Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Justiției a inițiat procedura…

Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a lui Plahotniuc. Ce urmează și cât timp ar putea dura aducerea în fața justiției a fostului lider al PD

Sursa foto: Colaj ZdG

Fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, și ex-deputatul democrat Constantin Țuțu au fost reținuți la aeroportul din Atena. În timp ce autoritățile de la Chișinău spun că au inițiat extrădarea oligarhului Vladimir Plahotniuc, cercetat în dosarul „Frauda bancară”, avocatul Vadim Vieru, director de program al Asociației Promo-LEX, afirmă că procedura ar putea dura „circa două luni, un an sau chiar mai mult”.

Ministra afacerilor interne a R. Moldova, Daniella Misail-Nichitin, menționează pentru ZdG că Plahotniuc călătorea cu acte emise de un alt stat decât R. Moldova.

Sursa foto: MAI

„Au fost lansate demersurile necesare pentru a confirma autenticitatea actelor de către statul emitent. Direcția cooperare polițienească internațională a remis în adresa Procuraturii Generale demersurile necesare pentru a iniția procedura de extrădare”, a declarat demnitara.

Între timp, Violina Moraru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), susține că Procuratura este „în așteptarea informațiilor de la instituțiile internaționale de profil. Imediat ce acestea vor fi disponibile, vor fi aduse la cunoștința societății detalii de interes public”.

Iar reprezentanții Ministerului Justiției (MJ) declară că instituția colaborează îndeaproape cu PG și celelalte instituții implicate, pentru a pune la dispoziția autorităților elene „un dosar complet din punct de vedere procedural”.

Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a cetățeanului Vladimir Plahotniuc după ce Interpol Chișinău ne-a informat oficial despre arestarea sa în Grecia. Urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă (…). Depunem toate eforturile necesare și monitorizăm atent desfășurarea procedurilor, pentru a proteja interesele R. Moldova”, menționează șefa Serviciului de comunicare a Ministerului, Loreta Lisnic.

„Dacă Plahotniuc consimte la procedura simplificată, hotărârea se obține rapid”

Avocatul Vadim Vieru a explicat pentru ZdG că reținerea lui Plahotniuc s-a făcut, în baza notificării roșii INTERPOL, și este valabilă 40 de zile, timp în care Procuratura Generală a R. Moldova, prin intermediul MJ, trimite cererea formală de extrădare (mandat de arestare, descrierea faptelor, textele legale, garanția specialității și traduceri, de preferință și în greacă).

Sursa foto: ZdG

„Dosarul ajunge la Curtea de Apel elenă, iar dacă Plahotniuc consimte la procedura simplificată, hotărârea se obține rapid și extrădarea se finalizează în circa două luni, însă dacă se opune, contestațiile până la Areios Pagos (Curtea Supremă a Greciei, n.red.) pot prelungi totul la un an sau chiar mai mult până la o decizie definitivă. După verdictul final, ministrul elen al Justiției emite decretul, escorta moldoveană preia persoana din Atena și o aduce la Chișinău în maxim 15 zile, timpul petrecut în detenție în Grecia deducându-se din arestul preventiv de acasă, iar ancheta continuă strict în limitele specialității”, subliniază Vadim Vieru.

Plahotniuc și Țuțu, reținuți în Grecia

Fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, și ex-deputatul democrat Constantin Țuțu au fost reținuți la aeroportul din Atena în timp ce se îmbarcau spre Dubai, Emiratele Arabe Unite, acolo unde ZdG a scris anterior că Plahotniuc primise un pașaport mexican fals.

„Canalele de comunicare oficialǎ Interpol din Atena, Grecia, ne-au informat cǎ au fost reținuți doi cetǎțeni moldoveni. Unul dintre ei este Vladimir Plahotniuc”, a anunțat marți, 22 iulie, Inspectoratul General al Poliției (IGP), fără a oferi alte detalii.

Conform unor informații obținute de ZdG, cei doi erau în tranzit prin Grecia. Nu se cunoaște, deocamdată, din ce țară veneau aceștia. Totodată, potrivit unor informații neconfirmate oficial, Plahotniuc și Țuțu călătoreau cu identități false.

Vladimir Plahotniuc a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat din Moldova (PDM), pe care-l conducea, a fost înlăturat de la guvernare de o coaliție formată din Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). De atunci, timp de șase ani, despre Plahotniuc s-a vorbit sporadic în spațiul public, iar locul aflării acestuia nu a fost comunicat oficial niciodată.

Plahotniuc, căutat prin intermediul Interpol din februarie 2025

Inspectoratul General al Poliției (IGP) informa anterior că, la 6 februarie 2025, Comisia de Control a Fișierelor din cadrul Interpol a notificat Direcția cooperare polițienească internațională a IGP despre acceptarea cererii de anunțare în căutare internaționalǎ în privința fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc.

„Persoana întrunește condițiile impuse de Comisie privind procesarea datelor, urmând ca cererea să fie vizibilă pentru toate țările membre ale OIPC Interpol, în urma contestației depuse de Direcția cooperare polițienească internațională a Poliției și Procuratura Anticorupție, în noiembrie 2024. Astăzi, difuziunea de căutare internațională cu scop de arest și extrădare în privința acestuia a devenit vizibilă pentru toate statele membre”, anunța IGP.

Unul dintre dosarele lui Plahotniuc, în instanță

Pe 18 iulie 2023, Procuratura Anticorupție (PA) anunța despre trimiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a lui Vladimir Plahotniuc, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor (art. 284 alin.(1), art. 30, 42 alin.(3), 190 alin.(5) și art. 30, 243 alin.(3) lit. a) și b) din Codul penal).

Conform probatoriului administrat, în perioada anilor 2013 – 2014, Plahotniuc, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al unor companii, a recepționat și beneficiat de mijloacele financiare în sumă totală de aproximativ 18 282 000 de dolari şi 3 518 705 de euro, despre care cunoștea cu certitudine că provin din surse ilicite, fiind obținute din creditele bancare frauduloase acordate de către BC Banca de Economii S.A., BC Unibank S.A. și BC Banca Socială S.A., societăților comerciale din grupul „ȘOR”.

„Totodată, în perioada anilor 2014 – 2015, învinuitul fiind beneficiar efectiv al unor companii off-shore, a recepționat și însușit mijloace bănești creditare în sumă totală de 21 001 949 de dolari, acordate de către Banca de Economii SA, unei societăți rezidente gestionată de către Ilan Șor şi alteia gestionată de Vladimir Andronachi. Capătul de acuzare în privința lui Vladimir Andronachi, care a obținut fraudulos de la Banca de Economii un credit bancar în sumă de 32 865 000 de lei prin intermediul companiei la care se face referință mai sus, este deja în curs examinare în instanța de judecată.

Astfel, în perioada nominalizată, Vladimir Plahotniuc a beneficiat de mijloace financiare sustrase din  Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în sumă totală de 39 284 000 de dolari și 3 518 705 de euro, mijloace bănești care au fost utilizate în interes personal și a organizației criminale sub formă de: achiziționarea unui avion de model Embraer Legacy 650, zboruri charter, procurări de bunuri mobile și imobile, achitarea diverselor servicii (juridice, medicale, turistice, reparații și construcții, etc), investiții în afaceri, organizarea de evenimente, precum și achitarea unor datorii”, a precizat PA.

Pe 29 mai 2023, Curtea de Apel Chișinău a respins demersul avocaților și a menținut fără modificări încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost admis demersul Procuraturii Anticorupție privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului. Astfel, urmărirea penală a fost finalizată în lipsa lui Plahotniuc, iar cauza penală în 100 volume împreună cu rechizitoriul pe 370 file a fost expediată pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.