• „Lucrătorii medicali vor deveni o armă biologică”. Mărturiile medicilor de la IMU

  „Lucrătorii medicali vor deveni o armă biologică”. Mărturiile medicilor de la IMU
  Foto: World Health Organization in Moldova
  de
  05 aprilie 2020 | 16:03

  Lucrătorii medicali din cadrul IMSP Institutul de Medicină Urgentă (IMU) sparg tăcerea. Sub protecția anonimatului aceștia povestesc că angajații instituției nu au suficient echipament de protecție, motiv pentru care tot mulți angajați medicali sunt infectați cu Covid-19, unii chiar sunt internați în spitale, alții continuă să lucreze, nefiind testați. Mai multe secții din spital sunt în carantină, iar lucrătorilor sanitari li s-ar fi spus că nu vor fi testați, asta deși „jumătate de spital ar fi infectat”, spune unul dintre medici. Lucrătorii medicali mărturisesc că sunt „lăsați în voia soartei”, iar colegii lor sunt nevoiți să meargă în laboratoare private și să fie testați din cont propriu. Totodată medicii relatează că se tem să vorbească pentru a nu fi concediați sau persecutați.

  ZDG: Care este situația la moment?

  MEDIC: La moment, sunt patru medici bolnavi de la IMU înternați din data de 31 martie la Spitalul nr. 2. Sunt internate și mai multe asistente și infirmiere. Toți tac. Vreo 4-5 secții din spital sunt în carantină. Colegii nu sunt echipați și vin cu frică la lucru.

  ZDG: Ce echipamente aveți sau nu aveți? Cum vi se dau echipamentele?

  MEDIC: Nu suntem echipați deloc, contactăm cu secția de internare, unde e riscul cel mai mare să te infectezi, fără protecție suplimentară. Avem mănuși și măști chirurgicale, atât. Adevărul e ascuns. Lucrătorii medicali din instituția în care lucrez își fac testele pentru coronavirus la laboratoare private. La lucru ni s-a spus că nu vom fi testați.

  ZDG: Medicii sunt testați din banii proprii sau plătește instituția? 

  MEDIC: Testele le facem noi medicii, din banii noștri.

  ZdG: După ce testele colegilor dvs au ieșit pozitiv, au fost testate și persoanele din anturajul acestora?

  MEDIC: Zilele următoare o să fie strașnic, jumătate de spital pare infectat, lumea încă nu-i testată. O mică parte dintre colegii au fost testați, restul nu, deoarece nu au semne clinice… dar au fost în contact cu secția.

  ZDG: Cum anume a reacționat spitalul când a aflat că testele sunt pozitive?

  MEDIC: Spitalul nu a reacționat nicicum când a aflat. Lucrătorii medicali au fost internați la alte instituții din oraș și atât. Parerea mea e: Dacă măsurile epidemiologice erau luate mai înainte în spital nu ajungeam la așa situație. Dacă eram echipați toți din start și mai ales cei care contactează cu secția internare nu era așa. Lucrurile nu au fost tratate cu seriozitate.

  ZDG: Cum se simt colegii Dvs? Starea lor de sănătate cum e? Ce îngrijiri li se acordă?

  MEDIC: Unii se simt relativ ok, alții nu chiar. În spitalul în care sunt tratați, spun că sunt tratați cu grijă. Colegii din spitalul nr. 2, sărmanii se străduie pentru toți.  Povestesc că mâncarea în staționar e jalnică, cred că în închisoare e mai bună. Degeaba se bat cu pumnul în piept că cheltuie 2200 de lei ziua pat.

  ZDG: Acolo colegii sunt echipați corespunzător?

  MEDIC: Relativ da. Dar vin cu frică la lucru, sărmanii. 

  ZDG: Ce se întâmplă cu pacienții din secțiile închise? Ei erau bolnavi de altceva, cu diverse urgențe. Ce s-a făcut cu ei? O fi fost testați?

  MEDIC: Cineva încearcă să ascundă adevărul, situația e mult mai gravă, dacă s-ar testa un lot mai mare de lucrători medicali atunci ar crește dramatic numărul bolnavilor. Pacienții au fost izolați și transferați în alte secții.

  ZDG: Și colegii ce spun? Sunt supărați pe sistem?

  MEDIC: Dvs cum credeți? Am fost lăsați așa, în voia sorții. De ce angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sunt internați la spitalul MAI iar medicii sunt lăsați unde și cum nimeresc? De ce nu fac Spitalul Cancelariei de Stat pentru medici? Îl păstrează pentru ei. Calvarul abia urmează…

  ZDG: De ce totuși medicii se tem să spună deschis ce se întâmplă? Considerați ca ați putea fi concediați? Că nu vă va apăra legea? sindicatele? societatea?

  MEDIC: Lumea nu vorbește deschis pentru că se teme, nu suntem protejați absolut de nimic și de nimeni. Ne temem să nu fim concediați și persecutați după asta.

  ZDG: Dar plătiți cotizații sindicale? Cu ce se ocupă sindicatele?

  MEDIC: Sindicatele stau bine mersi afiliate administrației. Nu fac absolut nimic. Pe spatele nostru. Imaginea doctorilor în societate e știrbită. Acum brusc toți s-au întors cu spatele la noi, e trist. Tare demotivează asta. O să treacă pandemia și totul o să revină la „normal”.

  ZDG: Dar va trebui de schimbat ceva în sistem după asta, medicii nu trebuie să se teamă să vorbească…

  MEDIC: Peștele se strică de la cap. Colegii permanent așteaptă indicații de sus, sunt cu frică. O sa vedeți zilele următoare câte cazuri noi o să fie…

  O altă asistentă medicală din cadrul aceleiași instituții medicală confirmă că cinci secții medicale sunt în carantină, iar angajaților li se refuză în a fi testați la COVID-19. Totodată asistenta crede că sunt până la 100 de angajați medicali în cadrul IMU care ar putea fi infectați cu noul coronavirus. Aceasta spune că „lucrătorii medicali vor deveni o armă biologică, dacă o să continue în așa mod să lucreze, pentru că nu știe nimeni, dacă este infectat sau nu, dar el merge la pacient, comunicăm între noi”.

  „Sunt medici care aveau simptome și cărora li s-a refuzat să fie testați. Au mers singuri să se testeze și s-au confirmat pozitivi. Sunt medici care stau internați. Toți colaboratorii care au fost trimiși în carantină nu au fost testați. Au fost testați numai o parte, pentru că li s-a spus că trebuie să aibă simptome. Sunt care continuă să lucreze în continuare, dar sunt secții care sunt închise, iar toți colaboratorii sunt trimiși în carantină, dar sunt dintre cei care activează în continuare. Sunt secții în care au fost pacienții testați pozitiv și tot mai departe activează. Personalul medical este epuizat”.

  „Toate instituțiile sunt la fel. Totul se învață din mers și nimeni nu a știut ce se va întâmpla. Cred că managementul nu este așa cum trebuie să fie. Nimeni nu a explicat nimănui ce se poate întâmpla. Cum, care, unde să meargă, dacă se întâmplă ceva unde este continuitatea, nimic. Care vine, care se duce. Care vine înapoi la serviciu, care este în contact, care nu trebuie să meargă acasă să nu stea în contact cu rudele. Nu știm, dacă colaboratorii ceea care se duc în carantină au posibilitatea să se izoleze undeva. Pentru că chiar dacă nu ești infectat, dar lucrezi în așa risc nu poți să te întorci acasă, nu știi dacă ești purtător sau nu. Fiecare pe propria răspundere procedează. Dar mulți pe fond de stres nici nu realizează ce se întâmplă”

  „Medicii se tem pentru posturile lor, pentru copiii lor, să nu fie terorizați și se gândesc că asta nu va dura atât de mult și nu știu care vor fi consecințele. În aceste circumstanțe, trebuie să iasă să vorbească, unul, doi, poate, dar.. unul, doi împotriva unui sistem, nu înseamnă nimic. În toate instituțiile este aceeași situație, pentru că noi trăim într-o țară. Nu știu ce se poate întâmpla ca să se schimbe sistemul. La noi în țară nici pandemia nu e suficientă. Dacă ar fi să iasă toți și să vorbească, poate atunci. Dar nu o să iasă nimeni”

  Contactat de Ziarul de Gardă, Igor Curov, vicedirectorul medical al IMU, a refuzat să vorbească.

  Totodată, Cristina Stratulat, consilieră în comunicare al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ne-a comunicat că nu este la curent cu această situația, dar a spus că a solicitat instituției o notă informativă și va reveni cu informații.

  Ulterior, directorul IMU, Mihai Ciocanu a venit cu o declarație.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  SUA: Poliţia Capitoliului anunţă o „posibilă intenţie a unei miliţii” de a ataca joi sediul Congresului

  Poliţia Capitoliului, sediul Congresului american unde au pătruns pe 6 ianuarie susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump, a declarat miercuri că are informaţii despre o „posibilă intenţie a unei miliţii”…
  SUA: Poliţia Capitoliului anunţă o „posibilă intenţie a unei miliţii” de a ataca joi sediul Congresului

  Comisia Laundromat susține că spălările de bani și frauda bancară, deși și sunt fenomene distincte, au aceiași autori și persoane conexe

  Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova a ajuns la et…
  Comisia Laundromat susține că spălările de bani și frauda bancară, deși și sunt fenomene distincte, au aceiași autori și persoane conexe

  Tulpina britanică a COVID-19 ar fi prezentă în R. Moldova. Ciocoi: „Au fost trimise probe în Germania”

  Premierul interimar Aureliu Ciocoi susține că în R. Moldova ar exista cazuri de infectare cu tulpina britanică a noului coronavirus. Întrucât țara nu dispune de condiții necesare de depistare a noii tulpini, au…
  Tulpina britanică a COVID-19 ar fi prezentă în R. Moldova. Ciocoi: „Au fost trimise probe în Germania”

  DOC/ Polemici între Spînu și Nagacevschi, după ce Aparatul președintelui a convocat o ședință cu reprezentanți ai Guvernului

  Aparatul președintelui R. Moldova a convocat joi o ședință de lucru privind simplificarea și dezvoltarea mecanismului de acordare a creditelor pentru producătorii agricoli, inclusiv prin intermediul Fondului de…
  DOC/ Polemici între Spînu și Nagacevschi, după ce Aparatul președintelui a convocat o ședință cu reprezentanți ai Guvernului

  Zece vaccinuri anti-COVID-19, autorizate în R. Moldova

  Comitetul Național Consultativ de Experți în domeniul imunizărilor (NITAG) a aprobat zece vaccinuri anti-COVID-19 pentru utilizarea în R. Moldova. În contextul situației epidemiologice actuale, NITAG s-a întru…
  Zece vaccinuri anti-COVID-19, autorizate în R. Moldova