Principală  —  IMPORTANTE   —   Mesajul unei avocate din Moldova,…

Mesajul unei avocate din Moldova, după lupta cu cancerul: „Stați acasă. Eu am stat izolată mai mult de opt luni. Prin comparație, în această perioadă de izolare sunt fericită…”

Avocata Violeta Gașițoi, stabilită în SUA, se alătură îndemnului de a sta acasă. Comparând această perioadă de izolare, cu cea în care lupta cu cancerul (acum, în remisie), Gașițoi se declară fericită, pentru că poate face lucruri simple, de care atunci nu se putea bucura, și îi îndeamnă pe toți cei care au posibilitatea să stea acasă. 

Problema de azi nu e a mea, ori a voastră – deși da, sunt și eu în categoria de risc, ca mulți tineri cu imunitatea slabă, dar și vârsnici. Eu vă îndemn să răbdați și să stați izolați în case, de la aceasta nu moare nimeni.

Eu am stat izolată mai mult de 8 luni, nu au știut decât cei mai apropiați oameni și cei în care eu aveam cu adevărat încredere că nu vor răspândi această noutate. Dacă e să compar situația de atunci și situația de acum de izolare să știți că acum sunt fericită pentru că pot să merg prin casă, pot să dansez cu copiii, pot să cânt cu soțul, putem să stăm împreună și să râdem, să deschidem larg geamul să zâmbim, când iese soarele, pot să ies afară când nu este nimeni pe stradă să mă plimb cu cîinele și să mă bucur de viață fără să mă gândesc și să dramatizez cât e de complicată viața și cât de răi sunt cei veniți în oraș, care au adus acest virus. Nimeni nu este asigurat că mâine nu se poate îmbolnăvi, dar dacă luăm decizii corecte, avem șansa să nu ne îmbolnăvim.

Acum, am ajuns cu toții la momentul în care nu mai putem opera cu fraza „ne asumăm riscul” – problema noastră nu este asumarea riscurilor, dar tendința de a lua decizii greșite. Informația pe care o avem trebuie să fie filtrată, nu mai credeți că COVID-19 e o simplă răceală, nici pe departe nu e așa, iar în risc e tot globul. Eu încă mai cred că dragostea și zâmbetul ne vor ajuta să trecem prin aceste greutăți, doar că aceste două componente trebuie urmate neapărat de mintea noastră, care să ne ajute să luăm decizii corecte. 

Stai acasă pentru tine pentru părinți, pentru cei bolnavi, pentru copii, bunei, medici. Noi, la data de 20 martie în oraș aveam 53 bolnavi și 3 decese, deci până pe 7 aprilie toți sunt obligați să stăm închiși în casă. Dacă se respectă ori nu, nu vă pot spune, pentru că noi stăm acasă.

Nu moare nimeni, dacă stă acasă. Va trece și aceasta cum au trecut toate, vor învinge cei mai puternici și cei mai responsabili, aveți grijă și haideți să fim mai buni, doar uniți putem fi o putere care va învinge cele mai grele probleme cu care se ciocnește umanitatea. Un mare mulțumesc tuturor medicilor de peste tot în lume și oamenilor responsabili”, a spus Gașițoi.

Stabilită în SUA, avocata care ani la rând a apărat victimele violenței în familie și a abuzurilor sexuale, a fost diagnosticată cu cancer pulmonar.  Acum, se află în remisie, este în proces de restabilire și muncește la un Ghid pentru victimele violenței în familie destinat migranților din R. Moldova.

Citiți aici un interviul ZdG integral, realizat la sfârșitul anului 2019, cu avocata Violeta Gașițoi: „Până acum, am luptat pentru drepturile altor persoane, acum e timpul să lupt pentru dreptul meu de a trăi în continuare”