Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Ședința CMC: Demiterea șefului…

LIVE Ședința CMC: Demiterea șefului Autosalubritate aprobată. Socialiștii s-au abținut de la votul din lectura a doua

UPDATE 14:30 CMC a votat în unanimitate punctul de pe ordinea de zi privind conceptul de modernizare a Pieței Centrale. Potrivit noului concept, municipalitatea intenționează să amenajeze zona comercială din centrul capitalei după modelul piețelor altor țări, cu pavilioane și hale separate. Totodată, va fi elaborat și un plan de reorganizare a Î.M. „Piața Centrală”, care prevede perfecționarea sistemului de management la nivel organizaţional.

UPDATE 13:10 Consiliul Municipal Chișinău a aprobat proiectul de decizie privind demiterea directorului întreprinderii municipale Autosalubritate în 2 lecturi. Socialiștii au refuzat să voteze în lectură finală, după ce un amendament al lor impus la un amendament propus de consiliera PL, Veronica Herța nu a trecut.

Reprezentanții opoziției l-au acuzat pe primarul Ion Ceban că a înaintat acest proiect la CMC ca să aibă posibilitatea de a-l numi șef interimar pe Dumitru Vulpe, vicedirectorul Autosalubritate numit recent în funcție. Vulpe este originar din Sadova și este un apropiat al președintelui Igor Dodon și a partidului socialiștilor. Pentru a preveni această situație, consiliera PL, Veronica Herța a propus 2 amendamente. Unul se referă la organizarea în 2 săptămâni a concursului , iar cel de-al doilea privind imposibilitatea numirii în funcție de șef interimar a unei persoane care are mai puțin de 4 ani de experiență de muncă în întreprinderile. Amandamentele au trecut cu votul a 25 de consilier. Socialiștii și democrații s-au abținut de la vot.

Socialiștii au cerut ca punctul ce prevede experiența de 4 ani să fie exclus din amendament, însă a fost paritate de voturi, 23 la 23. În aceste condiții, amendamentul la amendament nu a trecut și astfel, primarul general este obligat să numească un adjunct cu o experiență de minim 4 ani de muncă. Supărați că nu a trecut amendamentul, socialiștii s-au abținut de la vot, dar chiar și asa, proiectul a trecut cu votul a 24 de consilieri.

UPDATE 12.20: Consilierii municipali au început dezbaterea proiectului privind demiterea lui Axentiev. Raportul a fost prezentat de șeful direcției juridice a Primăriei, Valeriu Bogdan. Consilierii PAS și PL se declară mirați de faptul că demiterea șefului de la Autosalubritate a fost înaintată Consiliului Municipal menționând că este vorba despre un truc pentru ca primarul general să-l înainteze pe adjunctul pe marketing a întreprinderii în funcția de șef interimar. O schemă pe care să o poată folosi pentru a numi și alți șefi de direcții sau întreprinderi municipale.

Potrivit consilierului PAS, Vasile Grădinaru, conducerea primăriei și-ar dori să îl înainteze în funcție pe Dumitru Vulpe, consăteanul președintelui Republicii Moldova și care este un apropiat al Partidului Socialiștilor și a primarului Ion Ceban.

Consiliera PL, Veronica Herța a propus 2 amendamente. Unul privind organizarea unui concurs în termen de 15 zile, iar cel de-al doilea să prevadă ca viitorul șef interimar să aibă o experiență de cel puțin 4 ani de activitate în cadrul întreprinderii, așa cum este prevăzut în regulamentul privind organizarea concursurilor privind șefii întreprinderilor municipale.

Consiliul Municipal Chișinău s-a reunit într-o nouă ședință de lucru. Pe agendă sunt 27 de puncte, printre care și raportul în privința demisiei Direcțieie Autosalubritate, Eugeniu Axentiev.

Raportul de demisie a acestuia a fost prezentat de primarul capitalei. Ion Ceban a declarat că analiza activității acestuia a arătat abateri grave.

„Grupul de lucru a constatat neglijențe, neprofesionalism în gestiunea groapei de gunoi de la Țânțăreni și a recomandat demisia dlui Axentiev. Noi am avut auditul, vineri, sâmbătă și luni, și din acest raport se propune demisia lui. Noi am avut cheltuieli și mai suportăm cheltuieli acum cu Țânțăreni din cauza neglijenței”, a mai spus Ceban.

Primarul capitalei mai spune că auditul a arătat că Eugeniu Axentiev și-a atribuit un salariu de cel puțin 5 ori mai mare decât cel de funcție și sunt mai multe întrebări față de gestiunea economică a întreprinderii și achizițiile acesteia.

„În 2019 a ridicat un salariu de 750 de mii de lei, lunar iese vreo 62-63-64 de mii. Dumnealui singur și-a atribuit astfel de sume prin prime, când salariul de funcție este de 12 mii de lei. Alte neregularități țin și de norma de 500 ml pe zi de lapte pentru angajați, le-a transformată în unt pe lună. Serviciile de spălare au fost contractate de terți, chiar dacă întreprinderea are propriile capacități. Mai sunt neclarități cu achiziția pieselor de schimb”, a mai declarat Ion Ceban.

„La 27 iulie la Întreprinderea Autosalubritate a parvenit informația că un incendiu a pornit la gunoiștea Țânâăreni pe o suprafață de 20 metri pătrați și situația este sub control, însă ulterior s-a demonstrat că suprafața era de cel puțin 50 de metri pătrați, iar conducerea Autosalubritate, nu a raportat conducerii primăriei acestui lucru”, a menționat juristul primăriei.

Vedeți mai jos ordinea de zi a ședinței CMC din 11 august 2020.

Ordinea de zi a CMC, 11 august by Ziarul de Gardă on Scribd