Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   GALERIE/ Artiști ucraineni reinterpretează afișe…

GALERIE Artiști ucraineni reinterpretează afișe din cel de-al doilea război mondial: Întreaga lume civilizată a spus „Niciodată din nou”. Rusia spune „Putem repeta”

William Little/ Varvara Perekrest

Artiști și ilustratori ucraineni reinterpretează afișe informative din cel de-al Doilea Război Mondial, în contextul războiului pornit la 24 februarie de către Rusia în Ucraina. Proiectul „Never Again” Gallery face apel la memoria istorică a oamenilor din țările occidentale, cu solicitarea de a sprijini Ucraina „într-o situație care amintește foarte mult de evenimentele de acum 80 de ani”.

Peste 55 de milioane de morți, milioane de refugiați, lagăre de concentrare, 10.000 de orașe și sate distruse. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, întreaga lume civilizată a spus „Niciodată din nou”. În 2022, Rusia a spus: „Să repetăm”.

Între 1939 și 1945, țările coaliției anti-Hitler, inclusiv Marea Britanie și Statele Unite, au creat sute de afișe emoționante. Cu apeluri, instrucțiuni și motivație. Într-o oarecare măsură, acele afișe au ajutat la oprirea celor mai triste evenimente din istoria omenirii.

80 de ani mai târziu, artiștii și ilustratorii ucraineni au adaptat 21 dintre acele postere din cel de-al Doilea Război Mondial pentru a cere întregii lumi civilizate, care crede în libertate și puterea democrației, să ajute Ucraina să prevină cel de-al treilea război mondial”, spune echipa proiectului.

Philip Zec // Alina Kropachova

Artist necunoscut // Anton Abo

Lawrence Beall Smith // WAONE Interesni Kazki

La proiect au lucrat 20 de artiști ucraineni. Inclusiv: Tetiana Yakunova, Oleksandra Kovaliova, Anton Logov, Anna Sarvira, Maria OZ, Varvara Perekrest, WAONE Interesni Kazki, Oleksandr Grekhov, Anton Abo, Alina Kropachova, WE BAD, Masha, Foya, PLVNV, Mari Kinovich, Alina Zamanova, Bravebirdie, Sestry Feldman, Yulia Vus, Alex Derega, Marie Hermasheva.

Puteți vedea toate afișele originale și versiunile lor adaptate AICI. Fiecare poster adaptat poate fi descărcat și tipărit pentru a fi afișat pe străzi și în localurile orașului dvs.

Contul oficial de Instagram al proiectului poate fi găsit AICI

Cei care doresc să se alăture proiectului și să lucreze la propriile versiuni ale posterelor reinterpretate în galerie, pot contacta echipa proiectului la adresa: weareukrainians2022@gmail.com

CITIȚI ȘI: Mame din Ucraina luptă cu propaganda rusă: au creat și gestionează o bază deschisă de date, cu materiale verificate despre război