Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Curtea Constituțională a…

LIVE TEXT Curtea Constituțională a amânat examinarea sesizării privind verificarea constituționalității legii prin care a fost modificat Codul electoral

Curtea Constituțională a decis amânarea examinării sesizării privind verificarea constituționalității legii prin care a fost modificat Codul electoral. Autorii sesizării sunt foștii deputați ai partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, Marina Tauber, Denis Ulanov, Vadim Fotescu, Reghina Apostolova și Petru Jardan. Motivul amânării fiind două cereri, de la doi judecători, prin care s-a solicitat amânarea examinării pentru a putea participa la ședință și a pregătirii suplimentare.

UPDATE 11:10 Liuba Șova după ce completul de judecători a revenit din deliberare a declarat „Examinând demersurile menționate și deliberând în camera de consiliu, Curtea Constituțională decide: se admit demersurile doamnei Domnica Manole, doamnei Viorica Puica, judecători constituționali, cu privire la examinarea sesizării. Se amână examinarea sesizării pentru data de 26 martie 2024, ora 10:00.

UPDATE 10:50 Completul de judecători ai CC s-a retras în deliberare pentru a examina două cereri parvenite Curții pentru a amâna ședința de examinare a sesizării privind verificarea constituționalității legii prin care a fost modificat Codul electoral.

Liuba Șova, președinta ședinței Curții Constituționale a menționat că „în adresa CC au fost înregistrate două cereri, de la doi judecători, prin care s-a solicitat amânarea examinării. O cerere a fost semnată de judecătoarea Domnica Manole, președinta CC, este absentă pe motiv de boală și solicită amânarea examinării, pentru a participa la examinarea cauzei.” 

A doua cerere este depusă de judecătoarea CC, Viorica Puica, din motivul necesității pregătirii suplimentare, ea a primit dosarul „ieri la 17:00”.

Participanții la ședință au fost de acord cu amânarea ședinței de examinare a cauzei. Deputata Marina Tauber, prezentă la ședință a declarat „vrem ca cauza să fie examinată în completul întreg de judecători. Totuși, în scurt timp vom avea alegeri prezidențiale și din acest motiv e nevoie să fie cat mai repede o pronunțare a Curții”.

A început ședința Curții Constituționale (CC) de examinare a sesizării privind verificarea constituționalității legii prin care a fost modificat Codul electoral. Autorii sesizării sunt foștii deputați ai partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, Marina Tauber, Denis Ulanov, Vadim Fotescu, Reghina Apostolova și Petru Jardan. Deputații cer verificarea constituționalității modificărilor Codului Electoral, care interzic conducerii formațiunii să candideze la alegeri pe o perioadă de trei ani, după ce partidul a fost declarat neconstituțional.