Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Motivul pentru care un elev…

Motivul pentru care un elev din Serbia a împușcat 14 colegi, un paznic și o profesoară. Polițiștii au descoperit o listă cu numele a 16 persoane

Sursa: Reuters

Apar noi detalii despre masacrul de la școala „Vladislav Ribnikar” din Vračar, Belgrad, unde un elev de 13 ani și-a ucis opt colegi și un paznic, rănind alți șase școlari și o profesoară de istorie. Acesta ar fi avut nevoie de doar 120 de secunde pentru a trage 57 de gloanțe în victimele sale, scrie portalul sârb de știri Telegraf, citat de Libertatea.

Potrivit informațiilor obținute de reporterii sârbi de la surse din cadrul anchetei, băiatul ar fi întocmit o listă cu copii care erau mai buni decât el la ceva și nu dorea ca ei să iasă în evidență la școală pentru abilitățile lor.

În apartamentul elevului Kosta Kecmanović, poliția a găsit o schiță a școlii și o listă cu numele a 16 copii pe care plănuia să-i omoare, toți elevi cu rezultate excelente la clasă sau la activități sportive și culturale.

Băiatul a planificat crima timp de o lună. În acea miercuri, după două zile de vacanță, a venit la școală cu un rucsac în care se aflau două pistoale și 4 cocktailuri Molotov. Luase armele și încărcătoarele din seiful tatălui său, un radiolog proeminent din Belgrad. Avea abilități de tragere încă de la vârsta de 12 ani, când tatăl său a început să-l ducă la trageri de antrenament în poligon, scrie Libertatea.

În doar 120 de secunde, Kosta Kecmanović a împușcat 14 copii, un agent de securitate și un profesor de istorie. A tras 57 de gloanțe, au anunțat încă de a doua zi după crime anchetatorii, care au găsit acest număr de cartușe în școala în care a avut loc tragedia.

După crimă, a sărit pe fereastra de la primul etaj, atunci a pierdut din rucsac cocktailurile Molotov, s-a speriat și a sunat la poliție.

Polițistului care a preluat apelul lui i-a spus că: „e vorba de un psihopat care trebuie calmat”. În ceea ce privește cocktailurile pe care le-a făcut, a susținut că avea în plan să le arunce la intrarea în școală, pentru ca poliția să nu-l împiedice să termine ceea ce a început.

La primele audieri a avut un singur regret, că nu a reușit să-i ucidă pe toți cei de pe listă. În prezent se află într-o clinică de psihiatrie pentru copii și tineri.

În aceeași zi, polițiștii l-au arestat pe tatăl său, care a fost reținut pentru cauzarea unui pericol general. Prin ordin al Parchetului Superior din Belgrad, a fost dispusă o expertiză a telefonului mobil și a computerului elevului.

Ancheta de până acum a arătat că el a planificat fiecare detaliu al masacrului. Schițele au arătat că știa distanțele din școală, coridoarele și l-a ucis pe paznic de la 14 metri distanță. Apoi a împușcat mortal trei fete în hol, cinci colegi în sala de clasă de la primul etaj. Și-a lovit majoritatea victimelor cu o singură lovitură trasă cu pistolul său CZ99. Era precis și abil cu armele, chiar și atunci când schimba încărcătoarele, au povestit supraviețuitorii. A adus cu el cinci încărcătoare la școală.

El a aflat de pe internet, din Codul Penal al Serbiei, că dacă reușește să comită masacrul înainte să împlinească 14 ani, nu va fi răspunzător penal pentru faptele lui. Kosta urmează să împlinească această vârstă în luna iulie, mai notează sursa citată.