Federația Moldovenească de Fotbal spune că bannerele care promovează jocurile de noroc sunt „un demers perfect legal”, dar „s-a ajuns la un consens privind dezinstalarea acestora”

„Promovarea campionatului național de fotbal prin intermediul bannerelor este un demers perfect legal, care respectă toate prevederile în vigoare”, a transmis Federația Moldovenească de Fotbal (FMF), într-un răspuns la o solicitare de presă expediată de ZdG, care a scris anterior că bannerele care includ publicitate la jocurile de noroc au început să fie dezinstalate.
Totuși, FMF spune că, „în urma unui dialog deschis și constructiv cu reprezentanții majorității parlamentare, s-a ajuns la un consens privind dezinstalarea acestor materiale promoționale”, la mai puțin de o lună de când au fost instalate.
FMF riscă să fie sancționată cu amendă, în valoare de până la 15 mii de lei. Inspectoratul General al Poliției s-a autosesizat în privința bannerelor care încă pot fi văzute în capitală, după ce ZdG a întrebat instituția dacă a înregistrat sesizări în privința lor.
Mai exact, conform Federației, contractul încheiat cu furnizorul de servicii de publicitate prevedea plasarea a 40 de bannere pe întreg teritoriul R. Moldova, pentru o perioadă de 3 luni.
Potrivit răspunsului oferit ZdG de către Federația Moldovenească de Fotbal, scopul instalării acestor „materiale promoționale” ar fi fost acela de a promova „competiția internă de elită din fotbalul moldovenesc, sub denumirea oficială actuală, Liga7777.md, așa cum a fost înregistrată și comunicată publicului larg”.
FMF a ținut să menționeze că 31 de campionate de fotbal din țări europene ar avea ca partener oficial companii de pariuri, „cu ale căror cluburi echipele moldovenești concurează pe arena internațională”.
„Acțiunea a avut exclusiv ca scop creșterea vizibilității Ligii Superioare și atragerea atenției publicului asupra unei competiții sportive de interes național, desfășurată sub egida FMF. În acest sens, Federația Moldovenească de Fotbal a urmărit exclusiv promovarea sportului și a valorilor pe care fotbalul le implică: competiție, fair-play, comunitate și performanță.
În urma unui dialog deschis și constructiv cu reprezentanții majorității parlamentare, s-a ajuns la un consens privind dezinstalarea acestor materiale promoționale. Respectând acest consens și având în vedere dorința de menținere a unui climat de colaborare instituțională, FMF a solicitat companiei contractate să dezinstaleze bannerele în termen de 10 zile calendaristice.
Reiterăm că misiunea fundamentală a FMF este promovarea fotbalului, susținerea valorilor sportului și atragerea publicului către activitățile fotbalistice, fie prin mass-media, fie prin alte forme de comunicare permise de lege. Toate acțiunile noastre sunt ghidate de responsabilitate, legalitate și deschidere față de societate”, se arată în răspunsul expediat de către FMF Ziarului de Gardă.
ZdG a relatat vineri, 18 iulie, că bannerele care promovează, subtil, jocurile de noroc, deși legislația interzice publicitatea acestora, despre care ZdG a scris că au apărut pe străzi, au început să fie demontate. Totuși, acestea încă puteau fi văzute în capitală în această săptămână.
„FMF a achitat firmei respective lucrările pentru dezinstalare încă acum o săptămână. Conform înțelegerii, bannerele trebuie scoase pana la finalul acestei săptămâni. Până ieri (17 iulie, n.r.) erau scoase mai bine de jumătate dintre bannere. Dar acum de asta se ocupă firma care le-a instalat, nu FMF”, a declarat atunci managerul Departamentului Comunicare al FMF, Alexandru Grecu.
„Au interpretat legea așa cum au vrut”. Cum a (re)apărut publicitatea stradală pentru jocurile de noroc
Bannere cu mesajul „Loteria Națională susține fotbalul autohton” și pagina web a loteriei, care a devenit, între timp, noua denumire a campionatului național de fotbal – Liga 7777.md, au putut fi observate pe mai multe străzi din Chișinău.
Bannerele cu promovarea loteriei au fost plasate, deși, cu mai puțin de un an în urmă, deputatul Radu Marian dădea asigurări că „cea mai invazivă publicitate, cea din online și de pe bannerele în afară (outdoor), rămâne categoric interzisă”. Acum, la final de mandat, parlamentarul acuză că „au interpretat legea așa cum au vrut”.
Pe lângă bannerele care au putut fi văzute în Chișinău, o altă noutate sunt obiectele în formă de masă, de culoare roșie, cu inscripții asemănătoare – Loteria Națională și 7777.md, care au apărut în fața chioșcurilor ce vând bilete de loterie.
Cadrul legal și cum a ajuns loteria să sponsorizeze fotbalul
Apariția bannerelor și a „obiectelor de mobilier” a fost posibilă după ce, în decembrie 2024, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a revenit la propria decizie de a interzice orice formă de publicitate a jocurilor de noroc, modificările legislative propuse de deputații Radu Marian și Dorian Istratii intrând în vigoare din februarie 2025.
Legea cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc prevede că „se interzice orice formă, directă sau indirectă, de acțiuni publicitare (promoționale) pentru promovarea și/sau stimularea jocurilor de noroc (…), în special publicitatea în exteriorul şi interiorul locurilor de vânzare angro şi cu amănuntul şi publicitatea în localurile în care se prestează servicii…”.
În plus, „se interzice agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc inițierea sau participarea la activități de sponsorizare sau de filantropie în urma cărora numele agentului economic (…) poate deveni vizibil…”
După modificările legislative necesare din cauza „problemelor de aplicare a restricțiilor totale de difuzare a publicității pariurilor sportive”, așa cum au invocat autorii legii, s-a făcut excepție de la cele două prevederi pentru „inițierea și participarea la activități de sponsorizare sau de filantropie, de către agenții economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, precum și de către beneficiarii acestor activități de sponsorizare sau de filantropie, în urma cărora marca comercială a organizatorului jocurilor de noroc care constituie monopol de stat poate deveni publicitară”.
Această intervenție legislativă a făcut posibil parteneriatul dintre Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) și NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei (LNM), care va fi valabil în următorii trei ani și ar urma să aibă un buget de 600 de mii de euro. Conform unui comunicat de presă emis de FMF la 29 mai, în baza acestui acord, NGM Company a devenit sponsor al Campionatului național de fotbal, „asigurând buna organizare și desfășurare a principalei competiții interne”. Totodată, competiția poartă, începând cu acest sezon, denumirea oficială „Liga 7777.md”, adică numele paginii web de plasare a pariurilor.
NGM Company: „Nu este vorba despre promovarea jocurilor de noroc”
Vadim Dermenji, directorul general al LNM, susține că bannerele „se încadrează în legislație”.
„Nu vedem în acest caz o încălcare”, a mai menționat acesta. „Inițiativa aparține FMF. Suntem în parteneriat public-privat cu compania privată «NGM Company» și ei au contract cu FMF și se face sub egida FMF”, a declarat directorul general al LNM, societate pe acțiuni care deține monopolul oficial de stat, împuternicită să administreze şi să organizeze activități în domeniul loteriei și a jocurilor de noroc.

De aceeași părere este și Alexandru Gîscă, purtătorul de cuvânt al NGM Company, care susține că nu cunoaște câte bannere au fost amplasate și unde.
„Ține de promovarea Ligii superioare a campionatului intern, care acum se numește «7777.md». Bannerele au început să fie amplasate în luna iulie. Considerăm că ele se încadrează perfect în limitele pe care le prevede legea (…). Nu văd de ce să fie încălcare, pentru că acolo nu este vorba despre promovarea jocurilor de noroc”, a afirmat Alexandru Gîscă.
Cât despre mesajul amplasat pe bannere – „Loteria Națională susține fotbalul autohton”, și dacă acesta ar trebui să fie înțeles de către cetățeni ca un text informativ, Gîscă a făcut referire la noua redacție a legii: „Atunci când este vorba despre sponsorizarea evenimentelor sportive, marca comercială «Loteria Națională» poate deveni publicitară”.
Radu Marian: „Bannere pe blocuri de locuit nu este eveniment sau competiție sportivă”

Deputatul PAS, Radu Marian, susține că „este o problemă”, iar cei responsabili de amplasarea bannerelor ar avea 10 zile la dispoziție pentru a „lua măsuri”.
„Am văzut și este o problemă, ei au interpretat legea așa cum au vrut. Le-am solicitat să ia măsuri. Noi în lege am scris că da, este ok ca LNM să poată sponsoriza sau finanța evenimente sportive. Modul în care s-a întâmplat aceasta… știți cum, bannere pe blocuri de locuit nu este eveniment sau competiție sportivă. Le-am transmis informația și așteptăm să luăm măsuri, să corecteze situația”, a relatat Marian.
„Măsurile” ar trebui să fie luate de către LNM, mai spune Marian, aceasta deși Dermenji a declarat pentru ZdG că bannerele „se încadrează în legislație”. „Noi le-am transmis nemulțumirile din partea legiuitorului și trebuie să ia măsuri”, a precizat deputatul.
Întrebat dacă nu ar trebui să intervină Inspectoratul General al Poliției, având în vedere că în Codul Contravențional s-a stabilit amendă de până la 15 mii de lei aplicată persoanei juridice, Radu Marian a menționat că „oamenii pot să depună cerere, eventual”.
Sancțiunile au fost diminuate în urma ultimelor modificări, fiind exclusă posibilitatea de suspendare a activității pe un termen de la 6 luni la un an pentru amplasarea şi/sau difuzarea publicității, dar și pentru activități de filantropie care ar servi drept publicitate.
„Eu cred că s-a mers cam departe cu bannerele acestea și deja am făcut solicitările necesare și așteptăm să fie corectată situația. Am primit și noi sesizări din partea cetățenilor. Le-am dat până la 10 zile să corecteze situația. Încă nu au trecut. Este o problemă în mod special cu logoul site-ului de pariuri. Acesta este banner, nu competiție sportivă. Noi le-am solicitat să intervină, săptămâna aceasta ne-am întâlnit cu ei și așteptăm să acționeze”, a mai spus deputatul.
Cât despre obiectele roșii, culoarea asociată loteriei, în formă de masă de circa un metru înălțime, cu Loteria Națională și site-ul de pariuri scrise pe ele, care au apărut în fața chioșcurilor Moldpresa, ce vând bilete de loterie, președintele Comisiei economie a spus că nu cunoștea și că „o să solicităm explicații de la LNM și o să analizăm dacă respectă legea”.
Citiți continuarea articolului AICI

Potrivit datelor solicitate de către ZdG în august 2024, chiar și după interzicerea publicității pentru jocurile de noroc, încasările SRL „NGM Company” au crescut. Unicul operator autorizat să desfășoare pe teritoriul R. Moldova jocuri de noroc cu risc social scăzut, care constituie monopol de stat (loterii și pariuri sportive), a vândut în 2023 bilete de loterie pe suport de hârtie în sumă de peste 105 milioane de lei, iar pe site-ul 7777.md a avut supliniri în sumă de 921 de milioane de lei, adică peste un miliard de lei în total.
Chiar și așa, loteria s-a plâns că în perioada de după interzicerea totală a publicității jocurilor de noroc, începând cu 1 ianuarie 2022, vânzările de bilete de loterie pe suport de hârtie s-au diminuat cu peste 70%. „Ca urmare, segmentul dat de activitate a devenit mult mai puțin profitabil pentru LNM. Pentru comparație, în 2021, vânzările de bilete pe suport de hârtie au însumat aproximativ 416 milioane de lei, iar în anul imediat următor – circa 131,7 milioane de lei.” Reprezentanții loteriei evită să menționeze că în timp ce înregistrau această „pierdere” din biletele pe suport de hârtie, de circa 300 de milioane de lei, suma suplinirilor online a crescut chiar cu mai mult.
Pentru anul 2023, Loteria Națională a Moldovei a raportat un profit net de peste 197 de milioane de lei.