Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   La Chișinău, Iași și București…

La Chișinău, Iași și București va fi lansată „Cartea poveștilor abandonate”. Proiectul recuperează literatura pentru copii scrisă de autori basarabeni în grafie chirilică

„Povești abandonate” recuperează texte pentru copii, scrise de autori din Basarabia, în a doua jumătate a secolului al XX-lea, și le oferă publicului într-o carte accesibilă online. E un proiect al Asociației pentru cultură și arte Arbor, realizat în parteneriat cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău, care vine ca o continuare a unui alt program de succes al asociației, „Romanul românesc din stânga Prutului”, care a promovat literatura unor importanți prozatori din R. Moldova.

În spatele proiectului „Povești abandonate” stă o muncă asiduă: au fost citite 55 de cărți, 150 de povești semnate de 45 de autori, din perioada când în Basarabia cărțile erau tipărite în limba română cu alfabet rusesc. După 1989, când s-a reluat grafia latină, multe dintre vechile volume n-au mai fost reeditate. Până acum doar 60-70% din textele literare de interes au ieșit în ediții noi.

Cartea reunește povești și povestiri de Pavel Boțu (1933-1987) – „Duelul”, „Pe aripi de vânt”, „Linuț”, de Victor Prohin (n.1942) – „Povestea păpușii cu inimă de piatră”, de Sanda Lesnea (1922-2008) – „Cheia timpului”, de Aurel Scobioală (1941-2007) – „Stelele”, de Ariadna Șalari (1923-2016) – „Gigantul de hârtie” și „Povestea grâului”, de Gheorghe Gheorghiu (1922-2009) – „Cântec de leagăn” și de Ana Lupan (1922-1998) – „Mărul de zăpadă”.

Selecția poveștilor a fost făcută de Eugenia Bejan și Tamara Maleru, bibliografe și cercetătoare din cadrul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău și au fost luate în calcul acele texte care nu conțineau elemente de literatură angajată și care prezentau pilde și întâmplări atrăgătoare pentru tânărul cititor de azi.

Odată finalizată partea de cercetare și selecție, poveștile au fost transliterate de studenții Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova, iar de editarea, redactarea și analiza textelor s-au ocupat studenții de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, coordonați de prof. univ. dr. Bogdan Crețu, acesta fiind și autorul prefeței culegerii.

Designerul grafic și ilustratoarea Aliona Ciobanu, actualmente studentă la Academia Regală de Artă din Haga, a propus un stil modern pentru carte, folosind tehnica ștampilelor handmade.

A fost un efort creativ comun la care au fost invitați și elevi ai școlilor de arte plastice pentru copii din Chișinău și Tiraspol. Iar tehnica ștampilelor handmade s-a dovedit soluția cea mai potrivită pentru uniformizarea sub o singură linie de design a stilurilor micilor artiști, zece copii cu vârste între 12 și 15 ani”, se spune în comunicatul Asociației Arbor.

În plus, există și o componentă audio a proiectului. Tinerii cititori au posibilitatea să scaneze codurile QR de pe paginile Cărții poveștilor abandonate și să asculte cinci povești în lectura actriței Elena Frunze-Hatman. Vocea a actriței este acompaniată de cinci părți din suita muzicală „Carnavalul animalelor” de Camille Saint-Saëns (1835-1921). Realizarea poveștilor audio a fost făcută după conceptul și scenariul managerului proiectului, Victoria Nagy Vajda, iar editarea propriu-zisă a fost responsabilitatea sound designerului și producătorului muzical, Șerban Ilicevici, de la Rivulet Studio.

Lansarea cărții va avea loc la Chișinău, Iași și București, conform programului de mai jos:

CHIȘINĂU

28 mai 2022, ora 14:00
Filiala „Licurici” a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”
Str. 31 August 1989 nr. 121, Chișinău

IAȘI

1 iunie 2022, ora 11:00
Muzeul Național al Literaturii Române
Str. Vasile Pogor nr. 4, Iași

BUCUREȘTI

4 iunie 2022, ora 16:00
Salonul Internațional de Carte Bookfest București
Complexul Expozițional Romexpo, pavilionul B2
Standul Editurii Seneca
Bd. Mărăști 65-67, București

Culegerea „Cartea poveștilor abandonate” poate fi accesată gratuit online pe pagina web a Asociației Arbor https://www.arborinstitute.eu/povesti-abandonate/.

Asociația pentru cultură și arte Arbor a fost înființată în decembrie 2017. Misiunea Arbor este de a realiza proiecte din toate domeniile artistice, de a dezvolta mobilitatea culturală, îndeosebi între România și R. Moldova. 

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a fost fondată în 1944. Astăzi, ca instituție cultural-educativă, asigură completarea și valorificarea colecției de publicații pentru copii și adolescenți, promovează noile tehnologii și strategii de informare a copiilor, contribuie la elaborarea unor programe culturale destinate tinerilor. Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” e în subordinea administrativă a Ministerului Culturii din R. Moldova.

Partenerii principali ai proiectului sunt Administrația Fondului Cultural Național (cofinanțatorul proiectului) și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Alți parteneri sunt Teatrul „Alexei Mateevici”, Școala de Arte Plastice pentru Copii „A. Șciusev” din Chișinău, Școala de Arte Plastice pentru Copii „A. Foinițkii” din Tiraspol și Rivulet Studio.