Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Armata ucraineană a…

LIVE TEXT Armata ucraineană a respins 30 de atacuri și încercări ofensive ale Rusiei în mai multe direcții. Război în Ucraina, ziua 528

Sursa foto: Міністерство оборони України

UPDATE 20:25 – Armata ucraineană a respins 30 de atacuri și încercări ofensive ale Rusiei în mai multe direcții și i-au împiedicat pe soldații ruși să avanseze pe frontul de est. 

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în direcția Kupyansk trupele ucrainene „țin cu fermitate linia de apărare și au respins cu succes atacurile inamice” în zonele Olshana și Sinkovka din regiunea Harkov. În direcția Liman, rușii au încercat fără succes să avanseze în zona Belogorovka din regiunea Luhansk, iar în direcția Bakhmut – în zona Kurdyumovka din regiunea Donețk.”

UPDATE 18:20 – În Arabia Saudită au început discuții pentru a găsi pași pentru a pune capăt războiului din Ucraina. La Jeddah, înalți oficiali din aproximativ 40 de țări vor încerca să dezvolte principii cheie pentru cum să pună capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Potrivit Aljazeera, posibilitatea participării Rusiei la negocieri este exclusă, întrucât aceștia au a respins formula ucraineană a păcii. În același timp, Kremlinul a spus că va „urma” întâlnirea. În special, purtătorul de cuvânt al Rusiei, Dmitri Peskov, a spus că Rusia „trebuie să înțeleagă ce obiective au fost stabilite și ce vor fi discutate”.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a salutat cu o zi înainte o gamă largă de țări reprezentate la discuții, inclusiv țările în curs de dezvoltare care au fost puternic afectate de creșterea prețurilor la alimente indusă de război.

UPDATE 16:55 – Ministrul adjunct de externe polonez, Paweł Jabłoński a declarat că „amenințarea este foarte reală” din partea Belarusului, susținând că grupuri de soldați ai Wagner au făcut încercări de a se infiltra pe teritoriul polonez. „Afirmăm foarte clar că nu vom da înapoi. Evident că vor exista încercări. Ne așteptăm la mai multe încercări de atacuri la granița noastră, poate mai multe încercări de a încălca și spațiul nostru aerian”, a declarat oficialul polonez.

UPDATE 14:55 – Ucraina a declarat apele a șase porturi rusești din Marea Neagră drept zonă de amenințare militară, fiind activă o interdicție de intrare pentru navele civile. Avertismentul a fost publicat de Hidrografia de Stat a Ucrainei.

„Amenințare militară în zonele de apă și a drumurilor interne și externe ale portului Anapa, Novorossiysk, Gelendzhik, Tuapse, Soci, Taman”, se arată în avertisment.

UPDATE 13:00 – Lituania a declarat peste o mie de cetățeni ai Rusiei și Belarusului care trăiesc în țară drept amenințări la adresa securității naționale și a declarat că le retrage permisul de ședere permanentă, informează Associated Press.

Decizia vine după ce guvernul le-a cerut rușilor și belarușilor să răspundă la un chestionar care includea întrebări despre părerile lor cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia și la statutul Crimeei, teritoriul ucrainean pe care Rusia l-a anexat ilegal în 2014.

Departamentul de Migrație a declarat vineri că a stabilit că 1.164 de cetățeni belaruși și ruși care locuiesc în Lituania reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, decizie care s-a bazat pe o evaluare a informațiilor publice și nepublice. Potrivit acestuia, 910 dintre aceștia erau cetățeni din Belarus și 254 de cetățeni ruși.

UPDATE 11:20 – Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasily Malyuk, declară că atacurile cu drone asupra navelor rusești sunt legale, deoarece sunt efectuate în apele teritoriale ale Ucrainei, care sunt ocupate temporar de Rusia.

„Dacă rușii vor ca loviturile să se oprească, ar trebui să profite de singura oportunitate pentru aceasta – să părăsească apele teritoriale ale Ucrainei și pământul nostru. Și cu cât vor face asta mai devreme, cu atât mai bine pentru ei”, a menționat Malyuk.

9:05 – O navă rusească ce transporta combustibil a fost lovită și avariată de drone ucrainene, este primul atac asupra unui vas de marfă de la începutul retragerii Moscovei din acordul care permitea transportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, transmite BBC. Atacul a dus la o suspendare de scurtă durată a traficului rutier și feroviar pe podul care traversează strâmtoarea.