Principală  —  Ştiri   —   IMU răspunde: „Toți lucrătorii sunt…

IMU răspunde: „Toți lucrătorii sunt asigurați cu mijloace de protecție”

La 5 aprilie ZdG a publicat opinia a doi lucrători medicali de la IMU, în care aceștia relatau că mai mulți dintre ei s-au îmbolnăvit de COVID-19 la locul de muncă, că testele sunt insuficinte și că, la începutul pandemiei, și echipamentele, și dotările au fost insuficiente. Reportera ZdG a contactat IMU, dar vice-directorul pe care l-a găsit disponibil a refuzat să vorbească. Peste câteva ore, Mihai Ciocanu, directorul IMU, a făcut public un mesaj de răspuns la articol, pe care îl prezentăm mai jos.


Vă chem și la responsabilitate atunci când faceți afirmații, care pot destabiliza situația și așa complicată.

Până în prezent, toți lucrătorii medicali au fost asigurați cu mijloace de protecție în conformitate cu misiunea pe care o realizează în instituție. În Departamentul de Medicină Urgentă există două fluxuri de pacienți, cei suspecți, care întrunesc definiția de caz, sunt examinați de medici echipați cu protecție dublă (combinezoane, ochelari, respiratoare, ecrane de protecție, mănuși, etc.) în izolator, unde suspecții sunt cazați câte unul în salon. Tot acolo suspecții sunt supuși investigațiilor imagistice și de laborator.

Ceilalți pacienți, care nu întrunesc definiția de caz suspect, dar prezintă acuze pentru o boală chirurgicală sau o boală cerebro-vasculară, sunt examinați de personalul medical echipat cu măști, ecrane de protecție, mănuși, în conformitate cu cerințele stabilite în procedurile standard de examinare pe timp de epidemie a unei boli infecțioase. A doua subdiviziune, care se ocupă de cei mai gravi pacienți cu COVID-19 din țară, este Secția de Reanimare, care a fost adaptată la cerințele stricte de protecție a personalului medical. Aici există flux separat pentru intrarea și ieșirea pacienților din Secție, și, de asemenea pentru intrarea și ieșirea personalului medical. S-au creat condiții optime pentru îmbrăcarea și dezbrăcarea lucrătorilor medicali antrenați în deservirea pacienților.


În zona de deservire toți lucrătorii medicali sunt echipați la cel mai înalt standard de securitate, în combinezoane (costume), bahile, măști, respiratoare, ochelari, ecrane de protecție, mănuși, pe care le schimbă ori de câte ori intră în zona de deservire.

În Secția de Reanimare am creat condiții bune de protecție pentru doctori care se ocupă de intubarea pacienților, procurându-se laringoscoape video, care permit realizarea procedurii la distanță. S-a achiziționat și un USG modern, utilizat pentru examinarea ultrasonografică în timpul intubării și, de asemenea, permite examinarea în dinamică a restabilirii sau înrăutățirii funcționalității plămânilor pacienților gravi. Secția are tot spectrul de medicamente și consumabile necesare pentru îngrijirea pacienților.


Am creat în Secție și o unitate care se ocupă de hemofiltrarea pacienților gravi, atunci când funcția renală cedează. Printre altele, doar consumabilele pentru o singură ședință de hemofiltrare costă în jur de 70 mii lei. Evident, nu toți colaboratorii instituției cunosc ce s-a realizat și ce se realizează în această subdiviziune, pentru protecția colaboratorilor și îngrijirea pacienților.

Referitor la testarea în masă a lucrătorilor medicali. Ași dori să vă întreb dacă Dumneavoastră ați citit definițiile de caz și dacă ați calculat câte teste au fost aduse în țară de către OMS, partenerii de dezvoltare și de sponsori? Aceste teste, care sunt la dispoziție în prezet, sunt utilizate de Ministerul Sănătății pentru testarea persoanelor care întrunesc definițiile de caz: suspect, probabil, confirmat (la externare) și contact. Vă rog mult să citiți aceste definiții, ele sunt în ordonanțele MSMPS și sunt publice. Cum poți să testezi în masă toți lucrătorii medicali, care nu întrunesc definițiile de caz, atunci când aceste teste sunt necesare pentru pacienții suspecți, probabili, contactați și confirmați (la sfârșitul tratamentului).

Doar un medic extrem de egoist, va cere să fie testat, neîndeplinind condițiile cazului suspect, cazului probabil sau nefiind în contact cu pacienții confirmați.
Știu că au fost astfel de solicitări. Dar vă spun cu toată sinceritatea, niciunul din acești lucrători medicali nu activează în subdiviziunile care se ocupă de triajul, examinarea, intubarea, tratamentul și îngrijirea pacienților cu COVID-19.

Recent am fost informați, că vor fi modificate definițiile de caz, și în acest mod o parte însemnată a lucrătorilor medicali vor fi testați. Evident, lucrul acesta se va întâmpla când țara va dispune de un lot mai mare de teste, ele fiind suficiente atât pentru pacienți, cât și pentru medici, mai întâi pentru cei care au îngrijit pacienți cu COVID-19, și apoi pentru cei care nu se ocupă de pacienții suspecți, probabili, confirmați și care nu au contactat cu un pacient bolnav de COVID-19.

Printre altele, colegul meu, care dorește să-și păstreze anonimatul, spune că nimeni din lucrătorii medicali nu a fost testat. Îi spun pe această cale, că până în prezent am examinat 69 de persoane, dintre care 10 au fost confirmate. Toate cele 69 persoane întruneau definițiile de caz și, în primul rând, au fost în contact cu pacienții care ulterior au fost confirmați sau colegii de lucru care s-au infectat de la pacienții care au ascuns faptul că au fost în contact cu bolnavi confirmați, sau că au fost peste hotare în zonele endemice.

Toți colegii noștri sunt internați, beneficiază de îngrijiri medicale și au o evoluție pozitivă a tratamentului.

În continuare Mihail Ciocanu a vorbit despre dezinformare, despre oameni ”fricoși și mărunți care acționează pe la spate”, și a făcut o invitație pentru o informare mai bună. De această invitație vom ține cont neapărat, și vom reveni cu detalii.