și a celei de căutare”.