Principală  —  Ştiri   —   VIDEO/Primele precizări ale misiunii de…

VIDEO/Primele precizări ale misiunii de observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de președinte a R. Moldova

captură video: privesc.eu

Asociația Promo-LEX, observatorii căreia monitorizează desfășurarea scrutinului prezidențial, vine cu primele constatări referitoare la desfășurarea procesului de vot.

Pavel Postica, șeful misiunii de observare, prezintă datele acumulate de la deschiderea secțiilor de votare, până la ora 09:00.

Observatorii au semnalat 105 de incidente numărul fiind în creștere față de turul întâi. Pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 Promo-LEX, la ora 9.00 recepționase 64 semnalări de incidente de la observatori.

La mai multe secții de votare de peste hotarele țării, dar și la secțiile de votare unde votează alegătorii din regiunea transistreană sunt aglomerații de până la 50 de oameni care monotorizează automobilele care trec spre secțiile de votare.

Sunt înregistrate 13 cazuri de deficiențe a programului SIAS Alegeri: cazuri de suspendare a programului, sau situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat.

S-au constatat patru situații în care era prezent afișajul electoral, dar și trei cazuri de prezență nejustificată a persoanelor în incinta secțiilor de votare sau în preajma lor.

Au fost atestate două cazuri de agitație electorală sau PR negru în incinta sau în preajma secțiilor de votare. În ambele cazuri au intervenit prompt funcționarii electorali.

Au fost atestate 19 cazuri în care urnele de vot au fost sigilate necorespunzător. În unele cazuri, urnele au fost sigilate cu mai puține sigilii, fiind invovat faptul că au fost recepționate puține sigilii. De asemenea, au fost constatate cazui în care urnele nu au fost sigilate: la o secție de vot din satul Tvardița, raionul Taraclia, una dintre cele trei urne de vot staționare nu a fost sigilată, membrii biroului electoral al secției de votare considerând că aceasta nu va fi utilizată pe parcursul zilei și respectiv au decis să nu o sigileze. De asmenea, în satul Cuhureștii de Sus urna de vot mobilă nu a fost sigilată. Membrii biroului electoral al secției de votare au spus că o vor sigila la momentul plecării din secția de votare.

În două cazuri au fost atestate deficiențe în listele electorale, iar în patru cazuri au fost constate încălcări a secretului votului.

S-au atestat trei cazuri de nerespectare a măsurilor de protecție și prevenire a infectării cu noul tip de coronavirus.

La o secție de vot a fost deconectată energia electrică, iar la alta, în cabina de vot se aflau șoț și soție.

La o secție de votare din satul Cioburciu, într-o cabină de vot a fost găsit un buletin cu ștampila de vot aplicată.

Observatorii Promo-LEX au delegat câte un observator în 608 secții de votare. În toate cele 42 de secții de votare unde vor exercita dreptul de vot alegătorii din regiunea transnistreană a fost repartizat câte un observator static.

Procesul electoral din secțiile de votare, din imediata apropiere a acestora și traseele de acces către secțiile de votare, inclusiv la care vor vota alegătorii din regiunea transnistreană, va fi monitorizat și de 80 de echipe mobile de observatori.

De asemenea, în secțiile de votare de peste hotarele țării este planificată delegarea observatorilor statici în 61 de secții de votare.