Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministrul Energiei oferă noi detalii…

Ministrul Energiei oferă noi detalii cu referire la îngroparea păcurii: „Este vorba despre un caz din noiembrie”

Captură de ecran ZdG

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a oferit noi detalii despre situația de la Termoelectrica. Acesta a declarat în cadrul unei emisiuni că îngroparea păcurii ar fi avut loc în luna noiembrie 2022, după ce s-ar fi produs un „accident”.

„Anul trecut, în noiembrie, și apropo Termoelectrica doar a dat de înțeles acest lucru în briefing-ul său de presă, (…) pe conducta de condens, care încălzește păcura, a fost identificată o crăpătură. Evident, acei aburi au nimerit în păcură. În momentul lucrărilor de curățare și reparare, resturile de aburi cu păcură au fost îngropate. Acolo nu este păcură curată”, explică Victor Parlicov.

Potrivit ministrului Energiei, îngroparea păcurii „nu este cea mai mare problemă”, întrucât consecințele nu sunt catastrofale pentru mediu.

„Pagubele pot fi minimizate și situația poate fi corectată. Problema este faptul că situația a fost ascunsă în noiembrie, iar când totul a ieșit la iveală, nu au spus „Da, în noiembrie a fost o problemă. Da, noi abia acum ne-am dat seama că problema nu a fost rezolvată corect, noi ne asumăm acest fapt și vom îndrepta situația”. Așa ar fi fost cinstit.(…) Anume faptul că ei subminează încrederea față de întreprindere și de sectorul energiei este o pagubă mult mai semnificativă. (…) Aceasta este o problemă mai mare decât îngroparea păcurii”, declară ministrul.

Totodată, acesta susține că procesul de demitere a conducerii Termoelectrica a început cu mult timp înainte, dar situația cu păcura „a grăbit procesul” și, prin urmare, până la sfârșitul săptămânii, directorul interimar al S.A „Termoelectrica”, Vasile Leu, ar trebui să fie concediat.

Anterior, prim-ministrul Dorin Recean a solicitat, la ședința Guvernului din 26 iulie, remanierea conducerii S.A. „Termolectrica”.

Declarațiile au venit în contextul informațiilor publicate anterior, dar negate de companie, de către președintele partidului politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, potrivit căruia Termoelectrica ar fi îngropat „un lot mare de păcură de proastă calitate”.

Ministerul Mediului și Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) a anunțat că s-a autosesizat și, în urma unui control efectuat la Termoelectrica, au fost prelevate probe mixte de sol contaminat cu reziduri de păcură. Nivelul de contaminare a acestuia urmează a fi stabilit.