Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Membri și simpatizanți ai…

VIDEO Membri și simpatizanți ai PSRM și cei ai Partidului „Șor” participă la Marșul Memoriei și la Marșul „Regimentul Nemuritor”

Sursa foto: Captură Privesc.eu

Membri și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și cei ai Partidului Politic „Șor” participă marți, 9 mai, la Marșul Victoriei și la Marșul „Regimentul Nemuritor”, care sunt organizate în centrul capitalei.

Purtarea panglicii negru-oranj, fără ca aceasta să fie parte a unei distincții sau medalii, este în continuare interzisă. Și afișarea simbolurilor „Z”, „V” și a celorlalte care au fost recunoscute drept reprezentante pentru agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina va fi sancționată.

UPDATE 11:40 Membri și simpatizanți ai PSRM și cei ai Partidului „Șor” au depus flori la complexul memorial „Eternitate”.

UPDATE 10:34 Simpatizanții PSRM în frunte cu socialistul Igor Dodon mărșăluiesc pe strada Alexei Mateevici din capitală. Cei prezenți la marș scandează „Victorie!”.

Sursa foto: Captură Privesc.eu

UPDATE 10:15 La evenimentul din centrul capitalei și-a făcut apariția și deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Constantin Starîș, care, de asemenea, poartă panglică negru-oranj.

Sursa foto: ZdG

UPDATE 10:09 La Marșul Memoriei participă socialiștii Igor Dodon și Vlad Bătrîncea, care au atârnate în piept panglici negru-oranj.

Sursa foto: ZdG

Marșul „Regimentul Nemuritor”, la care participă membri și simpatizanți ai Partidului „Șor”:

Purtarea panglicii negru-oranj, fără ca aceasta să fie parte a unei distincții sau medalii, este în continuare interzisă. Și afișarea simbolurilor „Z”, „V” și a celorlalte care au fost recunoscute drept reprezentante pentru agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina va fi sancționată. Declarațiile au fost făcute săptămâna trecută de către șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unei conferințe de presă privind prevederile legale în timpul desfășurării întrunirilor publice și însemnele utilizate la evenimentele dedicate zilei de 9 Mai.

„Vreau să fac o recomandare și solicitare către toți cetățenii ca să se conformeze cerințelor legale, stipulate foarte clar în cadrul legislativ, și să se conformeze cerințelor organelor de forță astfel încât să nu cadă pradă provocărilor venite din afară sau de la persoane cointeresate de a provoca astfel de situații ca ulterior să poartă răspundere pentru acest subiect. Fiecare caz în parte va fi documentat, examinat și constatat exact prin prisma legii. Este absurd ca cineva să interpreteze că se permite portul dar se interzice confecționarea, păstrarea, comercializarea și așa mai departe. Norma din Codul contravențional nu are o ruptură, este o normă continuă, declarată constituțională. Exact recomandările care au fost făcute și anul precedent, înainte de nouă mai, le facem și astăzi pentru utilizarea acestor simbolistici”, a spus Cernăuțeanu.

ZdG a scris anterior că CC a R. Moldova a decis că panglica bicoloră negru – oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe” poate fi purtată și confecționată pe teritoriul țării, cu condiția ca aceasta să nu fie utilizată pentru a justifica sau glorifica acțiunile de agresiune militară, crimele de război sau crimele împotriva umanității.Hotărârea a fost pronunțată pe 11 aprilie și a fost luată în urma examinării sesizărilor unor deputați socialiști, care au cerut verificarea constituționalității unor prevederi din Legea privind contracararea activității extremiste.

Mai exact, Curtea Constituțională a hotărât că: Se admit parțial sesizările depuse de domnii deputați Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, și sesizarea privind excepția de neconstituționalitate ridicată de domnul Ion Pîntea.(…) .Se declară neconstituțional textul „și care pot fi confundate cu acestea” din definiția „activitate extremistă” reglementată de art.1 din Legea 54 din 21 februarie 2023, privind contracararea activității extremiste.

Panglica negru-oranj a apărut în Rusia imperială în secolul al XVIII-lea, odată cu Ordinul Sfântului Gheorghe. Dar culorile negru și portocaliu (sau negru și auriu) nu aveau nimic de-a face cu ordinul în sine – erau simboluri tradiționale ale Rusiei Imperiale. Albul și roșul sunt asociate în mod obișnuit cu Sfântul Gheorghe. Atât ordinul, cât și panglica au fost desființate în 1917, după revoluție, ca simbol al imperialismului.

Prin urmare, panglica negru-oranj a fost folosită de reprezentanții Mișcării Albe, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – inclusiv de cei care au colaborat cu germanii. Printre aceștia s-au numărat Armata de Eliberare a Rusiei a generalului Vlasov și Uniunea Tineretului Rus. Pentru ei, era un simbol al naționalismului rusesc, la fel ca steagul tricolor.