Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Lucrările de reabilitare a drumului…

Lucrările de reabilitare a drumului M1, frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari sunt executate în proporție de circa 80%

Progresul fizic al lucrărilor la proiectul „Lucrări de reabilitare a drumului M1 Frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – Frontiera cu Ucraina, km 93,650 – 94,450, inclusiv reabilitarea podului peste r. Bâc și a pasajului peste calea ferată, Etapa II” este de circa 82%, iar în ceea ce privește podul și pasajul –  circa 77%, se arată în comunicatul de presă al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD).

Sursa citată scrie că progresul financiar înregistrat constituie aproximativ 78% din valoarea totală a contractului.

„Menționăm, că acest obiect este unul complex, iar în cadrul proiectului se desfășoară un spectru amplu de lucrări, inclusiv reabilitarea podului peste râul Bâc și a pasajului peste calea ferată. Precizăm că valoarea lucrărilor de reabilitare a podului este de aproximativ 38,37 milioane lei cu TVA, iar cea a pasajului – de circa 29,99 milioane lei cu TVA”, se arată în comunicat.

ASD scrie că valoarea lucrărilor de construcție a drumului (drum de acces spre zona industrială Pruncul, acces nr. 1, 2 și 3, strămutarea albiei râu Bâc, lucrări de racordare cu strada Pietrăriei) constituie circa 95 447 739,17 lei cu TVA, conform devizului general. Sursa citată scrie că pe parcursul implementării acestui proiect, au fost înregistrate mai multe impedimente care au condus la necesitatea prelungirii termenului de execuție, precum factori administrativi, dificultăți tehnice și condiții climatice nefavorabile.

Printre cauzele principale enunțate de ASD se numără:

  • emiterea autorizației de construire cu întârziere de 3,5 luni; 
  • problemele legate de proprietatea terenurilor;
  • necesitatea obținerii autorizațiilor de defrișare a arborilor din zona drumului M1 și a fâșiei riverane a r. Bîc, proces ce a durat aproximativ două luni.

Lucrările suplimentare, în valoare de 9904115,72 lei, au rezultat din lucrări depistate pe parcursul implementării obiectului, care nu au putut fi determinate la etapa de proiectare. ASD scrie că printre acestea se numără:

  • modificarea parțială a soluțiilor de proiect;
  • volume de lucrări care au fost excluse din etapa I de implementare a proiectului, deoarece nu era rezonabil să fie executate atunci și au fost incluse spre implementare în etapa a II-a;
  • defrișări suplimentare;
  • completarea soluțiilor de evacuare a apelor pluviale și subterane;
  • lucrări suplimentare pentru consolidarea patului drumului de acces către str. Pietrăriei;
  • modificarea soluțiilor de proiect privind construcția fundației la pila nr. 1 a pasajului peste calea ferată;
  • înlocuirea solurilor neomogene și altele.