Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Curtea Supremă a SUA a…

Curtea Supremă a SUA a decis: fostul președinte Donald Trump poate candida la alegerile prezidențiale din noiembrie

Sursa foto: Reuters

Curtea Supremă a SUA i-a oferit luni, 4 martie, o victorie majoră fostului președinte Donald Trump în campania sa pentru recâștigarea președinției, anulând o decizie judiciară care îl excludea de pe buletinul de vot din statul Colorado în baza unei prevederi constituționale care implica participarea la insurecție și susținerea atacului de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, transmite Reuters.

Trump este principalul candidat care-l va înfrunta pe președintele democrat Joe Biden la alegerile din 5 noiembrie. Singura rivală rămasă pentru nominalizarea partidului său este fosta guvernatoare a Carolinei de Sud, Nikki Haley.

„Concluzionăm că statele pot descalifica persoanele care dețin sau încearcă să dețină o funcție de stat. Dar statele nu au puterea, conform Constituției, de a aplica Secțiunea 3 în ceea ce privește funcțiile federale, în special președinția”, au remarcat magistrații.

„Mare victorie pentru America!”, a scris Trump pe o rețea de socializare imediat după pronunțarea hotărârii.

Cei nouă judecători ai Curții Supreme ai SUA, dintre care cinci sunt republicani, iar trei au fost numiți chiar de Trump, au accelerat procedura de pronunțare asupra deciziei Curții Supreme din Colorado, pentru ca aceasta să vină cu o zi înaintea alegerilor primare din acest stat. Totuși, Curtea Supremă a SUA nu s-a pronunțat în legătură cu cererea lui Trump de recunoaștere a imunității sale în legătură cu evenimentele din 6 ianuarie 2021, notează Biziday.

Decizia Curții Supreme din Colorado s-a bazat pe o prevedere a celui de-al 14-lea Amendament al Constituției SUA, care prevede că cei implicați într-o insurecție nu mai pot ocupa funcții publice. Acest amendament a fost introdus după Războiul Civil de la jumătatea secolului XIX, pentru a-i împiedica pe secesioniști să acceadă în funții de conducere la Washington.