Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE-TEXT: Mii de oameni au…

LIVE-TEXT: Mii de oameni au manifestat în Piața Marii Adunări Naționale: „Acest protest a fost ultimul avertisment”

UPDATE 13:20: După aproape 2 ore, protestul s-a încheiat.

UPDATE 13.15: Cu un mesaj de final a ieșit vicepreședintele PAS. Igor Grosu a mulțumit fiecărui raion în parte care a venit în piață. „Acest protest a fost ultimul avertisment. Dacă în următoarele ore, Guvernul nu-și dă demisia, Parlamentul nu-și anulează legile, îi trimitem în istorie”.

UPDATE 13.09: Se pare că mitingul se îndreaptă spre sfârșit. De la tribună se citește rezoluția manifestației din Piața Marii Adunări Naționale.

UPDATE 13:07 La tribună a urcat liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc. „E timpul oamenilor corecți, care muncesc și produc ceva!”, a declarat Costiuc lăudând gestul agricultorilor care au venit în capitală.

UPDATE 13.05: De la tribuna mitingului se anunță că la manifetsație participă 50 de mii de oameni.

UPDATE 13.01: Ivan Besarab, un locuitor din Congaz, UTA Găgăuzia ține un discurs în fața mulțimii în care cere o țară în care să fie condiții bune de trai și spune că s-a săturat de acele proiecte de legi care duc dezbinare. Bărbatul spune că trebuie să-i mulțumim lui Igor Dodon că a unit cetățenii și unica șansă de a uni Republica Moldova este lupta contra corupția. Cer poporului meu, găgăuz, moldovenesc să ne unim să acționăm corect și să luptăm împreună contra problemelor care ne afectează cel mai tare.

UPDATE 12:56: Liderul Mișcării Unirea, Dorin Chirtoacă a urcat pe scenă și cere demisia lui Igor Dodon. Chirtoacă a cerut polițiștilor să se alăture de comandantul suprem al țării, Maia Sandu și astfel să grăbească demisia Guvernului Chicu.

UPDATE 12:49 Reprezentantul fermieriilor, Vasile Mârzenco anunță de la tribuna Parlamentului despre agricultorii și fermierii din mai multe raioane care au ajuns la Chișinău să stau la intrarea în municipiu. Mârzenco spune că aceștia vor sta până când vor fi declarate alegerile anticipate.

UPDATE 12:45: Pe scenă a urcat veteranul Constantin Covrig care ține un discurs din numele celor care au luptat în războiul de pe Nistru. Acesta mulțumește celor care au apărat votul de la Sănătăuca la Varnița și au asigurat ca la 15 noiembrie să poată fi ales un președinte al poporului – Maia Sandu.

UPDATE 12.35: Deputata Veronica Roșca, vicepreședintele PAS ține un discurs în care spune că astăzi, după ce poporul a ales un nou președinte și în contextul dezmățului din Parlament, este nevoie de o resetare ca acest grup criminal din fruntea țării să plece.

UPDATE 12:28: Octavian Țîcu a ieșit pe scenă în care critică dur interesele Rusiei, reprezentantul căruia este Igor Dodon și spune că unica șansă a Republicii Moldova este Unirea cu România.

UPDATE 12:15: Primara mun. Strășeni, Valentina Casian a ieșit cu un discurs anti-putere și cere alegeri anticipate. Casian se plânge de ultimele reglementări ale guvernării care încearcă să limiteze din independența aleșilor locali și vorbește despre iresponsabilitatea Parlamentului.

UPDATE 12.04: Interpretul Pașa Parfenii a urcat pe scena Pieții Marii Adunări Naționale și va interpreta câteva piese ale sale.

UPDATE 11.48: Discursul Maiei Sandu. „Noi toți umăr la umăr am luptat împotriva dezbinării, a urii pentru o țară în care să ai încredere. Am luptat împreună împotriva hoților de la guvernare, care sărăcesc țara de ani de zile, care alungă tinerii de acasă. La doar câteva zile după alegeri, răbdarea noastră este pusă la încercare. Supărat că am reușit să unim oameni și de data asta, încearcă să dea foc la țară. Încearcă să provoace haos, să adâncească criza, izolare internațională, să facă viața mai grea. Încearcă să se răzbune pe oameni că nu l-au votat. Să se țină de putere ca să poată în continuare el și camarazii săi să fure și să rămână nepedepsiți. Suntem nevoiț să ieșim în pandemie, din cauza unor infractori care în loc să fie la pușcarie, stau în Parlament.”, și-a începutul discursul Maia Sandu.

Președinta aleasă spune să singura cale pentru rezolvarea crizei sunt alegerile anticipate prin demisia benevolă a Guvernului Chicu.

„Vreau să-l întreb pe Chicu dacă îi place să fie guvernul lui Șor, al expiratului Dodon, dacă vrea să protejeze acest parlament compromis? Guvernul trebuie să meargă în demisie imediat și să pornească mecanismul de anticipate.

Acest protest nu este partidul unor partide politice, nu este despre ideologii, dar este protestul oamenilor din această țară, a cetățenilor care merită o țară bună pentru toți. Salut prezența oamenilor din diferite localități și voi transmite și un mesaj în limba rusă”.

UPDATE 11.35: Al doilea discurs aparține deputatului Platformei DA, Alexandru Slusari. Vicepreședintele Parlamentului a vorbit în limba rusă în care a condamnat politicile bugetar-fiscale ale guvernării care măresc TVA-ul pentru agricultori și elimină scutirile fiscale pentru soți. Slusari a cerut anticipate și pentru asta spune că „e nevoie de a demite acest cabinet de miniștri și a porni calea anticipatelor. La 10 decembrie urmează de validat mandatul Maiei Sandu și iată în această este necesar ca tovarălul Chicu să-și dea demisia și tot în această zi, sau maxim a doua zi ar fi bine ca dna Sandu să depună jurământul și să nu mai așteptăm 2 săptămâni până Dodon va trăda țara”, a declarat Slusari.

UPDATE 11.30: Canalele de Telegram afiliate socialiștilor publică imagini de la înălțime a protestului. De exemplu, deputatul PSRM Bogdat Țîrdea afirmă că în piață ar fi 3000 de oameni.

UPDATE 11.30: Un contingent impunător de forțe de ordine a fost plasat la intrarea în Clădirea Guvernului în timpul discursului lui Igor Grosu.

UPDATE 11.22: Manifestație din Piața Marii Adunări Naționale a început cu onorarea drapelului și intonarea imnului „Limba Noastră”. Primul discurs aparține vecepreședintelui PAS, Igor Grosu.

UPDATE 11.11: Organizatorii au anunțat o întârziere pentru ca oamenii să poată veni cu toții în Piață. De la microfon se spune că sunt coloane de protestatari din toate colțurile țării și se cere un răgaz ca să se adune cât mai mulți

UPDATE 11.07: Piața e plină, iar coloanee de manifestanți continuă să se adune. Ca fapt divers. La Chișinău, la ora 10.00, potrivit Serviciului Meteo de Stat erau -2,5 grade Celsius și ninsoare slabă.

UPDATE 10:58 La Chișinău, la protest și-au anunțat prezența și mai mulți agricultori din Hâncești, Ungheni, Ștefan Vodă sau Căușeni care au pornit de dimineața cu tractoarele spre capitală.

UPDATE: 10:56 Piața Marii Adunări Naționale este aproape plină. Cu toate acestea trebuie de menționat că din cauza restricțiilor pandemice, oamenii sunt rugați să respecte distanța socială.

Un protest de mare amploare a fost anunțat astăzi de forțele de opoziție de la Chișinău. Mii de oameni sunt așteptați în Piața Marii Adunări Naționale pentru a protesta față de actuala guvernare și în special față de noua majoritate neformală din Parlament formată din PSRM și Partidul Șor.

Manifestația a fost anunțată de către președinta aleasă. Maia Sandu a chemat oamenii în piață după evenimentele de joi din Parlament. Atunci când majoritatea nouă a votat la bandă rulantă bugetul și politica bugetar-fiscală pentru 2021, dar și mai multe proiecte controversate printre care cele legate de statutul limbii ruse, scoaterea SIS de sub controlul președinției și anularea legii prin care terenul stadionului Republican să poată fi transmis Ambasadei SUA din Chișinău.

Apelul Maiei Sandu a fost susținut de principalele partide de opoziție care au anunșat că vor participa la acest protest.