• ads
 • Ministrul de Externe din Guvernul Sandu despre federalizare: nu va fi realizată

  Ministrul de Externe din Guvernul Sandu despre federalizare: nu va fi realizată
  vizualizări
  11 iunie 2019 | 20:18


  Astăzi Nicu Popescu, ministrul de Externe în cadrul Guvernului Sandu, a depus jurământul, după care a ieșit într-o primă conferință de presă în sediul Parlamentului R.Moldova.

  Popescu a explicat că imediat după depunerea jurământului a primit mai multe mesaje de susținere de la partenerii externi, având și o întâlnire cu șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.

  ”Partenerii Republicii Moldova recunosc noul Guvern.  Am primit mai multe mesaje, și aceste mesaje sunt publice. UE, SUA, România, Rusia, Consiliul Europei – toți consideră noul guvern ca fiind reprezentant al voinței poporului din R.Moldova”, a declarat el.

  Pe lângă întâlnirea sa cu șeful diplomației europene la Chișinău, Popescu a declarat că azi a avut dialoguri cu mai mulți ambasadori ai statelor europene, dar și cu reprezentanți ai guvernelor statelor europene, dar și a celor din Parteneriatul Estic ”pentru a relansa relațaiile R.Moldova cu aceste state. E mult de lucru pentru a depăși această criză, care e o mare rușine pentru R.Moldova”, a conchis ministrul.

  Nicu Popescu are studii în domeniul politicii externe, iar toată activitatea sa profesională a fost dedicată anume acestui domeniu, realizând și studii aprofundate în domeniul zonelor nerecunoscute din fostele state sovietice, inclusiv Osetia, Abhazia, Carabahul de Munte și regiunea Transnistreană. Nicu Popescu a vizitat și zonele de război din Ucraina. Ultima sa carte relevă o analiză a conflictelor înghețate din fostul spațiu sovietic. În anii recenți, Nicu Popescu a fost stabilit la Paris, activând în cadrul unui centru de cercetare politică al Uniunii Europene.

  Popescu spune că pe parcursul carierei sale a lucrat cu zeci de diplomați din Moldova, îi cunoaște și crede că mulți dintre ei sunt buni profesioniști. Zice că îl cunoaște și pe fostul ministru Ulianovschi, pe care îl apreciază și îl solicită să predea într-un mod civilizat dosarele pentru a asigura continuitatea activității ministerului în interesul cetățenilor.

  ”Nu sunt membru de partid, am acceptat acest post pentru a reprezenta țara. Voi reprezenta politica externă așa cum vor să o vadă cetățenii R.Moldova. Nu voi face diplomație de partid, nu voi solicita ca să se facă diplomație de partid, nu voi tolera acest gen de diplomație. Ați devenit diplomați pentru a servi statul, nu un partid”, a explicat ministrul întro adresare către viitorii săi colegi.

  Popescu a răspuns la întrebările jurnaliștilor. Una dintre primele întrebări a fost despre problema federalizării, ajunsă în mod urgent pe agenda publică în ultimele zile.

  ”Federalizarea nu poate fi realizată, deoarece majoritatea cetățenilor R.Moldova sunt fermi împotriva federalizării. Și eu sunt împotriva, dar în această acțiune sunt milioane de concetățeni. Federalizarea nu poate fi impusă decât printr-o majoritate constituțională. Or, dacă vă uitați la preferințele politice ale tuturor partidelor din ultimii 20 de ani, niciodată nu a existat o majoritate politică care ar fi dorit federalizarea. Eu sunt împotriva federalizării, dar acest lucru nu mă preocupă prea mult, pentru că la fel ca mine cred majoritatea cetățenilor. Subiectul federalizării e fals”, a conchis Nicu Popescu.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Parlamentul a votat joi, 9 iulie, în lectură finală proiectul de lege cu privire la răspunderea și cerințele de asigurare a operatorilor aerieni și a operatorilor de aeronave. Potrivit noii legi, operatorii aer…
  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  „Ștefan Gațcan trebuie să-și dea demisia”. Asta a declarat deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, care susține că revenirea docorului-deputat în Parlamentul de la Chișinău este „o rușine”. Parlamentarul a mai…
  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Monitorul Oficial al Republicii Moldova va fi editat atât în format electronic, cât și în format tipărit, cu aceeași forță juridică. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii pri…
  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  Moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății nu a fost susținută în plenul Parlamentului de la Chișinău. Pentru respingerea moțiunii au votat deputații PSRM și PDM. După ce ministr…
  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Vineri, 10 iulie, Uniunea Europeană va aproba eliberarea tranșei a doua din asistența macrofinanciară, în valoare de 30 milioane de euro, pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către lidera PAS, Maia Sandu,…
  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS în 8 zile

  În opt zile, începând cu 1 iulie curent, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) a recepționat aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, până la 8 i…
  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS  în 8 zile