Principală  —  IMPORTANTE   —   HIV: simptome, tratament, prevenire

HIV: simptome, tratament, prevenire

HIV continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 2021, la nivel mondial, un număr de 650.000 de persoane au decedat, cauza principală fiind infecția cu HIV, iar un număr de 1,5 milioane persoane au contractat acest virus.

Nu există un tratament absolut pentru infecția cu HIV. Cu toate acestea, odată cu accesul sporit la instrumente eficiente pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor cu HIV, precum și îngrijirea pacientului, infecția cu HIV a devenit o boală cronică tratabilă, iar persoanele cu HIV pot trăi o viață lungă și sănătoasă.

HIV înseamnă Virusul Imunodeficienței Umane Dobândite; acesta atacă globulele albe ale sangelui, distrugând sistemul de apărare naturală a corpului împotriva îmbolnăvirilor. Atunci când sistemul imunitar este distrus, ca efect al contaminării cu virusul HIV, infectiile pe care corpul nostru, în mod normal, le poate învinge, ne pot pune în pericol viața!

SIDA înseamnă Sindromul Imunodeficienței Dobândite și reprezintă ultima fază a infecției cu virusul HIV.

Simptome

Simptomele HIV variază în funcție de stadiul infecției. În primele câteva luni după infectare, persoanele cu HIV tind să fie mai contagioase, dar multe dintre ele nu-și cunosc, la acel moment, statutul HIV. În primele săptămâni după infectare, o persoană infectată cu HIV poate să nu dezvolte simptome sau să dezvolte o boală asemănătoare gripei cu simptome precum febră, dureri de cap, erupții cutanate sau dureri în gât.

Pe măsură ce infecția slăbește treptat sistemul imunitar, persoana infectată poate dezvolta alte semne și simptome, cum ar fi ganglioni limfatici umflați, scădere în greutate, febră, diaree și tuse. Dacă nu se tratează, pacienții pot dezvolta boli grave, cum ar fi tuberculoza, meningita criptococică, infecții bacteriene severe și anumite forme de cancer, precum limfomul și sarcomul Kaposi.

Calea de transmitere a virusului HIV

HIV poate fi transmis prin diferite fluide corporale ale persoanelor infectate, cum ar fi sângele, laptele matern, materialul seminal și secrețiile vaginale. HIV poate fi transmis și de la mamă la făt în timpul sarcinii și al nașterii.

Infecția nu se transmite prin contactul obișnuit de zi cu zi, cum ar fi sărutul, îmbrățișarea și strângerea de mână sau utilizarea acelorași obiecte, consumul de alimente sau apă.

Este important de remarcat faptul că persoanele cu HIV care urmează tratament antiretroviral și obțin suprimare virală nu transmit HIV partenerilor lor sexuali. Prin urmare, accesul timpuriu la antiretrovirale și sprijinul pentru aderență sunt esențiale nu numai pentru îmbunătățirea sănătății persoanelor care trăiesc cu HIV, ci și pentru a preveni răspândirea în continuare a infecției cu HIV.

Diagnosticarea

În prezent, testul HIV poate fi efectuat în fiecare spital raional din R. Moldova, în cabinetele consultative din Centrele Medicilor de Familie în municipiile Bălți și Chișinău, precum și la Spitalul de Dermatologie și a Bolilor Transmisibile, toate acestea oferind asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA. De scurt timp, și testele rapide HIV au devenit disponibile într-o rețea de farmacii din țară.

** Aceste preparate nu sunt înregistrate în nomenclatorul de stat al medicamentelor în R. Moldova, dar din motiv că acestea sunt incluse în ultimele recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru tratamentul PTH, preparatele sunt incluse în prezentul protocol.

Anticorpii se produc în organismul infectat într-un interval de două-trei săptămâni, până la trei-șase luni de la momentul infectării.

După ce se pune un diagnostic pozitiv, se recomandă retestarea, pentru a exclude erorile de testare.

Testarea serologică nu este suficientă pentru a depista infecția cu HIV la copiii sub 18 luni, astfel încât, pentru a detecta virusul, trebuie efectuată testarea virusologică (la șase săptămâni sau imediat după naștere).

Prevenirea

Pentru calea de transmitere sexuală, protecția cea mai bună o reprezintă abstinența, fidelitatea și prezervativul. Prezervativul este considerat o protecție sigură, dacă este folosit în toate contactele sexuale întâmplătoare, pe toată durata actului sexual, evitând contactul neprotejat. Acesta protejează, de asemenea, împotriva sarcinii nedorite sau a altor boli cu transmitere sexuala, cum ar fi: sifilisul, gonoreea, trichomonas, chlamidia etc.

Cum puteți preveni infecția cu HIV?

  • Folosiți prezervativul în relațiile sexuale întâmplătoare!
  • Acceptați o transfuzie de sânge numai dacă este absolut necesară!
  • Acceptați numai tratamentele injectabile efectuate cu seringi de unică folosință!
  • Evitați manichiura, pedichiura, rasul, tatuajul în unitățile publice care nu asigură sterilizarea instrumentarului!

Tratamentul

Tratamentul constă în administrarea de medicamente antiretrovirale care acționează în diferite etape ale replicării virale. Tratamentul trebuie continuat pe durata vieții, deoarece întreruperea tratamentului duce la pierderea avantajelor obținute în cursul terapiei (creșterea sau menținerea celulelor CD4) și este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a rezistenței la medicamentele utilizate.

În absența tratamentului, speranța la viață cu infecția HIV este mult mai redusa, mortalitatea fiind în principal pusă pe seama progresiei SIDA și asocierii infecțiilor oportuniste. Sub tratament eficace speranța de viață crește.