Principală  —  Ştiri   —   LIVE/ Parlamentarii se întrunesc în…

LIVE Parlamentarii se întrunesc în ședință. Democrata Monica Babuc a rămas fără loc în sala de plen

Deputații se întrunesc joi în ședință plenară, pe ordinea de zi fiind 32 de subiecte.

În debutul ședinței, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a cerut să fie închise microfoanele deputaților, pentru a discuta „o problemă internă”. Mai exact, democrata Monica Babuc s-a pomenit fără loc în sala de ședințe.

„Deconectați microfoanele pentru că avem de discutat o chestiune importantă între deputați. Avem o problemă internă. Doamna Monica Babuc nu are loc în sală. Rog fracțiunea Șor să respecte regulamentul. Domnul Brașovschi vă rog să reveniți la locul d-voastră. Doamna Ruxanda Glavan să se mute cu un scaun”, a spus Greceanîi

Ulterior, atât sunetul cât și imaginea au dispărut.

11:50 Mai multe localități din R. Moldova vor obține statut de stațiune balneoclimaterică, acestea, însă trebuie să întrunească condițiile climaterice și balneologice corespunzătoare. Astăzi, deputații au votat proiectul de lege privind stațiunile balneare, climatice și balneoclimatice și tratamentul balnear și de recuperare.

Conform documentului, statutul de stațiune balneară a localităților din Republica Moldova va fi acordat prin hotărâre de Guvern. Totodată, acestea vor fi propuse de către consiliile locale, cu consultarea cetățenilor din localitatea vizată, în baza normelor tehnice unitare adoptate de Executiv.

11:05 Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de modificare a Codului muncii, Legii salarizării și Legii salarizării în sectorul bugetar pentru a motiva salariații care muncesc în condiții cu risc sporit pentru sănătate.

Proiectul prevede că, pentru munca prestată în condiții cu risc sporit pentru sănătate, salariaților li se stabilesc sporuri de compensare, mărimea cărora va constitui cel puțin un salariu de bază.

Acestea se vor plăti pentru durata reală a muncii prestate în condiții cu risc sporit pentru sănătate, care va constitui perioada de combatere a pandemiei sau epidemiei.

10:50 Legea cu privire la comerțul interior a fost modificată.

10:27 Pe ordinea de zi a fost inclus subiectul privind audierea conducerii Agenției Naționale pentru Reglementarea în Energetică.

10:19. Ședința Parlamentului a fost reluată. În sală se află 88 de deputați. Monica Babuc a fost repartizată pentru locul 35 din sală.

Deputații  vor examina mai multe proiecte de lege și hotărâri, inclusiv proiectul de modificare a Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, proiectul de lege cu privire la grupurile de acțiune locală, proiectul de lege pentru ratificarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii privind serviciile de sănătate ocupațională, proiectul de modificare a Legii cu privire la locuințe, proiectul pentru modificarea și completarea Legii cu privire la avocatură, proiectul de hotărâre cu privire la Raportul Comisiei „Laundromat”.

Sunt planificate audierea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică în problema creșterii prețurilor la produsele petroliere, precum și audieri parlamentare privind situația de la complexul sportiv ”Chișinău Arena”.