Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   G4Media/ Dumitru Alaiba, despre situația…

G4Media Dumitru Alaiba, despre situația politică și economică din „Transnistria” și Găgăuzia: „Deciziile, chiar dacă ele sunt complicate, sunt necesare”

Principalii parteneri de comerț pentru autonomia găgăuză și regiunea transnistreană sunt țările europene, afirmă ministrul viceprim-ministrul Dumitru Alaiba într-un interviu pentru G4Media. Oficialul declară că „70% din exporturi merg spre UE”. Mai mult, oficialul zice că „trebuie găsită o soluție” după ce Curtea Constituțională a decis să suspende modificarea legislativă efectuată la Codul Fiscal în octombrie 2023 care prevede restituirea sumei TVA și accizelor, achitate de agenții economici din Găgăuzia.

Întrebat despre cum arată economia Găgăuziei și „Transnistriei” și și care sunt principalii parteneri de comerț, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba a precizat: „Găgăuzia și Transnistria sunt o parte componentă a țării noastre, și nu vorbim de Transnistria, ci de raioanele din stânga Nistrului, și nu-i vorba de Găgăuzia, ci e vorba de raionul Comrat, Vulcănești, Ceadîr-Lunga”.

Și aceste regiuni sunt, la fel ca și restul Republicii Moldova, tot mai mult integrate în Uniunea Europeană. Din partea stângă a Nistrului, 70% din exporturi merg spre UE. Deci antreprenorii de acolo văd tot mai bine beneficiile integrării în Uniunea Europeană. Situația la Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești este la fel, deci în general economia este masiv orientată spre UE. Și asta este povestea mea preferată despre R. Moldova.

Cât de rapid s-a schimbat. Doar cu 15 ani în urmă noi aveam un comerț masiv orientat spre Rusia și CSI. 70% din comerțul R. Moldova în 2008 era cu Rusia și CSI. Remitențele la fel, aveau o origine preponderent din CSI, din Rusia. Și iată, au trecut doar 15 și noi ne-am reorientat totalmente la 180 grade economia și asta înseamnă o transformare tectonică a economiei noastre”, puctează vicepremierul.

Totodată, Dumitru Alaiba zice că „nu-i ușor de înțeles” de ce, în ciuda realității economice pe care a descris-o, liderii din Găgăuzia și din „Transnistria” se uită tot către Moscova.

Nu-i ceva ușor de înțeles. E vorba de preferințele personale. Și nu-i chiar înțelept din partea unui lider politic să nu răspundă necesităților oamenilor și economiei. În cazul dat, atunci când vezi de unde vin beneficiile, trebuie să ții cont de asta”, reiterează Alaiba pentru sursa citată.

Oficialului de la Chișinău i s-a cerut să explice care a fost rațiunea politicilor economice care au generat „tensiuni” vizavi de introducerea taxelor vamale pentru regiunea transnistreană și modificare legislativă pentru ca restituirea sumei TVA şi accizelor să se facă din bugetul autonomiei Găgăuze, „ în an care e tensionat suplimentar și de alegerile prezidențiale”.

E vorba de o echitate pe care trebuie să o asigurăm. Nu cred că noi puteam amâna pentru că avem nevoie de un salt economic, pentru că avem nevoie de o accelerare a dezvoltării economice. Nu ne putem permite să amânăm deciziile, chiar dacă ele sunt complicate, dar sunt necesare.

Și aici nu e vorba în niciun fel de discriminare, este vorba de sigurare unei echități pentru toți jucătorii de pe piață. Toți trebuie să fie egal în fața legii, Rolul și misiunea unei administrații este să promoveze această valoare și asta s-a întâmplat în acest caz”, subliniază ministrul.

Totodată, Dumitru Alaiba zice că „trebuie găsită o soluție” după ce Curtea Constituțională a decis să suspende modificarea legislativă efectuată la Codul Fiscal în octombrie 2023 care prevede restituirea sumei TVA și accizelor, achitate de agenții economici din Găgăuzia, din bugetul autonomiei.

Eu nu pot să vă dau prea multe detalii, însă obiectivul rămâne același: să asigurăm echitatea fiscală într-un stat civilizat. Toți plătesc valoarea justă în calitate de impozit”, a conchis vicepremierul Dumitru Alaiba.

Interviul integral poate fi citit pe g4media.ro.