Principală  —  Ştiri   —   O judecătoare transferată la CSJ…

O judecătoare transferată la CSJ a depus cerere de demisie din funcție

Captură de ecran. Sursa: Privesc.eu

Magistrata Aliona Donos, transferată în luna mai 2023 de la Judecătoria Bălți la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a depus cerere de demisie din funcție. Consiliul Superior al Magistraților (CSM) urmează să examineze marți, 6 februarie, cererea judecătoarei de demisie.

Aliona Donos face parte, din octombrie 2023, din completul special instituit în cadrul CSJ pentru examinarea contestaţiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei Pre-Vetting, iar demisia sa vine la câteva zile după prima decizie a noului complet de anulare a unei hotărâri a Comisiei Pre-Vetting privind nepromovarea evaluării a unei candidate la funcția de membră a CSM.

Magistrata nu depusese cerere pentru participarea la concursul desfășurat pentru suplinirea funcției de judecător la CSJ.

Aliona Donos a fost numită prin decretul președintelui din 27 noiembrie 2007 în funcția de judecător la Judecătoria Bălți, pe un termen de 5 ani, iar prin decretul președintelui din 31 octombrie 2012 a fost numită în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Aceasta activa în sistemul juridic încă din 1994, începând ca translator la judecătoria Chișinău.

Conform hotărârii plenului CSM din 29 septembrie 2016, a fost desemnată în funcția de judecător la instanța nou-creată Judecătoria Bălți, începând cu 1 ianuarie 2017.

Prin hotărârea CSM din 26 februarie 2019 i-a fost conferit gradul III de calificare.

Potrivit hotărârii Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor 6 iulie 2018, în rezultatul evaluării performanțelor, judecătoarei i-a fost acordat calificativul „foarte bine”, iar în martie 2019 i-a fost acordată Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii.

„În scrisoarea de motivare a menționat că experiența profesională acumulată în sistemul judecătoresc din R. Moldova reprezintă o calificare profesională ce poate fi valorificată eficient, fiind pusă în serviciul instituției jurisdicționale ierarhic superioare.

Judecătorul consideră că are aptitudini de lucru în echipă, de analiză și de motivare a soluției adoptate, fiind convinsă că experiența și cunoștințele acumulate îi vor permite să facă față în continuare rigorilor, iar numirea sa în funcția de judecător în instanța ierarhic superioară i-ar oferi posibilitatea de a-şi aprofunda cunoştinţele şi nivelul profesional”, se menționează în hotărârea CSM din mai 2023, prin care a fost aprobat transferul judecătoarei.

Membrii CSM i-au intervievat marți, 2 mai, pe primii judecătorii care au depus cereri privind transferul temporar la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Astfel, membrii CSM au decis că din cei 14 candidați, 7 să fie transferați, din 10 mai, pentru suplinirea temporară a funcțiilor vacante din cadrul CSJ. Este vorba despre magistrații Aliona Donos, Sergiu Daguța, Ion Malanciuc, Viorica Puica, Oxana Parfeni, Boris Talpă și Ghenadie Eremciuc. În noiembrie 2023, au fost transferați alți doi judecători, magistrata Diana Stănilă, de la Curtea de Apel Bălți, și judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău Igor Mînăscurtă