Principală  —  IMPORTANTE   —   Între „Degradarea lui Putin” și…

Între „Degradarea lui Putin” și „Dacă nu vorbește nimeni cu ea la Chișinău, ea merge la Moscova”. Experți, despre întrevederea bașcanei cu președintele rus

Aflându-se zilele acestea în Federația Rusă, miercuri, 6 martie, bașcana Găgăuziei a avut o întrevedere cu președintele rus, Vladimir Putin. Postarea publicată de către Guțul a trezit diverse reacții și interpretări printre internauți.

ZdG a încercat să analizeze mesajul acestei întrevederi prin intermediul experților politici. O modalitate de a-și îndrepta imaginea șifonată după moartea lui Navalnîi, confirmarea că Guțul a fost învestită în funcție de către Putin și un rol central în zădărnicirea alegerilor și referendumului ce urmează să se desfășoare în R. Moldova – acestea sunt câteva dintre tezele enumerate de către experții abordați de ZdG. 

Mihail Sirkeli, jurnalist și fondator al portalului Nokta.md din autonomia găgăuză, consideră că această întrevedere este o dovadă a faptului că Putin este cel care a „învestit-o în funcție” pe bașcană. 

Mihail Sirkeli, jurnalist și fondator al portalului Nokta.md

„Prin această fotografie înțelegem de fapt cine a ales-o și pus-o în funcție pe Evghenia Guțul. Prin această fotografie vedem politica condusă de Putin și această politică se confirmă și prin alte situații – enclavele, teritoriile ocupate pe care le controlează Rusia în Ucraina – Crimeea, DNR, RPDL, unde se numesc în poziții cheie persoanele cele mai proaste, care în mod normal, în politica de concurență nu ar fi avut nicio șansă să devină nici președinte, nici bașcan. Și iată Putin promovează astfel de politică și în Găgăuzia pentru că controlează Găgăuzia din punct de vedere politic, din păcate. Și asta semnifică că el promovează cea mai proastă variantă pentru populația locală. Și dacă cineva a avut dubii despre asta, iată acum totul s-a evidențiat”, declară Sirkeli. 

„Omul care acum câțiva ani se întâlnea cu liderii mondiali, astăzi se bucură de faptul că se întâlnește cu o figură care nu reprezintă absolut nimic din punct de vedere politic”

Jurnalistul susține că fotografia comună a celor doi mai sugerează despre „devalorizarea lui Putin”. 

„Totodată, aceasta demonstrează și ceea ce reprezintă reacțiile de pe Facebook, și eu sunt de acord cu acestea, e vorba de degradarea lui Putin. Omul care acum câțiva ani se întâlnea cu liderii mondiali, astăzi se bucură de faptul că se întâlnește cu o figură care nu reprezintă absolut nimic din punct de vedere politic. Este slabă. Și aceasta demonstrează pentru comunitatea locală găgăuză că ceea pe ce ei au mizat până acum, pe suportul Rusiei, ne conduce în direcția greșită, asta contrapune cu Chișinăul și creează probleme pentru noi acasă. Și eu cred că o parte din comunitatea găgăuză o să-și facă concluzii din asta, sperăm că o să-și facă”, subliniază Sirkeli. 

Alexandru Flenchea, directorul Asociației „Inițiativa pentru Pace” vorbește despre această întrevedere prin prisma „problemelor din sistemul politic și judiciar al R. Moldova”. 

Alexandru Flenchea, directorul Asociației „Inițiativa pentru Pace”

„Cu remarca că nu sunt nici fizionomist să fac analize și comentarii pe fotografii, și nici expert în photoshop ca să zic dacă fotografia e autentică sau nu, această postare reprezintă câteva lucruri:

În primul rând, este vorba despre fragilitatea și vulnerabilitatea sistemului politic din R. Moldova, în care o persoană anonimă, după 30 de zile de campanie, poate câștiga alegerile într-o întreagă regiune a R. Moldova. La fel, reprezintă disfuncționalitatea sistemului politic din țară și sistemului de drept, pentru că aceste alegeri au fost validate de Curtea de Apel și în pofida acestui fapt, persoana aleasă în funcție prin alegeri validate de instanța de judecată, nu a devenit membru al Guvernului, așa cum spune legea. Adică avem o problemă și la capitolul aplicării legii, deci repet – alegerile au fost validate și nu au fost contestate”, explică  Flenchea. 

„Nu ar fi primit-o nimeni la Moscova, dacă o primeau la Chișinău”

„E primită la Moscova, pentru că nu e primită de Chișinău”, accentuează ex-vicepremierul pentru Reintegrare. 

„Nu putem să nu spunem că această întâlnire arată și incapacitatea Chișinăului de a construi și menține relații și dialog cu regiunile țării. Azi e Găgăzuia, mâine poate fi nordul – Bălți, ca să nu mai zic de Transnistria. Singurul motiv din care Guțul a plecat în Soci și a fost primită acolo, este pentru că nu vorbește și nu o ascultă nimeni la Chișinău. Ne place de ea sau nu ne place, instanța de judecată, Curtea de Apel, parte a sistemului de la Chișinău, pentru că Găgăuzia nu are sistem de justiție propriu,  sistemul judecătoresc din R. Moldova a validat aceste alegeri, asta scrie legea. Și în situația în care nu o ascultă și nu vorbește nimeni cu ea la Chișinău, ea merge la Moscova. Și vă asigur că nu ar fi primit-o nu că Putin, în general nu ar fi primit-o nimeni la Moscova, dacă o primeau la Chișinău. Or dacă respectiva persoană a fost aleasă în funcție prin alegeri fraudate, acest lucru trebuie probat în instanță. Repet, nu am văzut acest lucru. Decizia instanței de validare a alegerilor nu a fost contestată. De ce? Este întrebarea la care mai bine de jumătate de an,  nu aud răspuns”, explică Flenchea.  

Întrebat dacă întrevederea și fotografia respectivă ar transmite „un mesaj de atenționare sau de amenințare”, Flenchea răspunde:

„Noi avem probleme pe care le generăm noi în R. Moldova și nu putem să le rezolvăm. Vă asigur că amenințări pe intern pentru viitorul acestei țări sunt mult mai multe decât amenințările externe, care nu le anulează nimeni, acestea există. Cele care ne vizează în viitorul proxim, sunt generate de problemele pe care le creăm noi, pe intern, în țara noastră, dar asta fără a anula amenințările care vin din partea Rusiei, acestea rămân valide, dar sunt departe față de ceea ce ne vizează în fiecare zi, în țara noastră”, susține Alexandru Flenchea. 

„Sper să-l ajute pe Putin să câștige alegerile”

Analistul politic Igor Boțan susține că această întrevedere aduce foloase electorale pentru Putin. 

Igor Boțan, analist politic

„Eu nu cred că această fotografie reprezintă ceva pentru R. Moldova. Așa cum Putin s-a fotografiat cu Dodon, acum s-a fotografiat cu Guțul. Nu știu ce ar putea reprezenta această fotografie, în afară de campanie electorală. Ar însemna transfer de imagine de la Evghenia Guțul către Putin, poate. Sper să-l ajute pe Putin să câștige alegerile”, spune Boțan. 

„O modalitate de a arăta că nu este acel lider bătrân care nu se orientează în lumea internetului și aproape senil sau cu boala Parkinson”

Despre campania electorală a lui Putin vorbește și expertul WatchDog Andrei Curăraru. 

„Putem analiza respectiva întrevedere din două aspecte: pe de o parte, agenda lui Putin acum este legată de alegeri și el încearcă cât mai masiv să se afle în mijlocul tinerilor, alături de oameni noi și să-și îndrepte un pic imaginea șifonată după moartea lui Navalnîi, asta o constată mulți analiștii ruși. Deci poate fi parte din această campanie de PR și o modalitate de a arăta că nu este acel lider bătrân care nu se orientează în lumea internetului și aproape senil sau cu boala Parkinson”, afirmă Curăraru. 

Andrei Curăraru, expert WatchDog

Totodată, expertul precizează că astfel devine tot mai clar că Kremlinul „a trecut de la PSRM, la gruparea criminală Șor”, iar efectele vor fi văzute la alegerile și referendumul care urmează . 

„Pe de altă parte, nivelul de întâlniri pentru bașcana Găgăuziei, este unul fără precedent. Noi știm că anterior, PSRM reprezenta forța mai apropiată de Kremlin care conducea narativele pro-ruse, interesele pro-ruse și încearcă să o facă în continuare. I-am văzut pe ei la o altă reuniune de acelați tip organizată de Medvedev, acolo nivelul de întruniri era cu mult mai jos. Aceasta vorbește despre faptul că forțele apropiate lui Șor obțin un rol mai central și posibil vor coordona în general strategia legată de alegeri, de referendum, în special. Deja cunoaștem inclusiv din relatările SIS că zădărnicirea referendumului este unul din scopurile de bază ale grupării Șor și apropierea asta cu Putin poate să vorbească și despre faptul că ei vor avea un narativ de tipul «Noi avem o relație latentă bună cu Federația Rusă, dacă ne lăsați să revenim la gaz ieftin, exporturi de produse agricole și vom fi protejați garantat împotriva războiului, dacă nu – războiul va face efectul de revărsare pe teritoriul R. Moldova”, utilizând perfid și acele drone care ajung pe teritoriul nostru, ca un argument suplimentar de ce nu trebuie să ne certăm cu rușii. 

În plus, intervine o problemă veșnică legată de atribuțiile și limitele ce țin de competențele autonomiei găgăuze. Noi vorbim de reprezentanta unui partid al cărui lider este dat în căutare internațională și este sub sancțiuni, ce pozează cu un lider internațional, care cel mai probabil este și finanțatorul acestui partid și este și el dat în căutăre internațională de Curtea Penală Internațională, Curte pe care noi o recunoaștem. Nu știm dacă Guțul cunoaște despre acest fapt”, punctează Curăraru. 

„Sunt purtate discuții ce vor face ei cu alegerile noastre și cum o să încerce să zădărnicească referendumul”

Curăraru consideră că e de domeniul dreptului constituțional să analizeze „dacă bașcana își poate permite să promoveze o altfel de direcție a politicii externe”. 

„E de discutat pe cât guvernatorul Găgăuziei poate să reprezinte autonomia în politica externă. În legislația R. Moldova este prevăzut că Adunarea Populară a UTA Găgăuzia poate doar să participe la formarea politicii externe a R. Moldova, în ceea ce privește interesele autonomiei. R. Moldova este un stat unitar și nu poate să existe politici externe paralele a unor regiuni autonome. Este absolut clar acest fapt determinat de orice situație legată de dreptul constituțional

Cred că acum sunt purtate discuții ce vor face ei cu alegerile noastre și cum o să încerce să zădărnicească referendumul și în acest sens, încearcă să-i dea valoare bașcanului care a fost ales cu multe încălcări și reprezintă în jurul a 5% din populația R. Moldova. Nu zic că trebuie să ignorăm autonomia, dar trebuie să-i dăm o apreciere corectă în legătură cu vocea pe care o are, fiindcă narativele din Rusia sunt legate de faptul că Găgăuzia este o regiune importantă din R. Moldova și aceasta este împotriva integrării europene. De facto, mai mult de 50% din buget o primește de la bugetul național și reprezintă 5% din populație. 

Deci trebuie foarte clar spus că politica externă este coordonată de către președintele R. Moldova și Ministerul de Externe și nicidecum de lideri locali și că în momentul când acest fapt este încâlcat, trebuie să fie și mecanisme de soluționare și sancționare a acestui fapt”, explică Curăraru. 

Expertul nu consideră că fotografia comună ar reprezenta o amenințare directă, dar ar transmite autorităților să fie vigilente în contextul alegerilor și referendumului ce urmează să se desfășoare în R. Moldova. 

„Nu cred că e vorba de o amenințare, dar cred că e vorba de faptul că R. Moldova rămâne în sfera de interes a Federației Ruse. Am văzut o ignorare totală de către Putin a solicitării de suport, care ulterior a fost concretizat ca suport diplomatic din partea Transnistriei, dar ulterior au fost reacții din partea lui Lavrov. Astfel de probleme se soluționează pe un tronson de timp mai lung. Așa că aceste procese demarate trebuie urmărite ca să vedem cum derulează. Cel mai probabil, până la realegerea lui Putin nu vor fi schimbări esențiale, dar în contextul  proceselor din R. Moldova, finalizarea screeningului, începerea campaniei pentru referendum și desfășurarea alegerilor, cred că vom constata o ingerință și mai mare decât am avut-o la alegerile locale, care după aprecierea multor experți internaționali, a fost una dintre cele mai murdare care s-au desfășurat în R. Moldova vreodată”, conchide Curăraru. 

Bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Konstantinov, au efectuat vineri, 1 martie, o vizită la Moscova, Rusia. Tot atunci, potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, în Rusia se afla și fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”. 

Anterior, Evghenia Guțul, a avut o întrevedere cu șefa senatului rus, Valentina Matvienko, în cadrul căreia a acuzat autoritățile de la Chișinău că „încearcă să rupă relațiile cu Rusia”.

Curtea de Apel Comrat a validat pe 22 mai mandatul Evgheniei Guțul, membră a Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, în funcția de bașcană a Găgăuziei.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat pe 7 septembrie un decret care prevedea modificarea componenței Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. În noua componență nu s-au regăsi bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov.

„Mai există și niște suspiciuni în raport cu această persoană. În Guvern lucrează oameni pentru cetățenii R. Moldova, care respectă statul R. Moldova. Atunci când există suspiciuni că cineva face parte dintr-o grupare criminală sau că lucrează pentru interesele altui stat, trebuie să investigăm lucrurile, nu avem de ce să ne grăbim”, a declarat șefa statului.