Principală  —  Ştiri   —   Igor Dodon a oferit cetățenia…

Igor Dodon a oferit cetățenia R.Moldova pentru 72 de persoane. Majoritatea vin din statele CSI, Asia și Africa

Pe parcursul mandatului său prezidențial, Igor Dodon a acordat cetățenia Republicii Moldova pentru 72 de persoane, în timp ce a aprobat renunțarea la cetățenie pentru 612 persoane. În timp ce majoritatea persoanelor care au renunțat la actele de identitate moldovenești s-au stabilit în statele Uniunii Europene, mare majoritate a celor care au solicitat și au dobândit cetățenia Republicii Moldova vin din Federația Rusă, Belarus, Tadjikistan, Turcia, Iordania, Congo.

Republica Moldova are 72 de cetățeni noi, aceștia primind pașapoartele pe durata mandatului lui Igor Dodon.  Noul președinte a semnat, în perioada martie-iulie 2017, 4 decrete de acordare a cetățeniei RM. Persoanele care au solicitat acest act, sunt preponderent originare din fostele state sovietice: Ucraina, Uzbekistan, Federația Rusă, Armenia, Belarus, Tadjikistan și Kazahstan. Într-un număr mai mic, sunt prezente și persoane care vin din Turcia, Iordania, Republica Democrată Congo. Singurii europeni care au prmit cetățenia R.Moldova sunt câteva persoane din România.

Conform legii cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000, cetăţenia Republicii Moldova se poate acorda la cerere străinului cu domiciliul legal  pe teritoriul Republicii Moldova, care are şedere legală şi continuă pe teritoriul Republicii Moldova, cunoaşte şi respectă prevederile Constituţiei, susţine testul pentru evaluarea nivelului de cunoaştere a limbii de stat și are surse legale de existenţă.

Reaminitim că la 19 decembrie 2016, Parlamentul RM a făcut modificări în legea cetățeniei, extinzând criteriile de obținere a acesteia. Astfel, pot solicita cetățenia moldovenească străinii care: 1) dețin o reputație economică bună; 2) nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea economică; 3) contribuie cu 100.000 de euro la Fondul de investiții publice sau investește 250.000 de euro în unul dintre domeniile de dezvoltare strategică a RM.

Citiți și: În 2017, de 6 ori mai multe persoane au renunțat la cetățenia R. Moldova decât au redobândit-o