Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Niciun copac din cei 1500…

Niciun copac din cei 1500 plantați în 2019 în fâșia de protecție a râului Bîc nu a „supraviețuit”

Plantația de pe malul Bâcului. Octombrie 2019 vs iulie 2022

Niciun copac din cei 1500 plantați în 2019 în fâșia de protecție a râului Bîc nu a „supraviețuit”, conform anchetei „PĂDURI INEXISTENTE. În căutarea copacilor care NU au mai crescut”, publicate recent de ZdG.

Pe 26 octombrie 2019, în cadrul Campaniei Naționale de Înverzire „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, zeci de angajați ai Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” și ai Direcției generale locativ-comunale și amenajare, au plantat arbori în fâșia de protecție a râului Bâc, pe un segment situat între str. Muncești a Capitalei și satul Bîc.

Acțiunea de plantare a fost anunțată cu câteva zile înainte pe site-ul primăriei Chișinău. Se spunea, în acel anunț, că urmau a fi sădiți 1500 de arbori.

Participanții, printre care și politicieni, au plantat copacii în gropi făcute direct pe terenul neprelucrat în prealabil – o toloacă bătătorită folosită până atunci pentru pășunatul vitelor. În aceste condiții, rezultatul era previzibil din start.

Niciunul dintre copacii plantați în 2019 nu a „supraviețuit” până astăzi. Au rămas doar urmele gropilor în care au fost plantați puieții, iar vacile pasc în continuare pe acel imaș. 

Agenția „Apele Moldovei”, în gestiunea căreia se află terenul de pe malul Bâcului, ne-a răspuns la o solicitare de informații că „nu cunoaște cauza deteriorării și nici nu a fost sesizată în acest sens, or controlul respectării fâșiilor riverane de protecție a apelor nu este de competența Agenției”.

Citește și: PĂDURI INEXISTENTE. În căutarea copacilor care NU au mai crescut