Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Muzeul Național de Artă al…

Muzeul Național de Artă al Moldovei invită publicul la expoziția permanentă de grafică „Opera de weekend”

Muzeul Național de Artă al Moldovei invită publicul la expoziția permanentă de grafică „Opera de weekend” sâmbătă, 9 aprilie, ora 10:00, (9-10 aprilie, program de vizitare 10:00 –18:00). 

În acest sfârșit de săptămână, vizitatorii vor putea admira lucrarea „Portretul lui Clement de Longhi” (1651) de Harmenszoon van Rijin Rembrandt. 

Harmenszoon van Rijn Rembrandt (1606-1669), pictor și gravor olandez. A luat primele lecții  de pictură și gravură la Leyden, orașul în care s-a născut. În jurul anului 1631 s-a stabilit la Amsterdam, unde profesorii săi i-au deschis orizontul spre arta italiană și spre clarobscurul lui  Caravaggio.

Opera sa constituie momentul de culme al clarobscurului, dar și al reprezentării  pline de strălucire a efectelor de lumină – deopotrivă în compozițiile cu mai multe personaje și în  peisaje – într-o viziune despre care s-a spus că e a gloriei aurului și umbrei.

A trăit în perioada  denumită Epoca de aur olandeză, timp în care cultura, știința, comerțul și influența politică  a Olandei au atins apogeul. Maestru al tehnicii de clar-obscur, Rembrandt a fost „singurul pictor  care și-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenușa, sau să facă  culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis”. În creația  sa, gravura în acvaforte a atins o inegalabilă perfecțiune, constituind un model pentru gravorii  epocilor de mai târziu. Cele 600 de picturi, 300 de gravuri și peste 2000 de desene constituie o  profundă meditație asupra destinului uman. 

Lucrarea Portretul lui Clement de Longhi este realizată în anul 1651, utilizându-se tehnica  acvaforte. Autorul îl reprezintă pe binecunoscutul negustor, care a editat nenumărate stampe ale  maestrului. Chipul acestuia apare încadrat de un păr blond, ușor „umbrit” de o pălărie cu boruri  largi, cu o privire pătrunzătoare, care trădează omul de afaceri. 

Rembrandt aduce în evoluția formelor și a concepțiilor artistice un nou umanism, care pune pe  primul plan viața lăuntrică a personajulu și frământarea sufletească în fața marilor probleme ale  existenței. Pe el îl interesează adevărul uman desprins din străfundurile sufletești, valoare morală  a conștiinței umane. De aceea operele sale au o intensitate de trăire atât de emoționantă.