Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   FOTO/ Mașini de lux, fabricate…

FOTO Mașini de lux, fabricate de companii germane, și drapele cu secera și ciocanul în centrul capitalei de 9 mai

Sursa: Alex Buretz/Facebook

Unii oameni care au participat marți, 9 mai, la Marșul Victoriei, la care au fost prezenți și reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, au venit la eveniment cu mașini de lux, fabricate de companii germane.

Activistul civic Alex Buretz a publicat pe rețelele de socializare mai multe fotografii surprinse în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde unii dintre cetățenii care au participat la procesiune și-au parcat automobilele decorate cu drapele roșii cu secera și ciocanul, dar și poze ale veteranilor de război.

În pozele publicate de Alex Buretz se pot observa mărcile germane BMW, Audi și Porsche.

Pozele au adunat mai multe comentarii. Unele persoane au scris că „automobilele nemțeși și japoneze cu steaguri sovietice” ar fi dovezi de ipocrizie sau ironie.

Partidul Socialiștilor a transmis că în Chișinău a avut loc cursa auto „“Victoria e una pentru toți!”.

„PSRM consideră că organizarea an de an a unor asemenea evenimente contribuie la păstrarea memoriei despre filele glorioase din istoria neamului nostru. Ment‌ionăm ca‌ la cursa auto au participat circa 200 de mas‌ini, inclusiv retro”, se arată într-un comunicat al partidului politic.

R. Moldova celebrează astăzi, 9 mai, Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei și Ziua Europei. De-a lungul timpului, ziua de 9 mai a fost subiect de dispută pentru moldoveni, unii alegând să sărbătorească Ziua Victoriei, iar alții Ziua Europei.

Primul eveniment care marchează această zi este data de 9 mai 1945, când milioane de oameni au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Prin semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a luat sfârşit cel de-al Doilea Război Mondial pe continentul european. Războiul a costat viaţa a peste 40 de milioane de oameni și au avut loc imense pierderi materiale.