Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Glontele cu care a fost…

Glontele cu care a fost omorât Sorin Paciu costă 8 lei

Sorin Paciu, omorât la partida de vânătoare din 23 decembrie, a fost rănit cu un glonte interzis pentru utilizare vânătorilor din R. Moldova. „Utilizarea „Trio” este interzisă la vânătoare. Aceste gloanţe sunt extrem de periculoase chiar şi atunci când sunt folosite la vânatul unor animale mai mari”, ne-au spus responsabili de la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor din R. Moldova.

Din spusele chirurgului care l-a operat pe Paciu, abdomenul acestuia era străpuns într-un singur loc, iar interiorul era străpuns în 8 locuri, iar aceste constatări, potrivit experţilor, demonstrează că victima partidei de vânătoare din 23 decmbrie putea fi rănită anume cu un glonte de tip „trio”. Discutând cu mai mulţi participanţi la vânătoarea din 23 decembrie, am aflat că Gheorghe Creţu ar fi recunoscut atunci că a tras cu un asemenea glonte.

ZdG a contactat 4 magazine specializate de arme din Chişinău, „CARTUS”, „DINAMO – M.A.”, „HALIFAX -COM”, al Asociaşiei Vânătorilor şi Pescarilor, şi „PULBERE”, constatând că, în principiu, la Chişinău pot fi achiziţionate cu uşurinţă astfel de gloanţe.

La „CARTUŞ” şi la „PULBERE” am aflat că, în dependenţă de calibru, gloanţele de tip „trio” costă 8-9 lei. Deşi pe site-urile specializate este scris „ATENTIE: Comercializarea armelor si munitiilor aferente fara licenta este INTERZISA!”, la magazinul „PULBERE” ni s-a spus că am putea achiziţiona astfel de gloanţe şi în lipsa licenţei.

La magazinul „HALIFAX -COM”, al Asociaşiei Vânătorilor şi Pescarilor, ni s-a spus că nu au şi nu acceptă să comercializeze astfel de gloanţe, dat fiind faptul că sunt foarte periculoase, chiar şi în mâinile unor vânători iscusiţi.

Solicitaţi să ne spună de ce, în cazul în care utilizartea unor astfel de gloanţe la vânătoare este interzisă, ele pot fi cumpărate în magazinele specializate de arme, responsabili de la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor ne-au spus că astfel de muniţii sunt interzise la vânat în R. Moldova, dar ar putea fi acceptate în alte ţări. „Noi nu putem îngrădi drepturile şi libertăţile oamenilor de a cumpăra ceea de ce cred ei că au nevoie. Poate le folosesc la exerciţii la tir… ”, au precizat cei de la Asociaţia Vânătorilor.