Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Jurnaliști CNN au găsit un…

Jurnaliști CNN au găsit un alt videoclip cu execuția a doi militari ucraineni

Colaj: 24tv.ua

Jurnaliștii americani au găsit un alt videoclip care arată o posibilă execuție a doi militari ucraineni, anunță CNN.

Fragmentul video a fost publicat de pe o rețea de socializare rusească pe 8 aprilie. Videoclipul ar fi fost filmat de mercenarii din gruparea „Wagner” lângă Bahmut, unde au loc lupte aprige de luni de zile. Jurnaliştii nu au putut confirma în mod sigur unde au fost filmate fragmentele video. De asemenea, aceștia nu au distribuit videoclipul, anunță hromadske.

Conform descrierii, videoclipul arată trupurile decapitate ale doi soldați ucraineni întinși la pământ în apropierea unui vehicul blindat militar distrus. Se pare că soldaților le-au fost tăiate mâinile.

În videoclip se aude și o voce în spatele camerei, dar, probabil, sunetul a fost distorsionat, astfel încât militarii nu au putut fi recunoscuți.

Cu o seară înainte, sursele pro-ruse au distribuit un videoclip care arată presupusa executare a unui militar ucrainean: unui bărbat viu i s-a tăiat capul cu un cuțit.

Videoclipul prezintă oameni în uniformă militară, vorbind rusa și purtând o banderolă albă, care este unul dintre simbolurile de identificare ale ocupanților. Bărbatul torturat are o banderolă galbenă la braț, care este folosită, de obicei, pentru identificare militarilor ucraineni. În videoclip pot fi observate frunze verzi, ceea ce indică faptul că acesta ar fi fost înregistrat cu ceva timp în urmă.

Imediat după ce sursele ucrainene au anunțat despre apariția unui astfel de videoclip, șeful Biroului Președintelui, Andri Iermak, a scris pe pagina sa de Telegram: „Va exista un răspuns și responsabilitate pentru toate”. Totodată, el nu a precizat dacă se referă la videoclipul cu execuția.

Nu este primul caz

Nu este prima dată când pe rețele de socializare apare un videoclip cu masacrul brutal al prizonierilor de război ucraineni. Așadar, în iulie 2022, pe canalele rusești de Telegram a circulat un videoclip, unde doi militari ruși, se pare, torturau un prizonier de război în uniformă ucraineană. După aceea, oamenii legii ucraineni au început o anchetă cu privire la încălcarea obiceiurilor de război.

În martie 2023, un videoclip cu uciderea unui prizonier de război ucrainean a fost difuzat online. În videoclip, se vede cum un bărbat ce purta forma armatei ucrainene spune „Glorie Ucrainei!”, după care este împușcat.

Ulterior, Serviciul de Securitate al Ucrainei a identificat identitatea soldatului executat. Acesta este Alexander Mațievski, un lunetist din batalionul 163 al brigăzii 119 a trupei din regiunea Cernihiv. 

Astfel de acțiuni în adresa prizonierilor se încadrează în conceptul de crimă de război. Conform Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, crime de război înseamnă torturi sau tratamente inumane, inclusiv experimente biologice; provocare intenționată de suferințe severe, vătămare corporală gravă sau vătămare a sănătății; ucidere sau rănire unui combatant inamic.