Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE TEXT/ Ședința Guvernului: Aprobarea…

LIVE TEXT Ședința Guvernului: Aprobarea suportului financiar unic de 1500 și 5000 de lei, pe agendă

Foto: Guvernul R. Moldova/ Facebook

Astăzi, 29 aprilie, are loc ședința Guvernului. Pe ordinea de zi sunt 32 de proiecte de hotărâri, de lege și avize, printre care și proiectul privind suportul financiar unic acordat mai multor categorii de familii.


UPDATE 10:50 S-a votat pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Memorandumului de Înțelegere dintre Ministerul Afacerilor interne al Republicii Moldova și Ministerul de Interne al Republicii Turcia privind furnizarea unor echipamente (vehicule de patrulare și echipamente de protecție).

UPDATE 10:48 Guvernul a aprobat proiectul cu privire la eliberarea din rezervele de mobilizare a cantității de 50 de mii de măști medicale, în vederea comercializării la preț redus, de 20 bani pentru fiecare mască.

UPDATE 10:45 A fost votat proiectul pentru aprobarea regulamentului cu privire la implementarea de proiecte comune în domeniul energiei electrice din surse regenerabile cu una sau mai multe părți contractante la Tratatul de constituire a Comunității Energetice, state membre ale Uniunii Europene sau țări terțe.

„Conform angajamentelor Republicii Moldova față de Comunitatea Energetică, obiectivul pentru ponderea consumului final brut de SER în anul 2020 a fost stabilit la 17%. Astfel, datorită politicilor statului și sprijinului partenerilor externi, Republica Moldova a depășit acest obiectiv, ajungând la o pondere de 23.57% a energiei regenerabile în consumul final brut de energie. Cu toate acestea, a fost depășit doar obiectivul sectorial pentru încălzire și răcire, în timp ce contribuțiile energiei din surse regenerabile la energia electrică și transporturi sunt încă foarte scăzute”, scrie în proiect.

UPDATE 10:40 A fost aprobat regulamentul privind Fondul pentru dezvoltarea sectorului acvaculturii și organizarea pieței produselor pescărești și de acvacultură. „Implementarea acestui mecanism este imperativă pentru alinierea legislației naționale a cerințelor Uniunii Europene în domeniul producției de pește și al organizării pieței produselor pescărești și de acvacultură. De asemenea, această inițiativă va facilita obținerea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene, sprijin destinat dezvoltării
sectorului”, se arată în nota informativă.

UPDATE 10:35 A fost aprobat proiectul cu privire la instituirea și operarea sistemului național de trasabilitate a produselor din tutun fabricate sau importate pe teritoriul R. Moldova și desemnarea autorității naționale pentru gestionare a sistemului național de trasabilitate.

„Ca urmare a aderării Republicii Moldova la Protocolul pentru eliminarea comerţului ilicit cu produse din tutun la Convenţia cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind controlul tutunului, prin Legea nr.61/2022, unul dintre angajamente, în termen de cinci ani de la aderarea la Protocol, potrivit art.8 din Protocol, este stabilirea unui sistem de urmărire și localizare, controlat de stat, pentru toate produsele din tutun fabricate sau importate pe teritoriul țării ținând seama de propriile necesități naționale sau regionale specifice și pe baza celor mai bune practici existente”, denotă proiectul.

UPDATE 10:33 Cabinetul de miniștri a susținut proiectul cu privire la încorporarea cetățenilor în serviciul militar în termen şi cu termen redus în perioada aprilie-iulie 2025. S-a stabilit sarcina (limita maximă) de încorporare a cetățenilor:
1) de până la 1 400 de recruți, în serviciul militar în termen în Armata Națională;
2) de până la 10 recruți, în serviciul militar cu termen redus în Armata Națională.

UPDATE 10:30 A fost votate modificări cu privire la salarizarea angajaților din unitățile cu autonomie financiară.

UPDATE 10:25 Guvernul a adăugat o categorie nouă pentru premierea sportivilor.

UPDATE 10:23 Proiect de lege privind activități conexe punerii în circulație a cărții de identitate, eliberate cetățenilor R. Moldova și a cărții de rezidență, eliberate cetățenilor străini, apatrizilor, refugiaților și beneficiarilor de protecție umanitară a fost aprobat.

UPDATE 10:22 Cabinetul de miniștri a dat un vot pozitiv asupra proiectului privind prevenirea și combaterea traficului ilicit de substanțe dopante.

UPDATE 10:20 Guvernul a aprobat proiectul de lege privind utilizarea în condiții de izolare a microorganismelor modificate genetic.

UPDATE 10:18 A fost aprobat proiectul privind asistența juridică garantată de stat parțial gratuită. Proiectul prevede că cetățenii care au un salariu până la 30% mai mare decât salariul minim, ceea ce constituie până la 7150 de lei, vor putea accesa asistența juridică garantată de stat și vor restitui 30% din cheltuielile suportate.

UPDATE 10:14 Executivul a dat un aviz negativ la proiectul de lege de modificare a Codului electoral. Proiectul a fost înaintat de Blocul Socialiștilor și Comuniștilor, care prevede interzicerea votului cu pașapoarte expirate

UPDATE 10:12 Guvernul a aprobat avizul la proiectul de lege privind „îmbunătățirea mecanismului de consultare între autoritățile publice centrale și cele locale.

UPDATE 10:08 Cabinetul de miniștri a aprobat Planul național de dezvoltare pentru anii 2026-2028.

„Costul total de implementare a proiectelor planificate, pentru întreg ciclul de viață al proiectelor se estimează la 164 185 277 mii lei, inclusiv pentru perioada 2026-2028, circa 10 % (17 231 380 mii lei) costuri finanțate din bugetul de stat, 36 % (58 916 952 mii lei) din asistență externă și 46 % (76 164 387 mii lei) – costuri neacoperite. Pentru anul 2026, resursele financiare necesare pentru realizarea reformelor planificate se estimează la 63 889 554 mii lei, pentru anul 2027 – la circa 47 801 304 mii lei, iar pentru anul 2028 – la 40 621 861 mii lei”, se arată în nota informativă a documentului.

UPDATE 10:06 Victoria Cătănoi a fost numită în funcția de directoare adjunctă a Agenției teritoriale de asistență socială sud-est.

UPDATE 10:05 Rodica Crudu a fost numită în funcția de secretar general adjunct al Guvernului în urma promovării concursului.

La 23 aprilie, președintele Parlamentului, Igor Grosu și ministrul Muncii și Protecției Sociale au anunțat că toate familiile care au copil cu vârsta de până la 5 ani vor primi un ajutor de 1500 de lei, iar familiile care au la întreținere un copil cu dizabilități și cele care au la întreținere un adult cu dizabilități severe vor beneficia de 5000 de lei.

Bugetul total este de circa 470 milioane de lei și va fi oferit începând cu data de 2 mai pentru aproximativ 230 mii de familii din țară și diasporă. Banii vor fi alocați pentru fiecare copil cu vârsta de până la 5 ani, inclusiv și pentru fiecare copil cu dizabilități, cu vârsta de până la 18 ani, inclusiv.