Explicații de la CSJ după decizia prin care a fost anulată organizarea turului doi de scrutin la Boldurești: CEC trebuie să se expună repetat

După ce luni, 14 iulie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis recursul declarat de Nicanor Ciochină și a anulat decizia instanței de apel prin care s-a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să organizeze din nou al doilea tur al alegerilor în comuna Boldurești, raionul Nisporeni, instanța supremă a venit cu explicații pe marginea deciziei.
CSJ a menținut soluția adoptată de către instanțele inferioare prin care s-au anulat hotărârile Consiliului electoral al circumscripției electorale Boldurești și a CEC privind validarea rezultatelor alegerilor.
Judecătorii de la CSJ precizează că „a fost constatată desfășurarea deficitară și formală a activității administrative în examinarea contestației depuse, ceea ce a condus la afectarea dreptului la un proces electoral echitabil”. Astfel, CEC urmează să examineze din nou contestațiile depuse de Sergiu Bulicanu. „Doar CEC este învestită cu atribuția de a declara alegerile nule, iar autoritatea judecătorească nu poate substitui organul electoral central în exercitarea acestei prerogative”, au concluzionat judecătorii CSJ.
Într-un comunicat de presă, „reieșind din caracterul sporit de interes public al cauzei privind legalitatea alegerilor locale pentru funcția de primar al comunei Boldurești, raionul Nisporeni, CSJ aduce clarificări cu privire la limitele intervenției judecătorești în procesul electoral”.
Instanța precizează că la 14 iulie 2025 a examinat, în ordine de recurs, cauza de contencios administrativ intentată la cererea de chemare în judecată a lui Sergiu Bulicanu împotriva Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Boldurești nr.23/5 și Comisiei Electorale Centrale, terț Nicanor Ciochină cu privire la anularea actului administrativ Individual.
CSJ amintește că reclamantul (Bulicanu, n.r.) a solicitat, în mod expres, declararea nulă, de către instanța de judecată, a alegerilor locale desfășurate la 1 iunie 2025 (turul II de scrutin) pentru funcția de primar al comunei Boldurești, precum și obligarea Comisiei Electorale Centrale să organizeze, în termen de două săptămâni alegeri repetate.
„După examinarea tuturor aspectelor invocate, instanța de recurs a constatat că această solicitare este nefondată, întrucât anularea alegerilor locale nu intră în competența legală a instanțelor de judecată. Prin urmare, Curtea Supremă de Justiție a reținut caracterul parțial întemeiat al recursului declarat de domnul Nicanor Ciochină, cu precizarea că instanța de judecată are competență de control jurisdicțional asupra legalității hotărârilor CEC și CECE, dar nu are competența de a declara alegerile nule, această atribuție fiind rezervată exclusiv autorității electorale, în conformitate cu prevederile art. 176 din Codul electoral. Astfel, potrivit art. 176 din Codul electoral, doar Comisia Electorală Centrală este învestită cu atribuția de a declara alegerile nule, iar autoritatea judecătorească nu poate substitui organul electoral central în exercitarea acestei prerogative”, se menționează în comunicatul CSJ.
Totodată, CSJ a menținut soluția adoptată de către instanțele inferioare prin care s-au anulat hotărârile Consiliului electoral al circumscripției electorale Boldurești, a Comisiei Electorale Centrale privind validarea rezultatelor alegerilor și obligarea la reexaminarea contestației formulate de către unul din candidați asupra rezultatelor alegerilor locale la funcția de primar, fiind constatată desfășurarea deficitară și formală a activității administrative în examinarea contestației depuse, ceea ce a condus la afectarea dreptului la un proces electoral echitabil, se mai menționează în comunicatul CSJ.
Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a CEC, Rodica Sîrbu a declarat că „membrii CEC vor examina hotărârea instanței de judecată și se vor expune în ședință publică”.
Mai exact, completul de judecată format din Stela Procopciuc, Oxana Parfeni și Diana Stănilă consideră că „singura măsură adecvată și proporțională era suspendarea validării și declanșarea unei proceduri de reevaluare sau repetare a alegerilor, pentru a proteja interesul public, voința electoratului și integritatea democratică a procesului electoral”.