La Guvern s-a discutat despre situația din sectorul agricol în urma înghețurilor și a crizei legate de pesta porcină cu reprezentanții asociațiilor agricole

Situația din sectorul agricol în urma înghețurilor din luna aprilie, a crizei legate de pesta porcină și măsurile prin care Guvernul sprijină fermierii au fost discutate, astăzi, 17 aprilie, la Guvern. La ședință au participat premierul Dorin Recean, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, și reprezentanții celor mai mari asociații agricole din țară, se arată în comunicatului de presă al Executivului.
Sursa citată scrie că înghețurile de la începutul lunii aprilie au afectat semnificativ plantațiile pomicole și viticole, aflate în plină înflorire. Cele mai afectate plantații sunt cele de caise, cireșe și piersici. De asemenea, în urma înghețurilor, au avut de suferit culturile de grâu, rapiță și sfeclă de zahăr.
„Domeniul agricol se confruntă cu mai multe provocări – înghețurile din aprilie, estimarea unei veri secetoase și caniculare, pesta porcină africană, incertitudinea tot mai mare a condițiilor meteo”, a spus premierul Dorin Recean.
„În prezent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare colectează rapoartele pentru evaluarea pierderilor, iar estimarea finală a pagubelor va putea fi realizată în decurs de 10-30 de zile. Prim-ministrul Dorin Recean a menționat necesitatea aplicării cât mai eficiente a mecanismului de evaluare a pagubelor și a accentuat că Guvernul va continua să ofere sprijin fermierilor. Premierul a vorbit despre asemenea măsuri ca: subvenționarea polițelor de asigurare agricolă, sprijinul financiar pentru extinderea suprafețelor irigate, a celor protejate de ploaie și grindină, modernizarea fermelor”, comunică Guvernul.
Cât privește pesta porcină africană, în prezent, sunt două focare active în zona de Codru a țării: unul în cazul unor leșuri de mistreți identificate la Lozova, Strășeni, și altul – într-o gospodărie neprofesională de la Rădenii Vechi, Ungheni, fiind întreprinse toate acțiunile necesare pentru înlăturarea focarelor. Potrivit informațiilor prezentate la ședință de către ANSA, volumul de carne proaspătă necesară pentru consum este asigurat în totalitate.