Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lupta pentru Bahmut: ce se…

Lupta pentru Bahmut: ce se întâmplă în cel mai fierbinte sector al frontului și ce planifică Forțele armate ale Ucrainei

Direcția Bahmut rămâne cea mai fierbinte de pe frontul războiului ruso-ucrainean. La începutul lunii martie, rușii au reușit să obțină un succes parțial pe acest sector, dar Forțele Armate ale Ucrainei continuă să țină piept și nu permit ocupanților să ia orașul sub controlul lor.

Hromadske relatează care este situația actuală a luptei pentru Bahmut și cum va afecta acest lucru cursul ulterior al războiului.

Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni?

În a doua jumătate a lunii februarie și începutul lunii martie, trupele rusești au avansat în unele zone din jurul Bahmutului, inclusiv ajungând la periferia nordică a orașului și înconjurându-l din trei părți.

După cum a relatat Serghei Cerevatîi, reprezentantul grupării estice a Forțelor Armate Ucrainene (FAU), principala forță de asalt a ocupanților de la Bahmut rămâne gruparea „Wagner”. Mercenarii, însă, primesc întăriri de la unitățile trupelor aeriene și mecanizate ale armatei ruse.

La începutul lunii martie, în internet au apărut informații despre presupusa înconjurare completă a Bahmutului de către ocupanți. Despre acest lucru a anunțat într-un mesaj video Evgheni Prigojin, liderul grupului „Wagner”. Cu toate acestea, Centrul Național de Rezistență a raportat că videoclipul nu ar fi fost înregistrat nici măcar la marginea orașului, ci, judecând după imagini, într-o altă localitate.

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a presupus că Bahmutul ar putea fi capturat în zilele următoare, deși a menționat că acest lucru nu înseamnă neapărat un punct de cotitură în război.

Iar Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) a scris că trupele ucrainene creează probabil condiții pentru o retragere controlată a unităților din zonele deosebit de fierbinți din Bahmut.

Totuși, conducerea militară și politică de vârf a Ucrainei a pledat, în cadrul unei ședințe a Comandantului Suprem, pentru păstrarea în continuare a Bahmutului. Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucraineim Valeri Zalujnîi, a subliniat că operațiunea de apărare în direcția Bahmut are „o importanță strategică extrem de mare” pentru descurajarea inamicului.

Este cheia pentru stabilitatea apărării pe întregul front. Mulțumesc fiecărui apărător și apărătoare care resping cu demnitate invadatorii și apropie Victoria Ucrainei!”, a remarcat Zalujnîi.

Care este situația acum?

Comandamentul ucrainean continuă să numească zona Bahmutului cea mai fierbinte parte a frontului, deși lupte crâncene continuă și pentru Avdiivka, precum și în direcția Kupeansk și Liman.

În același timp, unii analiști occidentali au început să remarce probleme în rândul ocupanților care luptă pentru Bahmut. De exemplu, ISW a raportat pe 15 martie că ofensiva de-a lungul întregului front a slăbit.

Institutul pentru studiul războiului (ISW) spune că pierderea forțelor omenești, a artileriei și a echipamentului în bătăliile pentru Bahmut ar putea împiedica mercenarii lui „Wagner” să înconjoare orașul. Prin urmare, trupele ruse vor trebui să atragă o mulțime de rezerve pentru a continua presiunea asupra Bahmutului.

Serviciile secrete britanice au raportat ulterior că, în ultimele zile, trupele ucrainene au lansat o contraofensivă la vest de Bahmut. Această operațiune poate slăbi presiunea ocupanților de pe autostrada N-32, care leagă acest oraș de Konstantinovka.

Britanicii susțin că ofensiva rușilor asupra orașului se pare că pierde din intensitate. Acest lucru se datorează parțial faptului că unele unități ale armatei ruse au fost trimise în alte sectoare.

În același timp, John Kirby, reprezentantul Consiliului Național de Securitate al SUA, a declarat că bătălia pentru Bahmut continuă să fie o prioritate atât pentru trupele ucrainene, cât și pentru cele rusești. Potrivit acestuia, Statele Unite sprijină decizia Ucrainei de a continua apărarea orașului.

Pe 17 martie general-colonelul Oleksandr Sîrskîi, comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, a declarat că Bahmutul rămâne epicentrul ostilităților. Potrivit acestuia, trupele rusești încearcă să înconjoare orașul. Luptele continuă în nordul, estul și sudul Bahmutului.

Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, rușii în fiecare zi pierd sute de soldați la Bahmut. De exemplu, pe 18 martie, aproximativ 250 de soldați ruși au fost uciși și răniți acolo.

Iar pe 22 martie, ucrainenii au ucis 107 ocupanți și au rănit 137. În aceste zile, rușii au efectuat 222 de atacuri numai în direcția Bahmut, 44 dintre ele fiind efectuate chiar asupra orașului.

Importanța orașului Bahmut

Deși Bahmut nu este un oraș prea mare, iar multe case au fost distruse, Comandamentul ucrainean continuă să considere apărarea orașului o etapă importantă în războiul ruso-ucrainean.

Armata ucraineană epuizează forțele inamicului și-i distruge munițiile.

Trupele noastre fac un lucru important în această direcție – eliminarea potențialului inamicului pentru a facilita munca ostașilor, care se pregătesc intens pentru a utiliza noi sisteme de arme, cu ajutorul cărora să alunge inamicul pentru totdeauna din țara noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului militar al armatei ucrainene, Serghei Cerevatîi.

În același timp, Oleksandr Sîrskîi a subliniat că militarii ucraineni care apărară Bahmutul ajută la câștigarea timpului pentru a acumula rezerve pentru o contraofensivă.

Potrivit acestuia, rușii nu renunță la speranța de a lua Bahmutul cu orice preț, în ciuda pierderilor de forță umană și echipamente.

„Ei au pierderi semnificative și sunt epuizați. Foarte curând vom profita de această situație, așa cum am făcut-o lângă Kiev, Harkiv, Balaklia și Kupeansk”, a declarat comandantul Forțelor Terestre ale FAU.