Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Moldoveancă stabilită în Coreea de…

Moldoveancă stabilită în Coreea de Sud: „Aici, au testat populația în masă, au amenajat centre de carantină și tratament. Pe când la noi, s-a spus că trece oleacă pe la nas…”

Sursa foto: www.bangkokpost.com

Ala Kim este din R. Moldova, dar locuiește în Coreea de Sud de șase ani. Povestește că încă este impresionată de capacitatea celor de acolo de a acționa prompt în situații de criză, lucru care, în opinia sa, a putut fi observat și în cazul pandemiei de coronavirus. Tânăra afirmă că guvernul de acolo a luat lucrurile în serios, încă de la început, căutând soluții și informând localnicii. 

„Fiind vecini cu China, văzând ce ravagii face virusul acolo, și știind că guvernul chinez are tendința să mai ascundă din adevăr, coreenii au înțeles că situația poate fi gravă. Chiar primele zile ale lunii ianuarie, în spitalul unde eram eu după naștere, apăreau postere cu informații despre virus și despre cum să ne protejăm. Mai apoi, și la intrarea spitalului au pus spray și gel dezinfectant, iar peste vreo săptămână, era deja cineva la ușă care măsura temperatura fiecăruia. Cadrele medicale au fost instruite și atenționate din prima, iar ulterior, mereu ținute la curent cu noutățile”, spune Ala. 

Ea adaugă că atunci când s-a aflat despre primul pacient revenit din China, și apoi de al doilea, autoritățile coreene au început să investigheze traseul lor și astfel, au depistat cine trebuie pus în carantină și cine trebuie testat. 

Inițial, nu prea erau teste, însă mai apoi, s-a făcut rost de kit-uri și a început testarea în masă a populației. La două săptămâni de la aflarea veștii despre primul pacient, exista o hartă online, care era mereu reînnoită cu date despre unde au fost găsiți noi pacienți și care erau traseele lor. Ulterior, treptat, s-a decis intrarea în carantină”, mai spune ea. 

Sursa foto: arhiva personală

Ala punctează că în Coreea de Sud purtarea măștii este obligatorie și mulți poartă mască chiar și la volan, în propria mașină, iar celor care au încercat să vândă măștile mai scump, li s-a spus că vor primi amenzi usturătoare sau chiar pedepse cu închisoarea. De asemenea, tânăra susține că oamenii primesc zilnic alerte pe telefon despre pacienții noi – vârstă, sex și locul unde a fost depistat. 

„De la mijlocul lui Martie, pentru a evita aglomerația, s-a instalat un sistem de vânzări a măștilor în farmacii, oficii civile și poștale. Luni puteau cumpăra cei a căror an de naștere se termina cu 1 și 6. Marți – 2 și 7. Miercuri – 3 și 8. Joi – 4 și 9. Vineri 5 și 0. Sâmbătă pot procura doar cei care nu au procurat măști în timpul săptămânii. Procurarea se face doar cu buletinul și sunt înregistrați. Plus la asta, pun update-uri pe harta online a Coreei despre care farmacii mai au măști. Se pot cumpăra doar câte două măști pe săptămână. Femeilor însărcinate li se livrează măști la domiciliu”, indică Ala. 

Ea enumeră că și la aeroporturi s-au intensificat controalele, iar celor veniți li se solicita să-și dea datele, ca mai apoi să fie sunați și ținuți în vizor.

Sunt atât de serioși și totodată politicoși, că nici nu-ți dă prin cap să dai vreo informație incorectă. Totodată ,cei veniți trebuiau să descarce pe telefon aplicația Auto Carantină și să raporteze starea zilnică timp de 14 zile. Toți călătorii care au febră sau alte simptome au fost testați. Cei care vin din zonele de carantină, dar nu prezintă niciun simptom sunt testați acolo, la aeroport. Dacă sunt testați pozitiv urmează a fi preluați, monitorizați și tratați în centrele medicale”, mai spune tânăra.

Ala Kim zice că, la început, localnicii se plângeau că guvernul nu face destule, însă văzând situația din alte țări, au mai rărit criticile. 

Altfel, toată lumea e cu garda sus. În anii trecuți Coreea s-a confruntat cu SARS, MERS, au fost și unele cazuri de Ebola, deci au avut ceva experiență, pregătire și cunoștințe despre epidemii. Măștile noi le purtam cam mereu pe timp de iarnă și primăvară, din cauza prafului industrial, iar din acest motiv, mulți au rezerve pe acasă. Ieșitul din casă nu e monitorizat de autorități, decât dacă e cineva suspect. Fiecare s-a conformat regulilor impuse, din bun simț. Au fost unele cazuri când pacienți care știau că-s suspecți au încălcat regulile, apoi i-au vorbit pe urmă pe la știri și pe internet… Anume pentru că majoritatea respectă regulile. Sigur, nu fost făcut public numele nimănui, pentru că legea defăimării e tare aspră”, indică ea. 

Tânăra mai afirmă că în Coreea de Sud oamenii au fost responsabili și nu s-au lăsat manipulați de știri false. Totodată, autoritățile de acolo au încercat să ia măsuri în timp util. 

Cred că în Europa au fost mulți sceptici, pentru că virusul nu a făcut mari ravagii în Coreea de Sud dar, cu părere de rău, ei nu au fost atenți la acțiunile întreprinse. De Moldova nici nu mai vorbesc, întrucât chiar ai mei de acasă au fost atât sceptici și dezinformați de unele păreri precum că toată povestea cu virusul ar fi un mit. Coreeenii nu lasă așa de ușor manipulați. Iar guvernul lor a luat lucrurile în serios de la început, s-a mișcat repede, a creat comisii, servicii de monitorizare, investigare și instruire a personalului medical. Au testat populația în masă, au amenajat centre de carantină și tratament. Pe când la noi, s-a spus că trece oleacă pe la nas”, conchide Ala Kim. 

Potrivit datelor oficiale, Coreea de Sud a înregistrat până azi, 14 aprilie, 10.564 cazuri de infectare cu COVID-19, 222 decese și 7534 de cazuri recuperate.