Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Curtea Constituțională suspendă modificarea legislativă…

Curtea Constituțională suspendă modificarea legislativă a Codului fiscal privind restituirea sumei TVA și a accizelor din bugetul Găgăuziei

Sursa: ZdG

Curtea Constituțională (CC) a suspendat acțiunea articolului 6, aliniatul 11, din Codul fiscal, până la soluționarea cauzei pe care o examinează. Totodată, „având în vedere complexitatea cauzei”, CC a dispus amânarea deliberării pentru data de 5 martie.

Modificarea legislativă efectuată la Codul Fiscal în octombrie 2023 prevede că restituirea sumei TVA și accizelor, achitate de către agenții economici din unitatea teritorială autonomă cu statut juridic special, se realizează de la bugetul acesteia. 

Anterior modificării efectuate, restituirea sumei TVA şi accizelor, achitate de către agenţii economici din unitatea teritorială autonomă cu statut juridic special, se realiza de la bugetul de stat.

CC a respins, anterior, de două ori cererea de suspendare a acțiunii articolului 6 alin. (11) din Codul fiscal.

Curtea a fost sesizată de Adunarea Populară a Găgăuziei la sfârșitul lunii noiembrie 2023.

Potrivit unor prognoze și calcule ale Direcției finanțe din UTA Găgăuzia, citate în sesizare, pentru lunile noiembrie și decembrie 2023, „pierderile la bugetul autonomiei urmare a implementării legii contestate vor fi de circa 20-22 milioane de lei”.

„Legea contestată a fost elaborată și aprobată cu grave abateri de la cadrul legal cu privire la etapele de legiferare. De asemenea au fost sfidate principiile autonomiei bugetare, regulile de formare a bugetului și normele imperative cu privire la modificarea legislației bugetar fiscale în cursul anului.

La înregistrarea proiectului de lege, dezbaterea acestuia și, în final, adoptarea Legii nr. 285/2023 au fost încălcate procedurile legale prevăzute atât de Regulamentul Parlamentului cât și de Legea cu privire la actele normative”, se mai arată în sesizare.

La data de 20 octombrie, Maia Sandu a promulgat legea care completează articolul 6 din Codul Fiscal. Aceasta prevede că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv TVA, din bugetul local, în loc de bugetul național, cum era până la modificare.

În cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept rambursări depășește veniturile bugetare, legea prevede că diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.

Conform unui anunț făcut încă în vara anului 2023 de către președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, în urma modificărilor prevăzute, agenții economici vor beneficia de restituirea taxei pe valoare adăugată din bugetul UTA Găgăuzia, „fapt care, contrat principiilor autonomiei bugetare, nu se întâmpla anterior, restituirile fiind făcute din contul bugetului național, potrivit unei prevederi ce a fost introdusă în 2004”.

„În mod neclar, contrar principiilor autonomiei bugetare și autonomiei locale, restituirile TVA în beneficiul agenților economici din UTAG se face din contul bugetului de stat. Deci avem o situație în care UTAG încasează în bugetul său TVA, dar aceste surse proprii nu participă la restituirea acelorași taxe”, a explicat atunci președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

Deputatul a declarat atunci că doar în ultimii cinci ani bugetul central a rambursat peste 640 de milioane de lei în calitate de sumă TVA către UTA Găgăuzia. Astfel, ca urmare a acestui proiect de lege, se anticipau economii la bugetul național de aproape 500 milioane lei în următorii 5 ani.