Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul agriculturii ucrainean eliberat din…

Ministrul agriculturii ucrainean eliberat din arest pentru o cauțiune de 75 de milioane de hrivne

Sursa: Reuters

Mikola Solski, ministrul agriculturii ucrainean, după ce a fost eliberat din arest pe cauțiune, continuă să îndeplinească atribuțiile ministrului politicii agricole și alimentației din Ucraina, scrie Hromadske.

În dimineața zilei de 26 aprilie, Înalta Curte Anticorupție a Ucrainei a anunțat o măsură preventivă pentru Solski, care i-a atribuit detenția pentru 60 de zile cu posibilitatea de a fi eliberat pe o cauțiune de peste 75 de milioane de hrivne.

Deja în jurul orei prânzului s-a știut că pentru Solski fusese plătită cauțiunea. Ministrul însuși a depus anterior o cerere la Rada Supremă pentru demiterea sa din funcție. Întrucât deputații poporului nu i-au votat încă demisia, Solski rămâne în funcție.

Contextul reținerii lui Solski

La 23 aprilie a fost raportat că fostul șef al comitetului agrar al Radei Supreme și actualul ministru au fost expuși pentru confiscarea unui teren de stat în valoare de 291 de milioane de hrivne și pentru o încercare de a sechestra teren pentru încă 190 de milioane de hrivne.

Potrivit anchetei, participanții la schemă au asigurat distrugerea documentelor pe baza cărora două întreprinderi de stat din regiunea Sumî aveau dreptul la folosirea permanentă a terenului. Din lipsa acestora, Cadastrul de Stat regional a întocmit un act privind ocuparea neautorizată a acestor zone.

Ulterior, prin funcționari controlați ai Cadastrului de Stat regional, parcelele au fost transferate în proprietatea unor cetățeni prestabiliți sub pretextul exercitării dreptului lor la teren liber. Totodată, condiția pentru obținerea dreptului de proprietate asupra terenului era încheierea unui acord de închiriere a acestuia către o exploatație agricolă privată chiar înainte de primire.