Principală  —  IMPORTANTE   —   Nisip necorespunzător pentru „combaterea lunecușului”…

Nisip necorespunzător pentru „combaterea lunecușului” pe străzile din capitală. Licitații cu suspiciuni de favorizarea la procurarea materialului antiderapant pentru municipiul Chișinău

Nisip care nu ar fi corespuns cerințelor tehnice stabilite de întreprinderea EXDRUPO, aflată în subordinea primăriei Chișinău, a fost utilizat pe străzile Chișinăului în acest sezon rece pentru combaterea poleiului și a zăpezii.

Propus la un preț mic, în oferta „Carierei Cobusca”, unica întreprindere din R. Moldova care practică spălarea și îmbogățirea nisipului, materialul antiderapant a fost respins, pentru că nu ar fi corespuns cerințelor. Propus însă la un preț mai mare, în oferta Societății cu Răspundere Limitată „Tincomerț”, nisipul a fost procurat și folosit pe străzile capitalei.

Circumstanțele menționate dau temei de a suspecta favorizarea „Tincomerț-Grup” SRL în achizițiile de produse antiderapante (nisip spălat și sare tehnică) de ÎM Regia „EXDRUPO”, se arată în analiza publicată de revizia.md.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris cum a fost „curățat” Chișinăul de 14 milioane de lei, preț plătit de municipalitate pentru două zile de ninsoare.

Întreprinderea EXDRUPO, aflată în subordinea primăriei Chișinău, a organizat mai multe licitații pentru achiziționarea produselor antiderapante (nisip spălat și sare tehnică).

Societatea pe Acțiuni (SA) „Cariera Cobusca”, unica întreprindere din Republica Moldova care practică spălarea și îmbogățirea nisipului, a participat la procedura de licitație deschisă pentru achiziția de nisip spălat, inițiată de ÎM „Regia EXDRUPO”, la 28 decembrie 2023. În rezultatul evaluării ofertelor, a fost desemnată câștigătoare oferta depusă de un alt operator economic, care a oferit nisip de la SA „Cariera Cobusca”, dar la un preț mai mare. Motivul respingerii ofertei SA „Cariera Cobusca” a fost necorespunderea nisipului propus cu specificațiile tehnice stabilite de autoritatea contractantă. În același timp, nisipul propus de ofertantul „Tincomerț” SRL, provenind de la aceeași carieră, dar la un preț un pic mai mare, a fost considerat conform specificațiilor tehnice stabilite de autoritatea contractantă.

La data de 28 decembrie 2023, EXDRUPO a inițiat procedura de licitație pentru achiziția de nisip spălat, folosit ca material antiderapant. Autoritatea contractantă și-a propus să cumpere 6000 tone de nisip, cu dimensiunea particulelor de 0 – 5 mm.

La licitație, au fost depuse patru oferte, dintre care oferta cu cel mai mic preț, de 1 699 980 lei fără TVA, a fost depusă chiar de producătorul SA „Cariera Cobusca”. Cel puțin doi dintre ceilalți ofertanți au depus oferte de nisip de la același producător, la prețuri ceva mai mari. În rezultatul evaluării ofertelor, a fost desemnată câștigătoare oferta depusă de „Tincomerț” SRL, după ce ofertele cu preț mai mic au fost respinse.

Rezultatele procedurii au fost contestate de SA „Cariera Cobusca”, care a argumentat că nisipul oferit de ei corespunde strict standardului național în vigoare, care este unic pentru Republica Moldova. Pe de altă parte, specificațiile tehnice stabilite de autoritatea contractantă nu corespund standardelor naționale, respectiv nu va putea fi oferit un certificat de conformitate pentru nisip cu parametrii solicitați, prezentarea unui certificat de conformitate fiind obligatorie.

„Cariera Cobusca” a argumentat că specificațiile oferite corespund standardului național, fiind expuse și în certificatul de conformitate. Același certificat de conformitate eliberat pentru producătorul SA „Cariera Cobusca” a fost prezentat la licitație și de ofertantul câștigător „Tincomerț-Grup” SRL, doar că ultimul a indicat exact specificațiile solicitate de autoritatea contractantă. 

În rezultatul examinării contestației, ANSC a apreciat că SA „Cariera Cobusca” s-a conformat cerinței de a oferi nisip conform standardelor naționale, prezentând un certificat de conformitate care confirmă acest lucru.

Argumentele contestatorului reies din următorul paragraf din decizia ANSC: „(..) la întrebarea completului pentru soluționarea contestațiilor de ce s-ar fi omis includerea în specificațiile tehnice a parametrilor tehnici solicitați de către autoritatea contractantă, reprezentantul contestatorului a comunicat că ,,așa parametri standardul în vigoare în Republica Moldova nu permit. Se permite 0-4 mm, 4-8 mm, 8-16 mm. Nu putem să completăm cu ceea ce nu se permite de a fi produs. Parametrii 0-5 – nu sunt așa standarde, 0-5 mm nu poate fi însoțit de certificat conform standardelor.”, totodată, accentuând faptul că „Ofertantul care a fost desemnat cîștigător a prezentat un Certficat de Conformitate a Producătorului SA Cariera Cobusca, unde este specificat dimensiunile produsului 0-4 mm; Însă în rubrica 6 ofertantul indică dimensiunile particulelor de nisip 0-5mm-100%. Ceea ce demonstrează că intenționat se pun date tehnice eronate”

În ședința de examinare a contestației, reprezentanții ÎM „EXDRUPO” au afirmat că conformitatea nisipului oferit de „Tincomerț-Grup” SRL a fost verificată în baza mostrelor. În acest context, ANSC a apreciat că SA „Cariera Cobusca”, care a oferit un preț mai avantajos, a fost tratată în mod discriminatoriu, în condițiile în care ambii ofertanți au oferit același certificat de conformitate, dar numai la evaluarea ofertei unuia dintre ei au fost luate în considerare mostrele. Astfel, prin decizia ANSC nr. 03D-92-24 din 22.02.2024, decizia de atribuire a fost anulată, iar autoritatea contractantă a fost obligată să reevalueze oferta SA „Cariera Cobusca”.

Deși au trecut mai multe săptămâni de la data emiterii deciziei ANSC, pe pagina Agenției Achiziții Publice nu apar informații cu privire la încheierea unui contract în temeiul acestei proceduri de achiziție. Pe de altă parte, din informațiile cu privire la cheltuielile realizate de EXDRUPO, puse la dispoziție colaboratorilor revizia.md, în urma unei solicitări de informații, aflăm că pe data de 10.01.24 a fost încheiat un contract de achiziție de nisip spălat cu Tincomerț-Grup SRL, în perioada de clarificări pentru procedura de licitație. 

Din informațiile privind cheltuielile efectuate, aflăm că același operator economic a obținut un contract pentru achiziția de sare tehnică, data încheierii contractului fiind 31.12.23. La acel moment, autoritatea contractantă avea în desfășurare o procedură de licitație pentru achiziția de sare tehnică,

Circumstanțele menționate dau temei de a suspecta favorizarea „Tincomerț-Grup” SRL în achizițiile de produse antiderapante (nisip spălat și sare tehnică) de ÎM Regia „EXDRUPO”, se arată în analiza publicată de revizia.md.

Chișinăul, „curățat” de 14 milioane de lei. Prețul plătit de municipalitate pentru două zile de ninsoare

Circa 14 milioane de lei, atât a costat „deszăpezirea” capitalei ca urmare a ninsorii din 8-9 ianuarie curent, când a fost emis cod galben privind scăderea temperaturii pentru întreg teritoriul țării. Informația a fost oferită Ziarului de Gardă de Întreprinderea Municipală Regia „EXDRUPO” LA MAI BINE DE DOUĂ LUNI de la expedierea solicitării privind cheltuielile pe care le-a suportat primăria Chișinău pentru deszăpezirea municipiului.