Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Nikki Haley, ultima adversară a…

Nikki Haley, ultima adversară a lui Trump, se retrage din cursa prezidențială republicană: „Nu am niciun regret”

Sursa foto: CNN

Fosta guvernatoare a Carolinei de Sud, Nikki Haley, se retrage din cursa electorală și cedează nominalizarea republicană lui Donald Trump. Haley a făcut anunțul miercuri, după ce a fost învinsă categoric în competițiile de Super Tuesday, cea mai importantă zi a campaniei pentru prezidențialele din SUA, scrie The Guardian.

Fosta guvernatoare a Carolinei de Sud, care a fost ambasadoarea lui Trump la ONU, a refuzat să îl susțină imediat pe fostul președinte, așa cum au făcut aproape toți ceilalți rivali republicani ai săi. În schimb, ea l-a provocat pe Trump „să câștige” sprijinul alegătorilor săi.

„A sosit momentul să-mi suspend campania. Depinde acum de Donald Trump dacă va reuși să câștige voturile celor din partidul nostru și nu numai, care nu l-au susținut, și sper că va face acest lucru”, a spus Haley, în timpul unui discurs de trei minute în Charleston, Carolina de Sud.

În ultimele săptămâni ale campaniei sale, Haley a devenit liderul mișcării disparate anti-Trump din partidul său. Trecând peste reticența sa inițială de a-l înfrunta pe Trump, Haley a lansat atacuri din ce în ce mai ascuțite și mai personale la adresa fostului său șef, punând la îndoială capacitatea sa mentală și loialitatea față de Constituția SUA.

Haley promisese că va rămâne în cursă cel puțin până la Super Tuesday și atât timp cât va rămâne „competitivă”. Dar rezultatele de marți nu i-au lăsat nicio altă cale, decât să se retragă.

„Am spus că vreau ca americanii să își facă vocea auzită. Am făcut acest lucru. Nu am regrete”, susține republicana.

Astfel, după ce a învins-o pe Haley în 14 din cele 15 alegeri primare republicane, Trump este pe punctul de a obține suficienți delegați pentru a fi nominalizat pentru a treia oară consecutiv la alegerile prezidențiale de către partidul său, în ciuda faptului că este învinuit pe 91 de capete de acuzare.

Curtea Supremă a SUA i-a oferit luni, 4 martie, o victorie majoră fostului președinte Donald Trump în campania sa pentru recâștigarea președinției, anulând o decizie judiciară care îl excludea de pe buletinul de vot din statul Colorado în baza unei prevederi constituționale care implica participarea la insurecție și susținerea atacului de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021.

Pe 5 noiembrie 2024, zeci de milioane de americani vor merge la vot pentru a-şi alege al 60-lea președinte al țării.