Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Numirea judecătorului la Curtea Constituțională…

Numirea judecătorului la Curtea Constituțională este tergiversată

Începând cu 30 octombrie 2014, o funcție de judecător la Curtea Constituțională este vacantă. „Procesul de selectare şi numire a noului judecător constituţional este tergiversat din motive neclare atât pentru noi, cât şi pentru întreaga societate”, susțin membrii Comisiei pentru selectarea candidaţilor la funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

Conform Regulamentului privind modul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru suplinirea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională din partea Guvernului, candidaţii urmau să treacă trei etape de concurs: depunerea şi selectarea candidaţilor în baza dosarelor depuse, proba scrisă şi interviul public. Comisia urma să selecteze candidaţii în ordinea punctajului obţinut şi sa îi propună Guvernului spre aprobare. Astfel, în urma concursului, cel mai mare punctaj a fost obţinut de către Veaceslav Zaporojan. „Veaceslav Zaporojan a fost propus Guvernului, cu titlu de recomandare pentru a fi numit în funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Însă, până la moment, Guvernul nu a luat nicio decizie în acest sens. Astfel, propunem respectuos Prim-ministrului și Cabinetului de Miniştri adoptarea unei decizii privind candidatura lui Veaceslav Zaporojan: fie numirea acestuia în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, fie respingerea candidaturii selectate cu o motivare adecvată şi, în ultimul caz, organizarea unui nou concurs în termeni cât mai restrânşi şi cu respectarea prevederilor Regulamentului”, susțin membrii Comisiei.

„Considerăm că tergiversarea numirii judecătorului Curţii Constituţionale de către Guvern, care deja durează de mai bine 1 an şi 7 luni, duce la încălcarea principiul supremaţiei Constituţiei, obligaţia respectării legilor de către toţi cetăţenii şi toate autorităţile publice, precum şi periclitează activitatea Curţii Constituţionale”, opinează membrii Comisiei pentru selectarea candidaţilor la funcţia de judecător la Curtea Constituţională.