Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Nichifor a omorât din imprudenţă.…

Nichifor a omorât din imprudenţă. Avocaţii săi vor achitarea, avocaţii acuzării sunt şocaţi: „Judecătorii au fost influenţaţi”

Curtea de Apel Chişinău (CAC) a redus cu 12 ani pedeapsa pentru Adrian Nichifor, acuzat că l-ar fi omorât în aprilie 2010 pe Iurie Pârlici, fratele comisarului de poliţie din Nisporeni. Ambele părţi implicate în proces susţin că vor ataca decizia la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ).

Citiţi şi articolul Adrian Nichifor merge la CEDO

„Este total neaşteptat ce s-a întâmplat astăzi. Cu siguranţă vom ataca decizia la CSJ şi nu doar la CSJ. Dacă avocaţii lui Nichifor spun că vor merge la CEDO, la fel o vom face şi noi. Astăzi s-a încălcat art. 2 al Convenţiei, dreptul la viaţă. Decizia judecătorilor a fost clar influenţată. Nu vreau acum să dau nume, pentru că nu am suficiente probe, dar eu îi ştiu pe aceşti judecători de la CAC drept oameni foarte cumsecade. Nu au fost cumpăraţi ci au fost influenţaţi prin alte metode. Încă nu avem motivarea judecătorilor, dar este clar că ei au schimbat calificarea omorului, din omor premeditat în omor din imprudenţă”, a declarat pentru ZdG, Ana Ursachi, avocata familiei victimei.  Pedeapsa pentru omor din imprudenţă a fost comasată cu cea pentru huliganism agravat.

„Este clar ce s-a hotârât, în privinţa cui, dar nu este clar de ce. Aşteptăm motivarea. Mă voi consulta cu Adrian şi vom decide ce vom face mai departe. Eu am solicitat achitarea, iar el nu a fost achitat. Consider că trebuie să atacăm hotărârea la CSJ, aşa cum o vor face procurorul şi avocata acuzării”. „Încadrarea juridică a faptei nu este corectă. Eu înţeleg că emoţii sunt multe, dar omul poate fi condamnat doar pe baza probelor, iar ele trebuie adunate doar în baza legii. Dacă toate probele care sunt admisibile pe dosar rămân, iar cele care au fost adunate cu încălcarea legislaţiei se resping, atunci unica hotărâre corectă care urmează să fie pronunţată e achitarea”, ne-a declarat Veaceslav Ţurcan, avocatul lui Nhichifor.

Adrian Nichifor are deja aproape 2 ani de când stă după gratii. Acesta ar mai avea de ispăşit doar 3 ani pentru a fi eliberat. Conform legislaţiei, acesta ar putea chiar cere eliberarea înainte de termen, pentru ispăşirea a 2/3 din pedeapsă.

Interesant este că astăzi, Judecătoria Buiucani s-a pronuţat pe un litigiu financiar între fraţii Nichifor, Leonid şi Adrian. „Surprinzător, contrar probelor prezentate, decizia i-a dat câştig de cauză tot lui Adrian Nichifor. Astăzi este ziua când el a triumfat”, afirmă Ana Ursachi.

V.M.