• ads
 • Grecia salvată? Creditorii sunt mulţumiţi de reformele propuse de Guvernul grec

  Grecia salvată? Creditorii sunt mulţumiţi de reformele propuse de Guvernul grec
  vizualizări
  11 iulie 2015 | 13:53

  Creditorii Greciei sunt mulţumiţi, în principiu, de reformele propuse de Guvern în vederea obţinerii unui nou plan de salvare a ţării de la faliment, au declarat surse sâmbătă, iar Parlamentul Greciei susţine puternic măsurile.
  Parlamentarii greci au adoptat cu 251 de voturi la 32 (din totalul de 300) reformele care, a recunoscut premierul grec Alexis Tsipras, sunt dure şi nu sunt ceea ce a promis el în campania electorală, relatează DPA în pagina electronică.

  Doi membri ai coaliţiei sale au votat împotriva sa, iar alţi opt s-au abţinut. Şapte dintre cei nouă membri ai Parlamentului care au absentat sunt membri ai partidului său de extremă-stânga Syriza.

  Grecia, care riscă falimentul, poate accesa acest nou eventual plan internaţional de salvare doar după ce ajunge la un acord cu creditorii săi internaţionali asupra reformelor economice pe care Atena urmează să le implementeze în schimbul acestui ajutor.

  Comisia Europeană (CE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană (BCE) au evaluat vineri noile planuri de reformă ale Greciei, înaintea unui summit al miniştrilor de Finanţe din zona euro prevăzut sâmbătă după-amiaza.

  Un nou plan de salvare, în valoare totală de 74 de miliarde de euro (83 de miliarde dolari) este avut în vedere, a declarat pentru DPA o sursă UE, sub protecţia anonimatului.
  FMI prevede 16 miliarde de euro în programul de salvare al Greciei, dar nu este clar dacă aceste fonduri vor fi implicate, potrivit sursei citate.

  Tsipras a declarat în Parlament, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că FMI va juca doar un rol de consultant tehnic în cadrul noului pachet de salvare a ţării, pe care l-a prezentat drept un “program european”.

  FMI-ul a fost extrem de dur cu Atena, în ultima perioadă, în aplicarea fostului plan de salvare. Grecia a solicitat cel de-al treilea plan de salvare – pe o perioadă de cinci ani – Fondului de salvare al zonei euro.

  După luni de negocieri fragile, capitalele europene au manifestat un optimism prudent în legătură cu faptul că este posibil un acord cu cel mai îndatorat stat din zona euro.

  Preşedintele francez Francois Hollande a catalogat noul pachet de reforme propus de Atena – care include reforme fiscale şi ale sistemului de pensionare – ca “serios şi credibil”.

  Însă Germania a avertizat că negocierile asupra planurilor de reformare rămân larg deschise.
  Rezultatul reuniunii de sâmbătă a miniştrilor de Finanţe din zona euro este “complet deschis”, a subliniat un purtător de cuvânt al Ministrului german de Externe.

  Reflectând scepticismul din rândul statelor mici din cadrul zonei euro, preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a denunţat faptul că planurile grecilor nu merg suficient de departe.

  Ele au la bază informaţii neactualizate şi este necesar să fie “serios adaptate”, a avertizat ea.

  Multe dintre propunerile greceşti au la bază documente vechi, care au fost pregătite pentru negocierea prelungirii planului de salvare anterior al ţării, ci nu pentru un pachet de ajutorare complet nou, a declarat o sursă de la Bruxelles, preconizând negocieri lungi şi dificile pentru sâmbătă.

  “Există posibilitatea, ci nu siguranţa (ajungerii la un) acord”, a recunoscut Tsipras în Parlament.

  Însă liderul grec a părut să fie susţinut pe plan intern.

  Partidele greceşti proeuropene aflate în opoziţie – To Potami (centru), Noua Democraţie (conservator) şi Pasok (socialişti) – şi-au exprimat susţinerea faţă de planuri, care includ o reducere a cheltuielilor în domeniul Apărării în următorii doi ani.

  Unii parlamentari din cadrul Syriza (extremă stânga), dar şi din cadrul Partidului Grecilor Independenţi (naţionalişti, în coaliţia aflată la putere) au opus rezistenţă. Printre cei care nu l-au susţinut pe Tsipras se află liderul aripii stângi din Syriza, ministrul Energiei Panagiotis Lafazanis.
  E necesar ca miniştrii Finanţelor să adopte sâmbătă o “decizie cu bătaie lungă” şi este necesar să ia această decizie cu prudenţă, a subliniat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului.

  Dijsselbloem se numără printre oficialii care au îndemnat la prudenţă în legătură cu noile planuri de austeritate şi reforme.

  Atena a prezentat un “text cuprinzător”, a apreciat el, însă “calitatea acestuia urmează să fie stabilită”.

  Grecia urmează, de asemenea, să exercite presiuni în vederea unei relaxări a poverii datoriei în cadrul negocierii noului plan de salvare. Tsipras a declarat în Parlament că sustenabilitatea datoriei publice strivitoare se află pe masa negocierilor pentru prima dată.

  El a recunoscut, de asemenea, că a comis greşeli în procesul negocierilor, dar a argumentat că “noi am continuat negocierile cu demnitate, chiar şi atunci când ne aflam pe marginea unei prăpastii”.

  Hollande a declarat vineri că “grecii şi-au arătat hotărârea de a rămâne în zona euro”.
  “E necesar să se facă totul pentru ca să se ajungă la un acord, la un acord bun, un acord care să respecte regulile europene, dar care să-i respecte totodată pe greci”, a îndemnat şeful statului francez.
  sursa: mediafax.ro

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Parlamentul a votat joi, 9 iulie, în lectură finală proiectul de lege cu privire la răspunderea și cerințele de asigurare a operatorilor aerieni și a operatorilor de aeronave. Potrivit noii legi, operatorii aer…
  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  „Ștefan Gațcan trebuie să-și dea demisia”. Asta a declarat deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, care susține că revenirea docorului-deputat în Parlamentul de la Chișinău este „o rușine”. Parlamentarul a mai…
  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Monitorul Oficial al Republicii Moldova va fi editat atât în format electronic, cât și în format tipărit, cu aceeași forță juridică. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii pri…
  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  Moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății nu a fost susținută în plenul Parlamentului de la Chișinău. Pentru respingerea moțiunii au votat deputații PSRM și PDM. După ce ministr…
  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Vineri, 10 iulie, Uniunea Europeană va aproba eliberarea tranșei a doua din asistența macrofinanciară, în valoare de 30 milioane de euro, pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către lidera PAS, Maia Sandu,…
  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS în 8 zile

  În opt zile, începând cu 1 iulie curent, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) a recepționat aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, până la 8 i…
  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS  în 8 zile