Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Funcția de administrator interimar al…

Funcția de administrator interimar al Întreprinderii de Stat MoldATSA, ocupată de candidatul PAS la Primăria Durlești. Popșoi, despre rudenia cu vicepreședintele Parlamentului: „Nu suntem frați, cumetri, nănași”

Sursa: PAS Durlești/Facebook

Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de primar al orașului Durlești Oleg Popșoi a fost numit în funcția de administrator al Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MoldATSA”.

Întreprinderea a informat vineri, 22 decembrie, că începând cu data de 18 decembrie a încetat contractul individual de muncă al administratorului Veaceslav Frunze și, prin ordinul emis de către Agenția Proprietății Publice, din aceeași zi,  a fost desemnat în funcția de administrator interimar al Î.S. „MoldATSA”, Oleg Popșoi.

Ultimul conducător al companiei de stat a încasat lunar, în 2022, un salariu de circa 70 de mii de lei.

Contactat de ZdG în contextul zvonurilor despre relația de rudenie pe care ar avea-o cu vicepreședintele Parlamentului și PAS Mihai Popșoi, Oleg Popșoi a declarat că „pe linie de partid a discutat de două ori” cu acesta și că „poate cineva dintre rude, cumva îndepărtat, (…) undeva se regăsește ceva sânge comun”.

„Cu siguranță nu suntem verișori. Nu suntem frați, cumetri, nănași. Am discutat doar de două ori”, a spus Popșoi.

Întrebat despre activitatea anterioară și dacă a fost doar administrator la două localuri înainte de a deține funcția de consilier local, așa cum arată un CV public al său, Popșoi a afirmat că ar fi „este o ruptură de CV – o parte infimă” a CV său.

Totuși, noul director interimar al MoldATSA nu s-a arătat dispus să-și publice CV-ul integral pentru că nu a promovat un concurs și nici nu are un contract de muncă pentru o perioadă stabilită.

„Dacă eu aș fi trecut un concurs, aș fi avut un contract pe 5 ani, o stabilitate, aș ști că în următorii 5 ani această întreprindere trebuie să fie gestionată de mine (…) Nu doar pe site-ul MoldATSA. Să iasă cu un comunicat de presă în care să anunțe despre numire. (…) Atunci când merge vorba despre o numire atât de importantă, pentru că este o instituției strategic importantă pentru țară, când se câștigă un concurs”, a mai explicat Popșoi.

Reprezentanții Agenției Proprietății Publice (APP), care deține întreprinderea, au transmis că candidatul PAS la alegeri a fost selectat „din resursele umane cu rezervă de angajare”.

„Contractul a fost încetat din 18.12.23, la inițiativa fondatorului – APP, în urma unui control și în baza propunerilor Consiliului de administrație. Componenta consiliului este afișată pe site-ul MoldATSA.

Oleg Popșoi a fost identificat de către APP din resursele umane cu rezervă de angajare și este numit director interimar din 18.12.23, până la organizarea unui concurs, despre care APP va comunica public”, a răspuns comunicatorul APP Ghenadie Vasilache la solicitarea de informații privind numirea lui Popșoi.

Acesta deține funcția de consilier local la Durlești, unde a fost ales la alegerile din 2019 pe lista Blocului „ACUM DA PAS”, iar în toamna anului 2023 a acces în Consiliu din partea PAS. Conform platformei Primăria Mea, acesta a fost membru al comisiei arhitectură, urbanism și relații funciare al Consiliului local.

Aceeași sursă menționează că pe lângă funcția de consilier local, Popșoi este antreprenor în domeniul construcțiilor de șase ani. Acesta deține din 2017, împreună cu un partener, compania „Everest-Construct”. Totuși, compania nu a fost inclusă în declarația de avere patru ani la rând, deși avea obligația să declare afacerile în care deține cote-părți. Firma se ocupă de construcția caselor la comandă, atât în Durlești, cât și în afara orașului, mai notează Primăria Mea.

În ultima sa declarație de avere și interese personale pentru anul 2022, depusă pe 14 decembrie 2023, la începutul noului mandat de consilier local, Popșoi nu a declarat niciun venit, niciun teren sau locuință și niciun autoturism. De cealaltă parte, într-o altă declarație completată în aceeași zi, de renunțare la mandat, familia Popșoi a declarat în 2023 venituri de peste 2 milioane de lei din vânzarea a două automobile și alte patru contracte de vânzare-cumpărare, dar și indemnizații de circa 300 de mii de lei.

La alegerile pentru funcția de primar al orașului Durlești, candidatul PAS a pierdut în fața candidatei partidului Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare (CUB). În turul doi de scrutin, Popșoi a fost votat de circa 3 300 de locuitori, adică 46.4%.

Veaceslav Frunze a ocupat funcția de administrator interimar din septembrie 2017.